Articol de Liviu Manolache, Sergiu Alexandru - Publicat marti, 01 noiembrie 2016 11:48
Ciprian Marica și-a anunțat ieri retragerea, la aproape 32 de ani, din cauza problemelor fizice. Fostul atacant nu este primul jucător român care renunță devreme la cariera de fotbalist.
GSP.RO îți prezintă o listă 6 superfotbaliști care s-au retras din activitate la vârste la care mai puteau evolua, dar accidentările i-au făcut să agațe ghetele în cui.
1. Cristi Chivu
A fost unul dintre cei mai buni fundași ai României, fiind urmașul lui Gică Popescu în defensiva "tricolorilor". După o carieră presărată cu trofee, dar și cu accidentări, Chivu s-a retras la 33 de ani, deși era într-o formă bună și om de bază la Inter.
- Căpitanul Ajaxului la doar 20 de ani
- Titular la natională la 19 ani
- Gol în poarta Angliei la Euro 2000, în ultima victorie reuşită de România la un turneu final
- Câştigător UCL cu Inter, campion al Olandei cu Ajax şi al Italiei cu Inter
- Meciuri / goluri la Naţională: 75 / 3
Debut: 18.08.1999, Cipru-România 2-2
Ultima prezenţă: 17.11.2010, România-Italia 1-1
2. Adi Ilie
"Cobra" a fost unul dintre cei mai tehnici și valoroși atacanți români, dar accidentările l-au făcut să spună stop la aproape 32 de ani, deși forma fizică îi mai permitea să joace.
- De 4 ori campion al României cu Steaua, de două campion al Turciei cu Galatasaray şi un titlu cu Valencia
- Un jucător cu un simţ al porţii foarte dezvoltat, ceea ce i-a adus şi porecla de "Cobra"
- 21 de goluri în cupele europene, capitol unde este depăşit doar de Gheorghe Hagi şi Adrian Mutu
- Naţională: 55 meciuri / 13 goluri
- A participat la 3 turnee finale, CE 1996, 2000 şi CM 1998, în Franţa reuşind şi unul dintre cele mai frumoase goluri, cel contra Columbiei.
3. Ilie Balaci
Considerat de mulți drept cel mai bun fotbalist român din istorie, Balaci s-a retras în 1987, la 31 de ani. "Minunea Blondă" a impresionat lumea fotbalului, dar accidentările l-au impiedicat să aibă o carieră mai lungă.
- Component al "Craiovei Maxima", echipă cu care a câştigat 3 titluri şi a ajuns până în semifinalele Cupei Uefa în 1982/1983.
Unul dintre cei mai tehnici jucători din istoria fotbalului românesc - 35 meciuri şi 7 goluri a strâns pentru "Ştiinţa" în cupele europene
- Naţională: 65 jocuri / 8 goluri
- Deşi a fost om de bază în campania de calificare la Euro 1984, acesta a fost lăsat în ultima clipă în afara lotului cu care România a participat la turneul final.
4. Ilie Dumitrescu
După o carieră în care a jucat la echipe precum Steaua, Tottenham, Sevilla, West Ham, Ilie a s-a retras în 1998, de la Steaua, când avea doar 29 de ani.
- Finalist CCE cu Steaua în 1988/1989, finală în care nu a putut juca din cauza unui cartonaş galbene primit în semifinale
- 13 goluri în cupele europene pentru "roş-albaştrii", locul 3 în clasamentul marcatorilor stelişti "all-time"
- De 4 ori câştigător al campionatului României cu Steaua
- 62 jocuri şi 20 de goluri pentru România, cele mai importante reuşite fiind cele înscrise în poarta Argentinei, la CM 1994.
5. Nicolae Mitea
Deși introducerea lui pe această listă ar părea forțată, Mitea a fost unul dintre cei mai talentați jucători românii începând cu 2000. La 28 de ani a decis să se retragă, după mai multe accidentări, dar și din cauza vieții extrasportive. Nicky a fost în centrul unor scandaluri și a lăsat impresia că nu s-a concentrat pe cariera de fotbalist și că nu și-a atins niciodată potențialul maxim.
- Unul dintre marile talente din ultimii 20 de ani, titular la Ajax la doar 18 ani
- Campion al Olandei cu Ajax; Naţională: 8 jocuri / 2 goluri
6. Gabi Balint
Balint a renunțat la fotbal când avea 30 de ani, din cauza unei accidentări la genunchi, când juca la Burgos. Fostul atacant nu și-a putut reveni după accidentare și a fost nevoit să renunțe la cariera sa.
- Component al "Generaţiei de Aur" a Stelei, câşigătoar al CCE în 1986 şi finalist 1989, precum şi a Supercupei Europei în 1987
- 5 titluri de campion al României, toate cu "roş-albaştrii"
- Naţională: 34 jocuri / 14 goluri
- A marcat două goluri în poarta Danemarcei (3-1 în noiembrie 1989), graţie cărora România a prins un turnel final de CM după o pauză de 20 de ani
- A marcat în poarta deţinătoarei titlului mondial, Argentina (1-1, CM 1990), golul său fiind decisiv în calificarea în premieră din faza grupelor