Articol de Ionuţ Iordache, George Nistor - Publicat joi, 10 octombrie 2024 18:21 / Actualizat vineri, 11 octombrie 2024 05:35
În Cipru sunt peste 30.000 de români, conform estimărilor MAE. E a treia cea mai mare comunitate străină din Insula Afroditei, după cea grecească și cea britanică.
- Duelul Cipru - România din Liga Națiunilor se joacă sâmbătă de la 21:45. Meciul va fi transmis de Prima TV și în format liveTEXT pe GSP.ro. Reporterii GSP George Nistor și Ionuț Iordache transmit cele mai importante informații și imagini de la fața locului
Pe Florin Jucan l-am întâlnit întâmplător la stadionul AEK Larnaca, locul unde România va disputa a treia partidă din acest sezon al Ligii Națiunilor.
A fost o întâmplare să dăm peste un român chiar și la arena construită în 2016, dar nu o surpriză. La fel ca în multe alte țări europene, și în Cipru sunt mulți conaționali de-ai noștri. Cei mai mulți lucrează în construcții, agricultură și comerț.
Un caz atipic îl reprezintă Florin, magazioner sau omul bun la toate din clubul aflat pe locul 4 în Cipru.
Florin Jucan: „Când am ajuns aici, era ca în paradis”
„Am ajuns aici în iunie 2003 și am vrut să plec după câteva zile. Era prea cald pentru mine. Eu sunt din Alba Iulia, nu eram obișnuit cu asemenea temperaturi. Nu aveam nicio treabă cu fotbalul, nu știam nimic, dar mi-a zis o vecină de acest job și atât m-a bătut la cap că până la urmă am acceptat", și-a început povestea bărbatul corpolent.
Îi e dor de România și repetă de mai multe ori în timpul discuției că nu va mai sta mult timp în Cipru: "Când am ajuns aici, era ca în paradis. Totul era ieftin, era o diferență mare față de România. Acum totul e scump, salariile sunt mici, abia se descurcă oamenii. Mai stau un an sau doi și mă întorc acasă".
Singurul motiv pentru care nu a făcut încă acest pas este contractul bun pe care îl are la AEK Larnaca: "Nu am un salariu mare, cam 1.200 de euro, dar am prime bune. Când ne-am calificat în Europa, am luat 12.000 de euro. În plus, clubul îmi plătește chiria, mașina și utilitățile. Dacă nu se întâmpla asta, nu mai rămâneam pentru că nu aveam cum să trăiesc. Chiriile sunt foarte mari, pentru o garsonieră trebuie să plătești cel puțin 500 de euro. Mâncarea e scumpă, nu mai zic de utilități. Fiind foarte cald, nu poți sta fără aer condiționat, iar curentul e foarte scump. Am plătit acum 200 de euro pentru ultimele două luni".
Cipru și prețul energiei electrice
Prețul energiei electrice revine în orice discuție avută cu românii de aici. Și patronul român al unei mici taverne unde vinde mici și ciorbă de burtă se plânge de acest lucru: "Știți cât am plătit astă-vară? 650 de euro pentru două luni. Am două aparate de aer condiționat și m-a terminat căldura. Stau de 20 de ani în Cipru, dar niciodată nu a fost atât de cald".
Iar românii de aici au toate motivele să se plângă. Cipru este țara din Europa unde prețul energiei electrice este printre cele mai ridicate. Conform Eurostat, în a doua parte a anului 2023, media în Cipru a fost de 0,36 euro per kWh, în timp ce în România a fost de 0,19 euro per kWh.
Românii se întorc acasă
Din cauza prețurilor, foarte mulți români se întorc acasă: "În pandemie au plecat mulți. Nu se mai merită să stai aici, lucrurile merg mai bine în România acum, nu mai e o diferență așa mare la salarii, iar prețurile sunt mai mici. Nici nu știu de ce ar mai veni cineva să locuiască aici. Poate doar datorită peisajelor, să vii să stai la plajă până în octombrie", povestește Florin.
„Am schimbat 52 de antrenori în 21 de ani. Ei vin și pleacă, eu am rămas aici. Oamenii sunt mulțumiți de mine, iar șefii nu sunt ca în România, să te bată la cap. Dacă îți faci treaba, nu îi interesează cât stai la muncă, nu te controlează"
Florin Jucan, magazioner la AEK Larnaca
"Am un prieten care mâine se întoarce în România, nu mai are motiv să stea. Mai rămânem noi, cei care avem 20-25 de ani de când am ajuns în Cipru și ne-am făcut un rost aici. Dar nu prea mai auzim să vină românii acum în Cipru pentru a locui", ne spune un alt român, întâlnit la magazinul românesc din Nicosia, "La Grasu’".
„La Grasu'”, magazinul românesc din Nicosia
Magazinul e plin de produse românești, de la mezeluri și pufuleți la varză murată și mici. "Totul se vinde bine, deja știm ce vor românii și nu stăm prea mult cu produsele pe stoc. Chiar acum așteptăm să sosească un nou transport de marfă", ne explică doamna aflată în spatele tejghelei.
Și aici prețurile sunt mai mari ca în România. Pufuleții sunt 0,80 euro, o pungă de semințe e 1,50 euro, iar o caserolă de mici este între 6,95 euro și 9,95 euro.
Magazinul românesc în Nicosia
În afara discuțiilor despre viața tot mai grea din Cipru, românii dezbat în ultimul timp și meciul de sâmbătă dintre Cipru și România. "Vor fi mulți români în tribună. A fost bătaie pe bilete. Chiar dacă au fost doar 2.500 puse la vânzare pentru români, cred că vom fi peste 4.000. Românul e descurcăreț, am prieteni care și-au cumpărat în sectoarele ocupate de ciprioți", povestesc între ei românii strânși la o masă de la taverna "Papa bun".
"Ce facem cu Cipru, domnule jurnalist?", ne întreabă unul dintre ei. "Cred că vom câștiga cu 1-0", dar răspunsul nu îl mulțumește. "Doar 1-0? Vom bate cu 2-3 la zero, ăștia sunt slabi de tot. Hai România!".
„Ciprioții sunt foarte relaxați, nu sunt deloc stresați. Stau toată ziua la cafele și joacă table. Sunt o grămadă de cafenele peste tot, e cea mai profitabilă afacere"
Florin Jucan, magazioner la AEK Larnaca