Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat duminica, 19 martie 2023 16:51 / Actualizat duminica, 19 martie 2023 22:17
GSP are interdicțiile impuse de Edi Iordănescu jucătorilor: cine nu bea doar apă în cameră e amendat, la fel și cei care practică jocurile video în perioada de odihnă ♦ Cea mai mare sancțiune e de 1.000 de euro și e prevăzută pentru părăsirea cantonamentului sau chiar și pentru replici sau gesturi neadecvate la adresa antrenorului sau a celor din staff ♦ Niciun fotbalist nu are dreptul să refuze medicația sau vitaminizarea, în caz contrar urmând să suporte o amendă de 100 de euro
„Evaluarea s-a terminat, concluziile sunt clare: poartă tricoul României doar cine merită, dar și oferă 100% pentru obiectiv. Nu există 99,9% în viziunea mea! Urmează o campanie scurtă, vor fi zero compromisuri și jumătăți de măsură! Am acordat șanse, dar acum e o singură șansă: calificarea!”.
Pasajul face parte din mesajul pe care Edi Iordănescu l-a avut înainte de reunirea echipei naționale pentru prima „dublă” oficială din preliminariile CE 2024.
Amenințările făcute în direcția jucătorilor la nivel public și-au regăsit o confirmare din plin în Regulamentul de Ordine Interioară, pe care chiar actualul selecționer l-a întocmit și i-a anunțat pe fotbaliști că e activ din prima zi de când ajung în cantonamentul de la Mogoșoaia.
În cameră, doar fructe și apă
GSP a aflat ce cuprinde acest set de legi, pe care oricine le va încălca va suporta sancțiuni financiare. Există mai multe puncte, practic interdicții pe care Iordănescu junior le aplică la nivel de conduită în minihotel, la antrenament, în relația jucători-staff, chiar și în privința drumului cu autocarul până la stadion.
Unele dintre acestea prevăd însă și situații extrem de ciudate. De exemplu, se specifică în mod clar că în afara fructelor și a apei, nu e voie să se consume alte alimente și băuturi în camere. Deci: nici măcar cafea sau ceaiuri.
N-ai voie să nu iei vitaminele și medicamentele
Apoi, sunt prevăzute amenzi inclusiv pentru cei care nu acceptă programul de vitaminizare și medicamentele impuse de doctorul primei reprezentative. Iordănescu junior a dorit să se asigure, tot prin intermediul acestui regulament, și de faptul că va avea autoritate absolută la antrenamente.
Sunt prevăzute amenzi inclusiv pentru nerespectarea sarcinilor de joc sau a principiilor tactice, lucruri care în mod normal ar trebui să ducă la nefolosirea sau neconvocarea unui jucător, nu la amendarea lui cu 100-200 de euro, sumă care pentru unii înseamnă chiar și sub 0,5% din salariul pe o lună.
REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ IMPUS DE EDI IORDĂNESCU
- Orice întârziere la antrenament, ședințe, autocar sau masă aduce o sancțiune cuprinsă între 50 și 200 euro
- Folosirea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive la masă, ședințe sau în drumul de la hotel spre stadion în ziua meciului se sancționează cu 100 euro
- Prezența la masă cu papuci fără ciorapi se sancționează cu 50 euro. În cameră este permis doar consumul fructelor. Alte alimente și băuturi, în afară de apă, sunt interzise! Amendă 50 euro
- Nerespectarea programului de tratament sau recuperare indicat de doctor se sancționează cu 100 euro
- Părăsirea cantonamentului fără aprobarea staff-ului tehnic, cu excepția plimbărilor de seară aprobate în prealabil, se sancționează cu 1.000 euro (se poate merge până la excludere)
- Lovirea mingii la antrenament după fluierul antrenorului (lovirea mingii între exerciții) se sancționează cu 50 euro
- Nerespectarea sarcinilor de joc sau a principiilor tactice se sancționează între 100 și 500 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Neimplicarea la un nivel de 100% în antrenamente se sancționează între 50 și 300 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Replici verbale sau gesticulări neadecvate la observațiile sau indicațiile antrenorului sau ale membrilor din staff-ul tehnic, staff-ul auxiliar, ale colegului de echipă sau ale suporterilor se sancționează cu 50 - 1.000 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Jucătorul are obligația de a urma programul de vitaminizare și medicație indicat de mediul echipei, în caz contrar se sancționează cu 100 euro
- Nu sunt permise vizitele în programul de cantonament decât în cazuri excepționale și cu acordul antrenorului principal, în caz contrar se sancționează cu 500 euro
- În perioada de odihnă sunt interzise jocurile video, în caz contrar se sancționează cu 300 euro
NOTĂ
- În cazul recidivei, orice amendă se dublează! Amenzile vor fi plătite căpitanului echipei în maximum 3 zile de la plata diurnei
- Neplata amenzii atrage neprimirea la antrenament și se poate merge până la excludere
Toți trebuie să înțeleagă un lucru! A trecut perioada în care ne permiteam să ne mai alintăm, să ne răsfățăm, să venim cu jumătăți de măsură, să ne gândim că merge și cu puțin efort sau cu puțină muncă. Cine vine trebuie să dea totul! Nu mai există toleranță pentru nimeni. Există totul sau nimic pentru echipa națională!
Edi Iordănescu, selecționer echipa națională
Cum verifica Halagian dacă jucătorii nu s-au culcat la timp
Metodele spartane care au existat în fotbalul românesc au avut, probabil, în Florin Halagian cel mai important reper. Era atât de dur încât își permitea să nu mai ia în autocarul echipei, la întoarcerea acasă, un fotbalist care îl dezamăgise în timpul meciului.
Printre metodele inedite la care fostul tehnician apela pentru a se asigura că elevii săi respectă ora stingerii și nu stau la televizor era verificarea personală a tuburilor televizoarelor din camere.
Punea mâna pe ele la 30-40 de minute după ora stingerii si dacă acestea erau calde, însemna că TV-ul fusese stins cu scurt timp înainte, iar jucătorii respectivi erau amendați. Erau metode însă valabile pentru anii '80, cel mult '90. Halagian, care deține recordul de meciuri ca antrenor în Liga 1, nu mai puțin de 878, a murit în vara lui 2019, la vârsta de 80 de ani.