FOTBAL  »  NATIONALA  »  CALCULE

Am făcut toate calculele înaintea ultimului meci din Liga Națiunilor! Locul 2, obţinut cu remiză, e aproape zero barat!

Articol de , , - Publicat luni, 19 noiembrie 2018 09:13

Matematica simplă spune că dacă România nu pierde, mâine seară, în Muntenegru, va termina pe locul 2 în Divizia C din Liga Naţiunilor. Fotbalul şi mai ales sistemul UEFA de calificare pentru Euro 2020 nu sunt însă doar matematică, iar o eventuală strategie bazată doar pe o remiză în ultimul meci din 2018 poate deveni falimentară.

Într-adevăr, un egal mâine ne garantează poziţia secundă, numai că acest loc ar putea fi egal cu zero! Locul 2 în Liga Naţiunilor are valoare doar în anumite condiţii:

1. Cum ajungem în urna a 3-a în preliminarii

Pe baza sistemului votat de UEFA, urnele la tragerea la sorţi pentru preliminariile Euro 2020 se vor stabili în funcţie de clasamentele şi punctajele din Liga Naţiunilor. De exemplu, în urna a 3-a vor fi 10 echipe: ultimele 4 din Divizia B, cele 4 locuri 1 din Divizia C şi cele mai bune două locuri 2 din Divizia C.

Automat, pentru ca România să fie în urna 3 trebuie să fie, în clasamentul formaţiilor de pe locurile 2, între primele două.

Cum se prezintă acum această ierarhie?

caseta1

În acest top, echipelor care se află în grupe de 4 li se scad rezultatele cu ultima clasată. E şi cazul României, căreia i se anulează cele două victorii cu Lituania. Deci România nu o mai poate ajunge sub nicio formă pe Bulgaria, chiar şi dacă va câştiga în Muntenegru. Poate trece peste Grecia şi peste Scoţia, însă e obligatoriu să bată.

Dar chiar şi aşa nu e sigur că vom fi a doua cu cel mai bun punctaj. Peste greci trecem sigur fiindcă elenii nu mai pot puncta, întâlnesc Estonia, grupare cu care li se anulează meciurile. În schimb, Scoţia joacă împotriva Israelului. Ambele au câte 6 puncte curate. Dacă vor termina la egalitate, atunci ambele vor termina cu câte 7 puncte şi România va cădea în urna a 4-a!

Dacă Scoţia va câştiga la limită, Israel ar termina pe 2, cu 6 puncte şi golaveraj plus 1. Noi avem 3 puncte şi zero golaveraj. Un succes la două goluri ne-ar duce în urna a 3-a valorică. În schimb, dacă Israel ar câştiga, Scoţia ar termina pe 2, tot cu 6 puncte, dar acum are golaveraj foarte bun, 7-2, astfel că ar fi greu de crezut că am putea să o depăşim şi dacă ne vom impune la Podgorica

2. Ne îndepărtăm şi de un eventual play-off

Doar cu o remiză mâine vom termina sigur pe locul 2, dar în perspectiva barajelor de Liga Naţiunilor, care se vor disputa în primăvara lui 2020, pentru a afla ultimele 4 echipe calificate la Euro, ne vom diminua foarte tare şansele. Vom fi, practic, a 8-a echipă, ca punctaj, din toată Divizia C.

Şi am fi a 4-a echipă ca variantă de rezervă, în afara celor care au câştigat cele 4 grupe din "C", pentru a completa eventualele locuri libere din barajele din diviziile A şi B, de acolo de unde majoritatea formaţiilor îşi vor asigura prezenţa la turneul final prin intermediul preliminariilor. 

3. Am juca semifinala în deplasare

Un alt dezavantaj în cazul unui egal mâine ar fi că şi dacă am ajunge, datorită conjuncturii, să disputăm un play-off, sigur meciul din semifinale îl vom avea în deplasare. Sistemul propus de UEFA prevede un meci în semifinale şi unul în finală, nu tur-retur, iar cel din penultimul act va avea ca gazdă echipa cu punctaj mai bun din Liga Naţiunilor. 

urne grupe

Ce miză are Muntenegru!

Adversara noastră de mâine nu mai are nicio şansă să prindă urna a 3-a la ţintarul preliminariilor. Chiar şi dacă ne va învinge şi va termina pe locul 2, punctajul nu-i va permite să fie între cele mai bune două locuri 2 din Divizia C. Totuşi, pentru Muntenegru meciul are o altă miză, foarte importantă.

Din Liga C vor retrograda nu doar cele 3 echipe de pe locul 4, ci şi cel mai slab loc 3. Iar în momentul de faţă, Muntenegru e chiar ultima în această ierarhie. La egalitate cu Cipru, care va evolua şi ea tot acasă, cu Norvegia!

miza muntenegru

am fost la 4

2 decembriee data la care va avea loc, la Dublin, tragerea la sorţi pentru stabilirea celor 10 grupe din preliminariile Euro 2020

21 martie 2019e data la care vor debuta meciurile din preliminariile Euro 2020 şi se vor încheia pe 19 noiembrie

Citește și:

„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (33)
merace
merace  •  20 Noiembrie 2018, 22:43

Astea sunt calcule pe puncte și urne. Dar mai important este ca echipa să crească în joc, și atunci poate să se califice direct din preliminarii, nu să stea pe la baraje. Până acum, naționala e în mare creștere. E neînvinsă în grupa C, și joacă tot mai curajos. Dacă bate azi Muntenegru, iar Serbia face doar egal, câștigăm și grupa. Dar contează să crească echipa, ca să poată face performanțe mai mari în continuare. Hai România!

ion.ionescu
ion.ionescu  •  19 Noiembrie 2018, 22:05

"Locul 2, obţinut *** - vouă nu vă verifică nimeni textele ?! *** sunt primul lucru de care se fereşte un om care ştie bine limba română...Dar dacă România O BATE PE Macedonia, cum s-a dat ordin ziariştilor să scrie şi să vorbească, e mai bine de cât dacă o învinge ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cneius
cneius  •  19 Noiembrie 2018, 19:57

21/3 pina in 19/11 se pot juca toate meciurile dintr-o grupa de 6 echipe ???

Vezi toate comentariile (33)
Comentează