Articol de Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache - Publicat miercuri, 31 ianuarie 2024 12:31 / Actualizat miercuri, 31 ianuarie 2024 13:43
Stadionul „Dunărea” din Calafat, orașul natal al lui Gică Popescu, se afla de ani și ani de zile într-o stare deplorabilă. Printre meciurile de „Județeană” care aveau loc aici, vacile își făceau veacul pe iarba mai mult arsă decât verde. ♦ Acum, Compania Națională de Investiții va ridica o bază sportivă de tip 1 cu două terenuri
Micuța arenă din Calafat pe care Gică Popescu a făcut primii pași în fotbal a fost demolată! După ani de zile în care a existat un război între consilierii locali, într-un final s-a luat decizia ca stadionul din localitatea doljeană să fie pus la pământ.
Primăria municipiului Calafat a început demersurile pentru modernizarea bazei sportive a stadionului din Calafat încă din 2021, dar abia acum proiectul a intrat în starea de execuție.
Vacile își făceau de cap pe terenul de fotbal
În acest moment, echipa locală, Dunărea Calafat, evoluează în Liga 4 a AJF Dolj, ocupând locul 11 din 16 echipe. Dacă pe vremuri interesul era major la meciuri, în ultima perioadă doar câțiva oameni se mai adunau să vadă prestațiile din „Județeană”.
Momentul istoric cu Petrolul
De-a lungul timpului, Dunărea Calafat a avut prezenţe constante în Divizia C, fiind şi un izvor de talente pentru echipele doljene din ligile superioare.
Un moment memorabil din istoria clubului s-a consemnat în Cupa României, pe 5 martie 1972, când călăfătenii au eliminat Petrolul lui Ilie Oană şi s-au calificat în optimi, unde au dat de o altă prim-divizionară, CFR Cluj, scor 0-2.
Vacile își făceau de cap pe terenul de fotbal
Cum iarba era mai mult arsă sau lipsă decât verde, atunci când nu erau meciuri de fotbal, vacile își făceau de cap pe terenul de fotbal. Totul până acum, când s-a luat decizia în Consiliul Local ca micuțul stadion să fie pus la pământ.
Teren de fotbal, plus unul multifuncțional
Iar locul acestuia să fie luat de o bază de sportivă, ridicată de la zero de către Compania Națională de Investiții cu aproape 2 milioane de euro. Conform proiectului, baza sportivă va cuprinde: teren pentru fotbal, dar și un teren multifuncțional. Acesta o să poată fi folosit pentru handbal, baschet, volei și tenis.
Va exista inclusiv o clădire pentru vestiare, parcare, alei pietonale și spații verzi. Baza sportivă e prevăzută cu gradene pentru 500 de spectatori.
Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii. Terenul pe care se va realiza baza trebuie să aibă o suprafață minimă de 13.202 mp, cu lățimea minimă de 80,50 metri și lungimea minimă de 164 m.
Gazonul o să fie artificial
Conform proiectului, terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de 75,50 m x 117 m și cele ale suprafeței utile de joc 68 m x 105 m, poate fi marcat și pentru 2 terenuri de minifotbal, iar suprafețele vor fi 40 m x 60 m. Suprafața de joc va fi dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.
Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței totale de 25 m x 44 m și cele ale suprafeței utile de joc 40 m x 20 m, fiind prevăzută zonă de protecție.
Gică Popescu și-a șocat antrenorul: „Antrenament pe crivăț și ger”
Jurnalistul Daniel Nanu a strâns într-o carte de 500 de pagini amănunte picante și imagini rare din cariera celui mai apreciat fotbalist român, Gică Popescu. Inclusiv perioada lui Popescu la Calafat, chiar pe stadionul pe care a făcut primii pași în fotbal.
Iarna lui '83 a fost lungă și grea. Cu zăpezi mari, astfel încât, o vreme, puterea comunistă a decis să se amâne începerea trimestrelor școlare. Foarte des, curentul se întrerupea. În acea seară, Valentin Ghiță pusese la fiert o jumătate de litru de vin și se pregătea să întocmească planul de pregătire al echipei Dunărea Calafat. Afară era un ger cumplit. Pe la încheieturile ferestrelor se auzea cum șuieră crivățul... La un moment dat, a țârâit soneria de la intrare. «Cine-i?». «Eu, domn' profesor, Gică...». «Ce e, Gică?». «Păi, nu mai facem antrenament?». Antrenorul parcă ezita... «Mi-a fost imposibil să-l amân. Eu stăteam lângă stadion, iar el venise de mai departe, înfofolit până în gât, ca să facă antrenament». Antrenamentul a durat mai puțin ca de obicei. Dar pentru că a alergat prin zăpada mare până la brâu și prin gerul care-i biciuia obrajii, Gică a plecat acasă satisfăcut. Valentin Ghiță l-a condus până mai departe, apoi s-a întors acasă. «M-a impresionat extraordinar gestul acela de a veni să facem antrenament pe o vreme așa cumplită. Pe drumul spre casă mi-am spus în sinea mea că Gică va ajunge într-o zi mare fotbalist!»