Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 iunie 2022 14:30 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2022 15:26
Ediția de azi a emisiunii „Dezbaterea zilei” se axează pe viitorul lui Edi Iordănescu: ar trebui ca tehnicianul să primească în continuare credit din partea federalilor?
“Naționala de fotbal a adunat în ultimele zile toată atenția publicului, dar și toate criticile posibile și imposibile. Pe merit, evident, pentru că planul a mers groaznic în acest iunie de Liga Națiunilor: prestații jenante, 3 înfrîngeri din 4 meciuri, fotbaliști prăbușiți, perspective sumbre.
E clar că nimeni nu se aștepta la o minune, la o evoluție și la rezultate entuziasmante, dar nici nu ne așteptam să fim atât de jos. Evident, s-a deschis iarăși discuția eternă despre cine e mai vinovat: jucătorii, selecționerul sau conducerea FRF?
Cert e că Edi Iordănescu este într-o postură foarte fragilă: e posibil să demisioneze, la fel cum e posibil ca Federația să rupă contractul cu el încă de pe acum.
Haideți să plonjăm și noi în discuția asta: ar trebui ca FRF să-i dea în continuare credit lui Iordănescu? Sau e nevoie de un alt selecționer? Și dacă se impune schimbarea antrenorului, cum abordăm viitorul? Alegem un proiect de reconstrucție pe 5 ani, să zicem? Sau cerem rezultate rapide, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Edi?”, a deschis dezbaterea Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.
Remus Răureanu: „N-ar fi în regulă să-l sacrifice pe Edi Iordănescu după doar câteva luni”
- „Eu zic să menținem încrederea pentru Edi Iordănescu. Nu cred că schimbarea selecționerului e impusă acum. Ar fi bine să vină Guardiola sau Klopp, dar trebuie să analizăm realist care ar fi antrenorul pe care FRF l-ar putea angaja”.
- „Edi are energie, e motivat să reușească în meserie, a fost deja campion în România”.
- „Dacă ne imaginăm că Boloni ar fi asamblat în timp o echipă, ne putem gândi și că Edi Iordănescu ar putea reuși același lucru, nu? Nu mi se pare OK să solicităm acum un alt selecționer, din moment ce naționala a avut mai mult selecționeri diferiți și niciunul n-a avut rezultate”.
- „I-am avut pe Daum, pe Rădoi, pe Contra, acum e Edi Iordănescu. Dacă n-a mers cu niciunul, nu e clar că nu putem să schimbăm doar de dragul de a schimba? N-ar fi în regulă să-l sacrifice pe Edi după doar câteva luni. Ar însemna că federalii chiar l-au ales la plesneală, nu? Mi se pare că o nouă variantă ne-ar păcăli îngrozitor”.
Multe nu sunt de spus. Am văzut nivelul la care suntem. Din păcate, e trist că astfel de evoluții vin cu echipe mici.
Chintesența acestei echipe naționale este acest băiat, Vlad Chiricheș, care a fost dispus să stea patru ani la Napoli și să joace 10 meciuri acolo! Dar a fost mereu titular și căpitan la națională. Nu stai patru ani să-ți umfli conturile și doar să te uiți la alții cum joacă fotbal! Dacă nu l-a scos pe Chiricheș din lot, îl scoate Chiricheș din funcție. Ce are Chiricheș? De ce trebuie să fie mereu convocat Chiricheș?
- Marcel Pușcaș, președinte FCU Craiova
Dan Udrea: „Clasamentul arată horror într-o grupă accesibilă”
- Eu cred că, dacă am avea un selecționer cu o organizare defensivă foarte bună, Chiricheș ar fi un fotbalist foarte bun. Nu poți fi slab dacă joci 10 sezoane în Serie A.
- Discutam acum două zile despre Reghecampf și spuneam și atunci că dacă nu ai rezultate pleci. Așa stau lucrurile la fotbal cu antrenorul peste tot în lume. Rezultatele sunt catastrofale. Să te bată în decurs de 10 zile Muntenegru cu 5-0 ne arată că niciodată nu am fost atât de jos.
- Dincolo de rezultate, lucrurile sunt și mai grave. Spuneți-mi doi jucători care sunt pe plus. Eu nu găsesc. Poate Rațiu. Nu e în regulă așa ceva. La capătul celor 4 meciuri în care ai rulat 25 de jucători să nu găsești câteva nume?! Nu există argumentul oboselii.
- Clasamentul arată horror într-o grupă accesibilă. Dacă eram în grupa cu Serbia, Suedia și Norvegia, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla. Ne-a bătut 5-0 o națională di care ne-a dat 4 goluri un jucător ce evoluează în Coreea. A fost Muntenegru 2, fără Savic, Jovetic și Marusic.
- Acum o săptămână, Bulgaria a jucat acasă cu Georgia, echipă asemănătoare cu Muntenegru, și a terminat 2-5. Selecționerul a venit și a spus că nu mai poate continua, “fiindcă rezultatul și maniera mă determină să fac pasul normal să renunț”. Am apreciat că mai există și oameni așa.
- Nu poți fi umilit și să spui că lipsește Ianis etc. La adversari nu au fost aceleași probleme?
- Imaginați-vă cum ar putea să controleze Edi situația dacă rămâne. Nu a putut să o gestioneze când situația era bună la început, darămite acum, când situația este infinit mai grea ca atunci!
- Cine îți dă mai multă încredere, un antrenor cu avengura lui Boloni, care nu acceptă să se bage într-o chestiune de genul ăsta fiindcă se compromite? Sau un antrenor ca Edi, care acceptă, deși probabil gândea ca Boloni. Dar dacă gândea așa, nu trebuia să se bage.
- Edi a spus că nu are nevoie de timp. Și-a asumat rezultatele prin semnarea contractului. Nu trebuie să primească ACUM clauzele lui Boloni, el acceptând ceva ce Boloni nu a acceptat. S-a dus acolo și și-a asumat ceva!
- Lumea are impresia că mai jos de atât nu se poate. Dar se poate, a demonstrat Bulgaria, după cum spunea Mihai Stoica. Problema FRF știți care e? Gândești pe termen lung sau scurt? Adică spui: ne gândim la un selecționer, căruia îi punem un obiectiv neapărat EURO 2024, sau îl punem în funcție și îi cerem ca obiectiv 2028? Să zicem că vine Dan Petrescu, ia naționala și are obiectiv 2028, dar pentru asta FRF trebuie să își asume.
- FRF se spală pe mâini, pune pe X, pierde obiectivul și apoi dă vina pe el.
Nu văd nicio licărire spre viitor, loturile U18, U21. Edi spune că e un moment zero, dar nu știu dacă mai poate să participe. E echipa națională, care trebuie susținută necondiționat, dar am fost umiliți de o națională care a venit fără cei mai buni jucători ai ei. Mă gândesc cu groază la un meci cu Gibraltarul. Mă uitam și pe bancă. Cu Jerry și cu Cartof ce poți să construiești? Este dramatic
- Vivi Răchită
Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Să nu fim ipocriți: nu avem răbdare pentru proiecte pe termen lung! Indiferent cine e selecționer trebuie să producă rezultate imediat”
- „Sunt consecvent: la începutul anului am apreciat că Iordănescu era soluția potrivită pentru națională în contextul în care alții, mai bine cotați, fie au refuzat, fie au fost blocați. Nu mai erau multe variante bune în afara lui, iar el avea destule argumente că poate reuși, s-a băgat în asta conștient de presiune și de așteptări. Că n-a avut noroc, că nu s-a priceput suficient, că ăsta e materialul, contează mai puțin. Rezultatele sunt astea care sunt”.
- „Edi și Federația trebuie să arate acum dacă au onoare, pentru că ei au desenat împreună un scenariu în care se vor vâna rezultatele imediate. Acum, că ele n-au venit, soluția bazată pe onoare e una singură: despărțirea. Demisie, demitere, nu contează forma. Dincolo de formă, e limpede că fondul nu se va schimba, naționala va rămâne un viespar de probleme grave, dar aici vorbeam strict despre cum s-a comunicat acest mandat al lui Edi Iordănescu: rezultate rapide sau pa!”
- Apropo de abordarea viitorului la națională, aș vrea să trec dincolo de ușoara ipocrizie a noastră, a tuturor celor care spunem că nu se mai poate așa, că e nevoie să fie tăiat răul de la rădăcină și apoi reconstruit totul de la zero, ca să renaștem corect peste câțiva ani. Nu, asta nu se poate întâmpla în România! Poate să vină Lucescu, poate să vină Olăroiu, poate să vină Dan Petrescu sau orice alt antrenor mare. Publicul din România nu-i va da niciunuia timp. Vom vrea rezultate imediate, nu vom avea răbdare, chiar dacă pe bancă va fi Jurgen Klopp”.
- „Dacă Iordănescu va fi schimbat, cel care îi va lua locul va trebui să știe din start asta: publicul nu are răbdare. Nu zic că așa e bine și că se poate renaște peste noapte din cenușa asta teribilă, dar cert e că, dincolo de ipocrizie, asta e realitatea din România. Vrem să fie bine acum, azi-mâine, nu peste 5 ani. Iar cine se bagă la națională trebuie să știe și să-și asume.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!