Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 25 octombrie 2024 19:45 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 21:00
În urma cererii de revizuire formulată de Școala de Fotbal Rapid (SFR), Curtea de Apel a suspendat azi decizia de dizolvare a Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB), dată de Tribunalul București, în septembrie.
SFR este academia de inițiere a clubului Rapid din Superligă, care are foarte multe echipe de copii și juniori ce activau în cadrul campionatelor organizate în București.
În aceste condiții, AMFB poate să funcționeze din nou și să organizeze competiții, până la soluționarea noului dosar de revizuire, care ar urma să se judece la Curtea de Apel București, Secția a III-a Civilă.
Este o adevărată răsturnare de situație, fiindcă FRF deja formase o Comisie care să preia din mers activitatea AMFB. Cel puțin până la lichidarea acesteia și formarea unei noi asociații care să conducă activitatea fotbalistică de amatori din Capitală.
Tudor Iacov: "Este o decizie imbecilă a Curții de Apel!"
În septembrrie 2024, în urma acțiunii în instanță inițiată de clubul AFC Rapid, căruia i s-a alăturat și Progresul București, Tribunalul decisese radierea AMFB, acuzată printre altele de activitate ilicită în perioada 2001-2024.
Se numise și un lichidator ce urma să verifice toate actele contabile ale Asociației să evalueze patrimoniul, să stingă toate datoriile către cluburile care aveau garanții trimise în contul respectivei entități.
Decizia de azi a Curții de Apel a pus însă pe hold totul. Iar Tudor Iacov, președintele Progresului București, a reacționat vehement: "E cea mai mare mizerie din istoria justiției din România această hotărâre a Curții de Apel. Una care suspendă o decizie definitivă a Tribunalului București, de radiere a AMFB. Iar principalii responsabili sunt Elisabeta Lipă și Marcel Ciolacu.
Pentru că problemele federațiilor sportive, respinse în ultima vreme de Tribunal, când vin să-și înregistreze membrii sau modificările de statut, sunt în strânsă legătură cu ce se întâmplă la AMFB. De fapt, e aceeași situație".
"SFR nici nu avea calitate procesuală"
Conducătorul celor de la Progresul București a continuat, explicând că "SFR nici nu avea calitate procesuală, nici nu fusese parte în procesul inițial. E incredibil. Li s-a admis cererea doar fiindcă au zis că aveau de luat bani de la AMFB. Păi toate cluburile aveau de luat, că depuseseră garanții de participare an de an. Iar acum, lichidatorul nu mai poate face nimic. Pentru mine e clar, e o luptă în justiție, între judecătorii corecți și cei care s-au vândut. Sunt interese politice mari".
Tot Tudor Iacov a adăugat că "noi, Progresul București și AFC Rapid, vom face recurs la decizia Curții de Apel. Vom ajunge până la urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție, care nu are cum să-și invalideze propria decizie din 19 din septembrie 2023, din Recursul în interesul legii. Nu au nicio șansă, dar o mai lălăie așa. Tot sportul, toate federațiile, inclusiv cea de fotbal, sunt în ilegalitate!".
Reacția Rapidului după decizia Curții de Apel
Marian Mihail, directorul executiv al Rapidului, a reacționat imediat în exclusivitate pentru GSP.ro: ”Din cauza că hotărarea de dizolvare era executorie, toata administrarea AMFB trecuse la lichidator. Iar lichidatorul nu a vrut să dea nici macar un mandat pentru exercitarea acțiunii.
Cum termenul de revizuire, care e de 30 de zile, începe să treacă de la pronunțarea Tribunalului, trebuiă să facem ceva. Fiindcă de atunci se joacă tot felul de meciuri, nici nu știm dacă sunt oficiale sau amicale. Iar noi avem o responsabilitate față de cei 7-800 de copii legitimați la SFR, academia noastră de inițiere.
Așa că am făcut tot ce a depins de noi să împiedicăm consecințele acțiunii acestor «firme fără clienți». Fiindcă cei de la AFC Rapid și Progresul București se erijează în apărători ai unor principii, dar ei nu au niciun fel de activitate fotbalistică de ani buni”.