Articol de GSP - Publicat marti, 15 octombrie 2013 00:00 / Actualizat luni, 14 octombrie 2013 21:12
Dincolo de forţele din teren şi de algoritmul rezultatelor, prezenţa la un Mondial înseamnă mai mult decît un turneu final: iar pasul decisiv va fi mai mult decît o simplă "dublă".
1. Avem femei mai frumoase! Cu probe!
În ultimii 7 ani, nici una din reprezentantele României sau Turciei nu a prins top 30 la vreo ediţie a Miss World. Ultima performanţă se leagă însă de fetele noastre, şi nu de cele ale "Semilunii": în 2006, Ioana Boitor s-a clasat pe locul 2 în ierarhia celor mai frumoase femei din lume!
2. Sînt experţi în baraje, dar nu la fotbal
Poate că ei se mîndresc cu barajul Deriner, 249 metri, locul 13 în lume ca înălţime! Cel mai mare astfel de produs autohton, barajul Gura Apei, are doar 168 metri. Cu toate astea, din 1990 pînă azi, echipa lor naţională a fost de cinci ori în situaţia unui baraj fotbalistic: de trei ori au pierdut, cu Letonia pentru Euro 2004, cu Elveţia pentru CM 2006 şi cu Croaţia pentru Euro 2012. Doar de două ori au triumfat: cu Irlanda pentru Euro 2000 şi cu Austria pentru CM 2002.
3. Să se concentreze pe Euro...
După ce a ratat şansa de a organiza Olimpiada din 2020, cîştigătoare fiind Japonia, Turcia e mare favorită în cursa pentru a găzdui semifinalele şi finala Campionatului European de Fotbal din 2020. Secretarul general al Federaţiei de la Istanbul, Emre Alkin, a declarat chiar că Platini le-a promis această onoare în cazul în care vor rata Jocurile Olimpice. Aşadar, nu vă consumaţi energiile spre Mondial: aveţi multă treabă în organizarea Europeanului!:)
4. Au creat manelele? Noi le-am făcut celebre!
Orginile acestui gen muzical se revendică din spaţiul muzicii tradiţionale turce, într-o formă, ce-i drept, foarte diferită de manelele cu care sîntem obişnuiţi. Un amalgam de influenţe, greceşti, sîrbe, aromâne, plus segmentul muzicii lăutăreşti au transformat maneaua în spaţiul românesc. Ritmurile soliştilor de la noi se pot auzi la Belgrad, în Bulgaria şi chiar la Istanbul!
5. Sărut-mîna pentru masă! Dar să rămîneţi acasă!
Ne bucurăm de multe generaţii de baclava, sarmale, rahat şi şerbet: mai mult, am preluat denumiri şi la feluri de mîncare fără origini turce: ciorbă sau zarzavat! Dar cînd vine vorba de fotbal, noi am fost "bucătarii" care le-au servit lecţii preţioase: Datcu, Rotariu, Lucescu, Hagi şi Gică Popescu le-au scris istoria glorioasă a fenomenului!
28.226 de cetăţeni turci trăiau în România în 2011: locul 16 în topul diasporei turce. În patria "Semilunii" vieţuiesc oficial aproximativ 1.300 de români
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”