Articol de GSP - Publicat luni, 10 ianuarie 2022 15:00 / Actualizat luni, 10 ianuarie 2022 16:36
Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea zilei”, prima din 2022, are ca subiect posibilitatea ca Ladislau Boloni să preia postul de selecționer al primei reprezentative a României.
„Subiectul nostru de astăzi este unul bătătorit și ne ține pe ghimpi de vreo 2-3 luni - e vorba despre noul antrenor al echipei naționale, post de care foarte-foarte aproape în aceste momente este Ladislau Boloni. Sincer, nu am înțeles mai nimic din strategia Federației, care a ofertat de-a valma antrenori de profiluri complet diferite - ba tineri, ba bătrâni, ba sub contract, ba liberi, ba experimentați, ba începători.
Cert e că singurul cu care s-a ajuns atât de departe la negocieri este Boloni, iar cei din FRF susțin că după discuții intense purtate și în Franța, și la București, Loți este aproape convins. Motiv pentru noi să lansăm o dezbatere despre cât de potrivit este Boloni pentru naționala României? Este el omul ideal și cel care va face naționala să renască sau, din contră, se va dovedi a fi o alegere greșită?”, este introducerea făcută de redactorul-șef al Gazetei, Cătălin Țepelin.
VIDEO Dezbaterea zilei, 10 ianuarie » Este Ladislau Boloni omul potrivit pentru echipa națională?
În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Remus Răureanu și Dan Udrea, sprijiniți cu argumente de Jean Vlădoiu, respectiv Ilie Stan.
Remus Răureanu: „Ladislau Boloni și-a tocit aura de antrenor învingător”
- „Mi se pare cea mai proastă alegere dintre cele pe care le-ar fi putut avea FRF. Am impresia că Boloni se găsește acum în situația în care se afla și Christoph Daum în momentul în care l-a angajat Federația, adică un antrenor aflat mai aproape de finalul carierei decât de punctul maxim al ei.
- Daum fusese șomer 3 ani, Boloni doar 6 luni, dar a avut două mandate îngrijorătoare pentru noi, ca suporteri: unul la Gent, care a durat 4-5 meciuri, altul la Panathinaikos, care a durat vreo 30 de meciuri. Din ambele locuri a plecat cu scandal: conflicte cu jucătorii, cu conducerea, cu ziariștii. A părut să nu mai stăpânească lucrurile deloc. Mă raportez la istoricul general al lui Boloni, al unui tehnician de mare succes.
- E clar că se află acum într-un regres. Boloni din 2000-2001, care câștiga titlul în Portugalia cu Sporting, nu ar fi fost demis de la Gent după 4 meciuri. Nici măcar nu ar fi acceptat vreo ofertă de la Panathinaikos, ar fi fost un nivel prea scăzut pentru el.
- Pe lângă experiențele acestea nefaste, e un tehnician nelegat cu nimic de fotbalul de la noi. Mă îndoiesc că știe bine 3 jucători români. Boloni nu îi știe și cred că i-ar fi mai greu să îi învețe pe cei de acum decât i-a fost să îi învețe pe cei din 2000. Atunci aveai fotbaliști foarte buni la nivel european, Moldovan, Niculae, Mutu, Ganea, Pancu, o grămadă de jucători foarte buni pe care îi era ușor să-i învețe, să-i convoace.
- Și Daum a fost în situația de a nu cunoaște jucătorii și ne-am trezit la primul meci al lui cu Săpunaru distribuit în rol de Pirlo. A crezut Daum că Săpunaru se descurca acolo, a avut impresia că era potrivit. S-a convins că nu era așa. Dacă și Boloni va avea nevoie de astfel de experimente pentru a se convinge de anumite lucruri, Liga Națiunilor va fi pierdută.
- Nu cunoaște fotbalul românesc de acum și și-a tocit aura de antrenor învingător, capabil, foarte bun. A avut imaginea asta pe drept în mandatul trecut de la națională, care n-a fost unul strălucit, dar nici foarte slab.
- Sunt mulți care l-au lăudat pe Boloni în aceste zile pentru o idee pe care a folosit-o în mandatul precedent, aceea de a organiza trialuri cu jucătorii. Nu mi se pare corect să-l apreciezi pentru așa ceva. De ce să faci trialuri, când puteai apela la Niculae, Moldovan, Mutu și Ganea, și rezolvai problema? Cred că Boloni organiza acele selecții ca pe un fel de paradă. Fotbalul românesc era cumva în Evul Mediu atunci și își permitea să facă astfel de jocuri de civilizator cu noi”.
Aș fi vrut un selecționer tânăr. Eu am avut în acest an o experiență foarte frumoasă datorită celor doi antrenori cu care am lucrat la Pitești. La nivel de echipă națională, de la Cosmin Contra la Adi Mutu, în ultimii ani mi-am dat seama că sunt o generație fabuloasă în ceea ce privește informația, cum se pregătesc, cum merg de la meci la meci la stadion, cum reușesc să mobilizeze jucătorii și să le impună respect.
Cred că această generație de antrenori români este una fabuloasă. Cunoscându-l pe Adi Mutu, știind la ce nivel a jucat, aș fi mers pe mâna unui selecționer tânăr. Noi am mai avut antrenori cu experiență, nu s-a văzut nicio îmbunătățire, nici nu ne-am calificat.
- Jean Vlădoiu, fost internațional, actual președinte la FC Argeș
Dan Udrea: „Dacă vrem la Campionatul European, Boloni e varianta ideală”
- „Mi se pare între primele 3 cele mai bune variante. Spunea Remus că este ieșit din circuitul fotbalului românesc și nu cunoaște jucătorii. Mi se pare că ăsta este un mare avantaj pentru el. El nu are conexiuni cu impresari, ascunse, cum alți antrenori, inclusiv dintre cei de pe lista Federației, au.
- Faptul că ar fi un tip care provoacă foarte ușor scandaluri mi se pare că este un alt avantaj. Ultimul antrenor care a performat la națională a fost Pițurcă. Vi se pare că nu era un tip care se încadrează în profilul ăsta? Echipa națională nu a avut de suferit din cauza asta.
- OK, a dat greș la Gent, dar la Panathinaikos nu pot spune că a fost un mare eșec. E, totuși, un club important.
- Că nu știe jucătorii? Păi, pe acest principiu, dacă venea Zidane selecționer, care tot de 6 luni stă, nu era bun selecționer, că nu știe jucătorii? De ce Zidane ar putea fi un bun selecționer, dar Boloni nu, pentru că nu cunoaște jucătorii? Mă refer la capacitatea unui antrenor de a citi jucătorii imediat când îi vede. După 27 de ani de antrenorat, mi se pare că trebuie să ai o capacitate de selecționer mai ales, de a caracteriza imediat jucătorii.
- În ăștia 27 de ani, Boloni a lucrat cu o grămadă de superjucători. Cu unii a lucrat când erau foarte mici, până în 20 de ani, care ulterior au devenit staruri: Ronaldo, Varane, Yaya Toure, Witsel, Fellaini. Indiscutabil a contribuit la progresul lor. Apoi a lucrat și cu foste staruri, care la final de carieră au dat peste Boloni. Are experiență de a lucra pe o plajă foarte largă. Asta mă face să cred că el poate îndeplini obiective.
- Dacă avem așteptări să ne ducă la un Campionat European, eu cred că sunt rezonabile și că Boloni e varianta ideală.
- Imaginați-vă, la prima acțiune, când intră Boloni în vestiarul echipei naționale. Mi se pare că din start impune mult mai mult respect în rândul jucătorilor decât au făcut-o Contra, Rădoi. Vine cu toate argumentele: jucător fabulos, cu multe prezențe la națională, s-a școlit în afara țării, a lucrat în campionate foarte respectabile. Automat că jucătorii te privesc altfel, contează inclusiv vârsta”.
Depinde de modelul de antrenor pe care-l dorește Federația. Probabil au văzut că la echipa națională e nevoie de un antrenor cu experiență. Pentru mine, erau Boloni și Pițurcă, iar dacă ar fi mers pe tinerețe, l-aș fi preferat pe Edi Iordănescu.
Oricum, problema nu e a antrenorului, ci calitatea, valoare și mentalitatea jucătorilor actuali. Sunt foarte mulți jucători talentați care trebuie să aibă continuitate. La echipa națională e foarte greu, ai doar 2-3 zile să pregătești un joc, iar jucătorii vin de la cluburi cu moduri diferite de pregătire, sarcini diferite de joc. E dificil să creezi omogenitate.
- Ilie Stan, fost jucător la Steaua, actual antrenor
Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Boloni să nu ceară nici răbdare, nici circumstanțe atenuante! Dacă nu e optimist că va face treabă, mai bine nu se bagă”
- „Și eu spun că Boloni este cel mai potrivit selecționer dintre toate variantele rămase în joc. Sigur, fiecare nume vehiculat până acum avea câte un minus. Rădoi era prea riscant (deși eu rămân fanul lui și l-aș fi păstrat în funcție), Mutu e prea necopt, Edi Iordănescu e prea fragil, Hagi era prea atașat de clubul lui, Mircea Lucescu e prea scump sau poate prea bătrân șamd.
- La Boloni, minusul ar fi că e prea rupt de fotbalul românesc. Dar ăsta nu e un examen de istorie a fotbalului, nu e „Vrei să fii milionar” cu întrebări din actualitatea Ligii 1, e un examen de pricepere. Boloni poate fi enervant, are tot felul de chichițe cu care ne va scoate din sărite, are și un important potențial de a genera conflicte în vestiar, dar, mai presus de toate, e antrenor.
- Totuși, dacă până la urmă va accepta postul, Boloni să nu ceară nici răbdare, nici circumstanțe atenuante, că nu le va primi! Știm că potențialul e scăzut, că suntem în cea mai slabă perioadă din ultimii 20-30 de ani, că nu prea avem cu cine, că nu vor apărea jucători peste noapte. Dar dacă nu e convins că poate face treabă și își va căuta alibiuri, mai bine să nu vină.
- Prefer un entuziast necopt în locul unui super-antrenor pesimist și fără încredere. Fanii vor victorii și calificări, nu scuze și proiecte pe termen lung”.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!