Articol de Raed Krishan (foto), Răzvan Luţac, Cosmin Nistor (video) - Publicat vineri, 21 iunie 2019 11:47
ANGLIA U21 - ROMÂNIA U21 // GSP.ro a petrecut o după-amiază în Italia cu familia stoperului Alexandru Pașcanu, 20 de ani, care a povestit trăirile de dinaintea meciului cu țara de adopție Anglia.
- România U21 joacă azi, de la 19:30, cu Anglia U21, al doilea meci de la Euro 2019. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe TVR 1 și TVR HD;
- Echipa GSP, formată din Răzvan Luțac (reporter), Vlad Nedelea (reporter), Raed Krishan (foto) și Cosmin Nistor (video), e în cantonamentul naționalei din Italia și transmite de la fața locului toate detaliile despre Euro 2019.
Într-o curte din stațiunea marină Bellaria Igea - Marina, toată familia Pașcanu se relaxează după debutul de foc cu Croația. La zece pași de Marea Adriatică, părinții Alin și Oana Pașcanu, sora Noren Pașcanu, bunicii Dorina și Emil Anton și prietenii de familie Diana și Andrei Moisă se așază, în semicerc, pentru povești relaxate față în față cu reporterii GSP.ro.
Familia unchiului Pașcanu se odihnește - sunt nu mai puțin de 10 membri din grupul lui Alex veniți să îl susțină pe unul dintre oamenii de bază ai echipei naționale de tineret.
Curtea e plină de steagurile României, ce vor fi folosite - cel puțin - la toate meciurile grupei. Și unele mai mari, și unele mai mici. Familia îmbină utilul cu plăcutul, pescuitul sportiv cu plaja, meciurile din San Marino și Cesena și vremea călduroasă, "în Anglia nu prea dăm de soare!"
- Cum v-ați simțit într-o tribună îmbibată într-o superatmosferă?
TATĂL: Atmosferă pe care am făcut-o noi, n-au făcut-o alții! Am făcut-o noi să ne bucurăm de ea, au făcut-o băieții pe teren.
- De ce vă temeați cel mai tare înainte de meci?
MAMA: Emoțiile au fost foarte mari. Dar nu m-am temut de nimic. Au fost emoții pozitive, constructive.
- Ce i-a zis fiecare dintre voi lui Alex când l-a văzut ultima oară?
BUNICA: Te iubim!
MAMA: I-am zis să bată Croația, să bată Anglia și, la anul, plecăm la Tokyo!
BUNICUL: Eu le-am zis să fie o echipă unită. Unde nu este unitate, acolo nu este nici succes. Și să știți că toți tinerii ăștia de ieri au făcut cinste jocului. Eu am avut emoții de când au fost tragerile la sorți. Grupele. Grupa noastră a fost tare grea.
- Ce ați spus când ați văzut grupa? Primul lucru?
BUNICUL: Atât m-am gândit, că numai pe englezi îi putem bate!
(râsete)
BUNICUL: Domnule, am făcut, anul trecut, un meci bun cu ei! (1-2, amical cu Daniel Isăilă pe bancă) Și nici nu eram cu toată echipa. Și la ei acasă! Mai mult m-am temut de croați. Croații sunt un popor solid și foarte, foarte bine cotat. Păi, seniorii! Seniorii sunt vicecampioni mondiali. Dacă trecem și de Anglia...
MAMA: Da, da. Mâine 2-1 facem. Sau 2-0.
Unghiile mamei
- A venit Alex la voi după meci?
MAMA: Nu ne-a spus nimic!
TATA: Nu, a venit și a salutat toată galeria, dar a avut o promisiune. O promisiune să îi dea tricoul unui coleg care și-a terminat misiunea la Leicester și acum se afla în Italia, lângă Torino. A zis că dacă vine să îl vadă la meci îi cedează tricoul. S-a dus, imediat după ce a salutat cele două galerii, și i l-a dat. Apoi am pierdut legătura, am vorbit doar prin mesaje.
- E mai ușor după ce au trecut fiorii primului meci?
MAMA: Numai astăzi! După, încep gândurile. I-am zis că venim la el după următoarea victorie. Adică „Vineri venim la tine”!
- Sunteți în Anglia de atâția ani, ce ați vorbit cu englezii înainte de meci?
MAMA: Ce am vorbit cu englezii? Ah, hai să-ți spun ce am vorbit cu englezii! Am o colegă care nu mă agreează, așa, că-s din România. Și m-am dus la ea și i-am arătat unghiile făcute în culorile României. "Ah, ce-i aia?", m-a întrebat. "Cum, nu cunoști?". "Păi, pare ca un steag, dar al cui e?". "Ei, al cui e?! Al României!". "Aaaa, și la mâna ailaltă ai făcut steagul englezilor?". "Nuuuuu! Cum îți imaginezi tu că Anglia joacă cu România și eu mă duc acolo să țin cu Anglia?!". "Păi, da, dar tu ești jumate-jumate! Alex a crescut aici! Tu trebuie să ții și cu englezii, și cu românii". Zic "E pentru prima oară în viața mea când vreau ca englezii să ia bătaie, dar bătaie din aia serioasă!". Era să îi mai zic și vreo două. Să nu mă mai întrebe de ce nu am o mână și cu steagul Angliei!
Unghiile îngrijit vopsite ale mamei // FOTO: Raed Krishan
"Vrea multe împotriva lor"
- Au tot fost înțepături!
MAMA: Clar, clar! La modul "Nu te duci acolo și să nu ții cu Anglia!". Chestia e că ea nu știa că suntem în aceeași grupă. Dar și după ce i-am zis că suntem în aceeași grupă, tot nu a acceptat ideea că nu țin și cu Anglia.
- Pentru Alex cum va fi meciul ăsta? Unul special?
TATA: Ăsta-i... Ăsta-i...
MAMA: Cel mai așteptat meci din viața lui!
TATA: Nu pot să spun o revanșă, sau o răzbunare, sau o... dar e ceva special pentru el. Vrea multe, pentru că înțepăturile astea el și le-a luat mai des la școală, fiind copil.
MAMA: Da, Alex a fost tachinat mereu la școală.
TATA: Tot timpul.
MAMA: Că englezii sunt mai buni, că englezii sunt cei mai cei, că englezii au făcut fotbalul. Că românii... nici n-au auzit de ei! Ei, și el tot timpul a vrut să le demonstreze că nu, România știe fotbal, îți arăt eu cam cum bate România pe Anglia! Știi... Și toată copilăria lui a încercat asta.
ANDREI: Și acum are șansa să demonstreze.
"Leicester îl putea observa până acum, nu trebuia să aștepte Euro"
- Ar putea să le-o demonstreze și celor de la Leicester.
TATA: Asta e pe planul doi. Nu e. Nu. Leicesterul dacă avea ochi îl vedea până acum, nu trebuia să aștepte. Îl are în curte și trebuia să aștepte Campionatul European să îl vadă? Îl ia pe Benkovici cu 11 milioane, îl împrumută la Celtic, îl are pe Alex în curtea lui și nu se uită la el! Și ce face Benkovici? Henț, penalty, greșeală la următorul gol.
MAMA: A făcut cel mai bun meci Benkovici!
DIANA: S-o țină tot așa!
- Cum s-au schimbat fanii în timpul meciului?
MAMA: De la început și până la final au fost la fel. I-au susținut la fel.
TATA: Nu știu, ce am observat eu, parcă toți oamenii sunt în același ton cu jucătorii. Au venit bucuroși, chiar nu aveau niciun gând, nicio dezamăgire. Cred că și dacă am fi pierdut, atmosfera era la fel. Au venit entuziasmați, au plecat entuziasmați. Chiar, aveam bannerul cu "Bravo, România! Hai, Pașcanu!". Chiar mă întreba femeia din față: "Joacă"? "Păi, da! De jucat, joacă tot timpul!".
Pașcanu a jucat fără greșeală cu Croația
"Ooo, fratele tău joacă fotbal!"
- Ce mesaje ați primit după meci?
TATA: Felicitări.
MAMA: Toată lumea ne-a felicitat. Extraordinar. Poze din fermă, unde lucrăm, toată ferma ne-a trimis poze!
TATA: Mergeți mai departe, rămâneți acolo, pentru finală!
- Apropo de asta, aveți libere până la finală?
TATA: Nu, ni le luăm! Avem libere până pe 30. În mod normal, în perioada asta suntem foarte aglomerați. Dar nu în fiecare an se întâmplă așa ceva. Ne-am luat libere, ne ducem acasă după ultimul meci și ne întoarcem după, a doua zi, dacă e necesar.
- Cum e pentru tine să ai un frate fotbalist? Ce vorbesc fetele din grupul tău?
SORA: E foarte frumos, în primul rând, să am un frate mai mare. Îți dai seama că sunt foarte mândră de el. Tot timpul vin fetele la mine: "Ooo, fratele tău joacă fotbal!".
- Ce ai vorbit cu el ultima oară înainte să plece?
SORA: I-am urat să joace bine și să aibă grijă de el.
- Ți-e un pic frică atunci când îl vezi în dueluri, nu?
SORA: Da, îți dai seama!
450 de minutede minute din tot atâtea posibile are Alex Pașcanu în meciurile oficiale din mandatul Rădoi: a fost integralist în preliminarii, alături de portarul Radu
Singuri în Portugalia
Alex și Oana Pașcanu, însoțiți de un prieten, au fost singurii spectatori români în Portugalia, la debutul lui Mirel Rădoi pe banca tehnică. Singurii într-o jumătate de tribună alocată special pentru fanii români.
"Era foarte ciudat", povestesc ei, "dincolo era o tribună plină, la noi eram doar trei. Plus că mai veneau portughezi care încercau să se așeze acolo, intrarea fusese gratuită, însă erau imediat goniți de oamenii de ordine", povestesc părinții lui Alex.
Ei n-au ratat nici meciurile cu Bosnia din România ori deplasarea din Țara Galilor, cel mai bizar meci din aceste calificări.
Vezi și: Standard Liege l-a pierdut pe Răzvan Marin, dar îi vrea pe George Pușcaș și Alexandru Cicâldău!