Articol de Alin Grigore - Publicat joi, 05 octombrie 2017 18:03
Parchetul de pe lângă Tribunalul București i-a pus astăzi sub urmărire penală pe Claudiu Baboia, secretarul general al AMFB, Claudiu Drăgan, Dorin Stana și Ionuț-Gabriel Vlădulescu pentru dare de mită și complicitate la dare de mită.
Potrivit rechizitoriului, cei 4 oameni au comis faptele penale în data de 19 mai 2017 după ce au încercat să premieze, sezonul trecut, arbitrul partidei Foresta - Sepsi, pentru a favoriza prima echipă. Sepsi a câștigat meciul cu 4-2, iar la finalul sezonului a promovat în Liga 1. Arbitrul acelei partide a fost Horia Mladinovici din București.
Mai mult, la data de 2 iunie 2017, Baboia i-a oferit 3.000 de lei arbitrului partidei Progresul Spartac - ACS Regal, din Liga a 4-a, pentru a favoriza prima echipă, ulterior i-a remis suma de 1.000 de lei, se arată în comunicatul Parchetului.
Claudiu Baboia a fost reținut la data de 4 octombrie, iar procurorii cer arestarea preventivă a acestuia pentru următoarele 30 de zile. De partea cealaltă, Claudiu Drăgan și Ionuț-Gabriel Vlădulescu au fost puși sub control judiciar.
"Am citit și eu în presă și am rămas pur și simplu stupefiat. Eu sper să demonstreze că nu e vinovat. Un semnal de alarmă l-am primit ieri când la sediul AMFB a venit Poliția Judiciară pentru a ridica rapoartele de la meciul din play-off dintre Spartac și Regal. Mâine aștept mai multe lămuriri", a declarat Marian Lumânare, președintele AMFB, pentru GSP.ro.
În altă ordine de idei, ieri, la sediul AMFB, au avut loc percheziții ale DGA în care s-au confiscat mai multe acte cu privire la acest caz!
Totodată, Ionuț-Gabriel Vlădulescu este cel care a promovat-o pe Voința Saelele în Liga a 3-a, echipa condusă de Liviu Dragnea. Într-un interviu acordat GSP.ro în luna august a acestui an, Vlădulescu n-a vrut să dea mai multe detalii legate de acest subiect când a fost întrebat ce rol are în dosarul UTA - Sepsi: "Nu vă pot spune acum".
Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București:
„In cursul anului 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de urmatorii inculpati:
— Baboia Claudiu-Gabriel, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la dare de mita;
— Dragan Claudiu, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita;
— Stana Dorin, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita;
— Vladulescu Ionut-Gabriel, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare de mita;
Din actele de urmarire penala efectuate pana la momentul actual, a reiesit faptul ca, la data de 19.05.2017, in interesul Asociatiei Club Sportiv UTA Batrana Doamna ARAD, intr-un hotel din mun. Suceava, Vladulescu Ionut Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisa anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipa (la momentul respectiv UTA Batrana Doamna ARAD si Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate in Liga a II-a pentru promovarea directa in Liga I).
La realizarea acestui demers au contribuit si inculpatii Dragan Claudiu si Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar in cadrul Asociatiei Club Sportiv UTA Batrana Doamna ARAD, in timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociatiei Municipale de Fotbal Bucuresti, a intermediat contactul dintre arbitrul in cauza si Vladulescu Ionut Gabriel.
De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipa, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.
Prin ordonanta procurorului din data de 04.10.2017 s-a dispus retinerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti in vederea luarii masurii arestarii preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durata de 30 de zile.
Fata de inculpatii Dragan Claudiu si Vladulescu Ionut-Gabriel s-a dispus in cauza masura preventiva a controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile.
Activitatea de urmarire penala este continuata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Anticoruptie.
Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul institutional al Federatiei Romane de Fotbal — Departamentul Integritate si Antifrauda.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
COMPARTIMENTUL DE INFORMARE SI RELATII CU PUBLICUL DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI” sursa Agerpres