Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 07 iunie 2024 14:56 / Actualizat vineri, 07 iunie 2024 15:53
Naționala României înfruntă diseară Liechetenstein, în ultimul test de verificare premergător Campionatului European. E un amical mai degrabă irelevant ținând cont de calibrul adversarului, Edi Iordănescu urmând să mizeze, preponderent, pe rezervele de la EURO 2024.
Liechtenstein ocupă locul 202 în clasamentul FIFA, în Ghencea urmând să ne viziteze una dintre cele mai slab cotate naționale din ierarhia întocmită de forul mondial! Practic, ar trebui să fie doar o victorie de rutină pentru „tricolori”, care au lăsat de dorit în singurul amical care contra, testul cu Bulgaria de marți (0-0).
Din alt unghi, e de urmărit cum și în ce manieră s-a schimbat naționala României de la precedentul meci cu Liechtenstein, disputat pe 14 noiembrie 2021, în preliminariile Mondialului din Qatar. Mai important decât orice altceva, era ultimul meci cu Mirel Rădoi pe banca primei reprezentative.
Așadar, cum a restructurat Edi Iordănescu lotul față de ultima apariție a predecesorului său?
Cum s-a schimbat naționala de la ultimul meci cu Liechtenstein?
Într-un meci fără o miză reală, căci rataserăm calificarea la CM 2022, naționala s-a impus fără probleme la Vaduz, 2-0, golurile purtând ștampila a doi oameni ce vor fi titulari și la Campionatul European, Dennnis Man și Nicușor Bancu.
Iată primul „11” folosit de Mirel Rădoi cu Liechtenstein: Niță - Manea, Burcă, Rus, Bancu - Moruțan, Nedelcu, Stanciu - Man, Pușcaș, Ivan
Rezerve: Andrei Vlad, Horațiu Moldovan, Ghiță, Nedelcearu, Toșca, Răzvan Marin, Ianis Hagi, Alexandru Maxim, Tănase, Cicâldău, Enes Sali, Alibec
Cine a rămas punct fix și după doi ani și jumătate? Florin Niță, în primul rând, ar urma să fie titularul din Germania, deși în tot acest acest interval și-a pierdut locul de titular la prima reprezentativă. Horațiu Moldovan era rezervă în Liechtenstein, debutul său în poarta naționalei consemnându-se abia un an mai târziu.
În defensivă, și-au păstrat posturile Andrei Burcă și Nicușor Bancu. Ultimul profită și astăzi de faptul că nu are o alternativă viabilă, în timp ce Burcă și-a conslidat locul în echipă de atunci. Perechea lui, Adrian Rus, e astăzi rezerva lui Radu Drăgușin, care avea doar 19 ani în toamna lui 2021.
Flancul drept al apărării era dominat de Cristi Manea, care între timp și-a pierdut locul în lot.
Stanciu, Man și Pușcaș au trecut testul timpului. Restul...
În compartimentul median, punctul de echilibru a rămas Nicolae Stanciu. Lângă el evoluau atunci Olimpiu Moruțan, actualmente scos din circuit din pricina unei accidentări, și Dragoș Nedelcu, azi doar o „umbră” a jucătorului din urmă cu câțiva ani.
Răzvan Marin, titularul incontestabil de astăzi, a fost mai mult „prizonierul” băncii în timpul mandatului lui Mirel Rădoi. La fel s-a întâmplat și la Vaduz, când a rămas rezervă neutilizată.
Din tridentul ofensiv regăsit atunci, Dennis Man și George Pușcaș au rămas oameni de bază și în campania victorioasă reușită de Edi Iordănescu. Deocamdată, doar extrema Parmei e sigură de un loc de titular la Campionatul European, George Pușcaș lăsând impresia că a pierdut un tempo față de contrcandidatul pe post.
A dispărut, în schimb, Andrei Ivan, cel care a ieșit de tot din anturajul primei reprezentative în timpul mandatului lui Edi.
Din cei aflați în Liechtenstein pe bancă, 7 jucători merg la EURO 2024: Horațiu Moldovan, Ionuț Nedelcearu, Răzvan Marin, Ianis Hagi, Cicâldău și Alibec.
Edi Iordănescu a schimbat jumătate din formula de start a lui Rădoi
Concluzia: Edi Iordănescu a reîmprospătat înfățișarea primului „11” în proporție de peste 50%. Dintre titularii acelei partide, doar cinci sunt siguri de postul de titular la EURO: Niță, Burcă, Bancu, Stanciu și Man. Iar dintre cei prezenți pe bancă la acea acțiune, rămân rezerve esențiale Alibec, Ianis Hagi, Cicâldău și Horațiu Moldovan. Plus George Pușcaș.