Articol de Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache - Publicat luni, 07 ianuarie 2019 08:39
Anul 1994 a fost, fără îndoială, cel mai bun din întreaga carieră a lui Ilie Dumitrescu: campion cu Steaua, transfer la Tottenham pe 3,7 milioane de euro, meciul vieții cu Argentina și gol pe Wembley
Indiscutabil, lumea și-l amintește pe Ilie Dumitrescu țipând de bucurie după "dubla" contra vicecampioanei mondiale Argentina la Mondialul din Statele Unite, dar 1994 n-a fost deloc un an oarecare pentru jucătorul român.
A câştigat al 4-lea titlu cu Steaua şi a prins transferul la una dintre cele mai importante grupări din Anglia, Tottenham. Dar înainte de asta, pe 3 iulie, a făcut meciul vieții în partida cu Argentina 3-2, meci despre care jurnalistul Craig McCracken, de la The Guardian, a scris că este cel mai frumos din istoria Cupelor Mondiale: "Acestea au fost cele mai bune jocuri de echipă prestate la Cupa Mondială din 1994 şi, din păcate, una dintre ele a fost nevoită să plece acasă". La retragerea din activitate, marele Gabriel Batistuta declara despre duelul cu România ca fiind: "Cea mai mare dezamăgire a carierei mele!".
După revenirea în țară, Ilie a ajuns la Tottenham, iar pe 24 septembrie 1994, în meciul cu Nottingham Forest 4-1, a reușit un gol contra fostei duble campioane a Europei. Era a doua reuşită în tricoul "pintenilor", echipă unde evolua alături de Gică Popescu. Primul gol fiind izbutit în plasa celui mai bun portar din istoria Canadei, Craig Forrest, pe 30 august, în Tottenham - Ipswich Town 3-1.
Apoi, pe 12 octombrie 1994, în Anglia - România 1-1, a marcat pe Wembley în poarta legendarului David Seaman. În "Catedrala fotbalului", aşa cum a fost numit de către Pele cel mai cunoscut stadion din lume, mai reuşiseră să marcheze doar Florea Dumitrache, în 1969, şi Rodion Cămătaru, în 1985. Tot în acea toamnă, la 10 zile distanţă de la reuşita de pe Wembley, Ilie mai bifa o "dublă" și împotriva celor de la Manchester City.
1994 mai e un an special pentru Ilie pentru că atunci a egalat o performanţă incredibilă ce data din 1931 şi pe care nimeni nu a mai atins-o nici până astăzi! Zece goluri în tricoul echipei naționale pe durata unui an calendaristic. O mai făcuse doar Iuliu Bodola! Au fost la un pas să depășească recordul Florin Răducioiu (1993) și Viorel Moldovan (1998) cu câte 8 goluri, dar și Rudy Wetzer (1930), Iuliu Baratky (1937) și Adrian Mutu (2003), fiecare cu câte 7 reușite.