FOTBAL  »  NATIONALA  »  LOT ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont

Racovițan - Drăgușin ar putea fi noul cuplu din centrul apărării României // foto: Guliver/gettyimages +50   FOTO
Racovițan - Drăgușin ar putea fi noul cuplu din centrul apărării României // foto: Guliver/gettyimages

Articol de , - Publicat sambata, 06 iulie 2024 11:18 / Actualizat sambata, 06 iulie 2024 11:25

Cu parcursul la Euro 2024 încheiat, următorul mare obiectiv al echipei naționale a României va fi calificarea la Campionatul Mondial din 2026 ♦ În vederea campaniei care va începe în martie 2025, echipa ajunsă în optimi la Campionatul European din această vară ar putea suferi câteva modificări ♦ Am putea asista la schimbări încă din toamnă, când sunt programate meciurile din grupele ediției 2024/2025 a Ligii Națiunilor.

Pe parcursul Euro 2024, naționala României a avut o formulă standard, singurul semn de întrebare fiind în banda stângă, unde au evoluat nu mai puțin de 4 fotbaliști: Florinel Coman, Valentin Mihăilă, Deian Sorescu, Ianis Hagi.

În rest, formația a fost bătută în cuie: Florin Niță între buturi, Rațiu, Drăgușin, Burcă și Bancu în apărare, Nicolae Stanciu, Marius și Răzvan Marin la mijloc, Dennis Man ca extremă dreapta, Denis Drăguș vârf.

Următoarea campanie de calificări, cea pentru Campionatul Mondial din 2026 (SUA, Canada & Mexic) va începe în martie 2025. Este foarte probabil ca echipa cu care ne-am obișnuit la Euro 2024 să sufere câteva modificări până atunci.

Indiferent ce se va întâmpla cu mine, sunt sigur că această echipă are puterea și știe calea spre performanță. Și care poate fi următorul pas, dacă nu calificarea la Mondial? Echipa are toate mijloacele, poate să se califice la următorul turneu. Și este foarte important să lege calificări consecutive!

- Edi Iordănescu, selecționerul României la Euro 2024

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 posibile modificări încă din toamnă, cu Mondialul la orizont

Vă prezentăm 5 posibile modificări în lotul României, în perspectiva participării la calificările pentru Mondial și, de ce nu, chiar la turneul final nord-american.

Trebuie menționat că până la startul preliminariilor, „tricolorii” vor evolua în grupele campaniei 2024/2025 din Liga Națiunilor, într-o grupă din care mai fac parte Kosovo, Lituania și Cipru.

1. Un pas în spate făcut de Florin Niță

Florin Niță a fost unul dintre remarcații acestui turneu final. Portarul a câștigat duelul titularizării cu Horațiu Molodovan, cel care a asigurat poarta în preliminarii, și a avut mai multe intervenții salvatoare de-a lungul competiției, chiar dacă poartă partea lui de vină la golul de 1-0 marcat de Olanda.

În ciuda evoluțiilor sigure, naționala României ar trebui să ia în calcul varianta înlocuirii lui. Nu din cauza evoluțiilor, ci a vârstei. La data începerii preliminariilor, Florin Niță va fi aproape de 38 de ani, iar în timpul Mondialului se va apropia de 39 de ani.

Din fericire, avem soluții pentru tricoul cu numărul 1. Cea mai la îndemână variantă pentru înlocuirea lui Niță o reprezintă Horațiu Moldovan, mai ales dacă va schimba echipa și va căpăta ritm de joc începând din sezonul următor.

Horațiu a fost titular în preliminarii, dar a pierdut locul în poartă după ce transferul la Atletico Madrid l-a lăsat fără meci jucat timp de 5 luni. Portarul de 26 de ani și-a exprimat intenția de a schimba echipa în această vară, iar dacă va juca în mod constant la noua formație, are toate șansele să fie titular și la națională.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Horațiu Moldovan, la antrenamentele echipei naționale // FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Și Ionuț Radu, 27 de ani, poate fi în continuare o variantă, însă are nevoie să prindă un transfer la o echipă la care să și joace. La rândul ei, Superliga oferă variante pentru postul de portar. Sunt trei goalkeeperi titulari la echipe cu pretenții, cu prezențe deja în anturajul echipei naționale: Ștefan Târnovanu, Marian Aioani și Răzvan Sava.

2. Bogdan Racovițan lângă Radu Drăgușin?

La o lună după startul campaniei pentru Campionatul Mondial, în aprilie 2025, Andrei Burcă va împlini 32 de ani. Sigur, nu este o vârstă înaintată pentru fotbalul modern, însă problema mai mare este că Andrei ar putea avea în dreptul lui 2 ani de fotbal în zona arabă.

A evoluat în sezonul 2023/2024 la Al Okhdood, în Arabia Saudită, iar în proxima stagiune este posibil să facă trecerea la Bani Yas, în Emirate.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Andrei Burcă, în România - Slovacia // foto: Imago Images

Privind pe termen lung, nu ar fi de mirare ca Bogdan Racovițan să fie integrat în echipă în vederea campaniei pentru Mondial, lângă Radu Drăgușin. Stoperul născut în Franța abia a împlinit 24 de ani și este om de bază la Rakow, în Polonia, alături de care a devenit campion în 2023.

Racovițan a jucat 48 de meciuri la Rakow în sezonul 2023/2024, stagiunea foarte bună fiindu-i recompensată cu locul în lotul României pentru Euro 2024. A apărut în două dintre cele 4 meciuri ale „tricolorilor” în Germania, câteva minute în finalul meciului cu Ucraina și mai bine de o repriză contra Olandei.

Ezitant în primele minute contra batavilor, a avut câteva intervenții bune în a doua parte, trecându-și în cont 8 dueluri câștigate (din 13), 21/22 pase precise și 3 recuperări.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Bogdan Racovițan / Foto: Imago

3. Integrarea unui fundaș stânga de meserie

Edi Iordănescu a inclus un singur fundaș stânga de meserie în lotul pentru Euro 2024, pe Nicușor Bancu, decizie contestată mai ales după ce fundașul Craiovei a fost indisponibil contra Olandei, ceea ce l-a forțat pe selecționer să meargă pe mâna lui Vasile Mogoș, apărător dreapta de meserie, apoi Andrei Burcă, stoper la origine.

La conferința de presă după înfrângerea din optimi, selecționerul și-a justificat decizia de a nu convoca o „dublură” pentru Bancu:

Din păcate, fotbalul românesc încă nu oferă toate soluțiile pe care ni le dorim. Au fost improvizații. Avem jucători tineri pe acea poziție, pe care i-am considerat nepregătiți pentru un turneu final, ca forță, viteză, experiență.

E ușor să vorbești despre un tânăr de 19-20 de ani, dar dacă îl pui să se confrunte cu adversarii pe care noi i-am avut... Uitați-vă ce jucători au Belgia, Olanda, chiar Ucraina, uitați-vă la evoluția Slovaciei.

Pe profilul descris de selecționer se pliază cel mai bine Andrei Borza, apărătorul de 18 ani al Rapidului. Este foarte posibil ca Iordănescu să se fi referit și la Andres Dumitrescu, fundaș lateral de 23 de ani care aparține de Slavia Praga și a fost împrumutat la Sepsi în prima jumătate a anului.

Andres a fost deja convocat de selecționer, chiar în ultima acțiune din preliminarii, pentru meciurile cu Israel și Elveția, dar nu a prins minute în niciuna dintre confruntări. El nu a mai fost convocat de atunci.

Un alt fundaș stânga care a prins lotul în mandatul lui Edi Iordănescu este Raul Opruț, 26 de ani, adus recent de Dinamo sub formă de împrumut.

Că va fi Opruț, Dumitrescu, Borza sau alt nume, echipa națională are nevoie de un al doilea fundaș stânga de meserie, mai ales că Nicușor Bancu va avea 32 de ani la startul campaniei de calificare la Mondial, iar la turneul final din 2026 va fi aproape de 34.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Duelul în urma căruia Nicușor Bancu a fost avertizat în meciul cu Slovacia. Acel „galben” l-a făcut să rateze meciul cu Olanda

4. Revenirea lui Vladimir Screciu

La turneul final din Germania, selecționerul Edi Iordănescu a mizat pe Marius Marin ca mijlocaș la închidere. Fotbalistul de 25 de ani a fost titular în fiecare meci, însă a fost depășit pe alocuri.

În mod normal, în lotul pentru Euro ar fi fost și mijlocașul defensiv al Universității Craiova, Vladimir Screciu, numai că el a ratat participarea la turneul final din cauza unei accidentări.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Vladimir Screciu și Nicușor Bancu, „juveții” naționalei / Sursă foto: Facebook @ Universitatea Craiova

Screciu avea toate șansele chiar să joace, mai ales că în preliminarii a prins lotul la 4/5 acțiuni, iar în patru dintre meciuri a fost titular, inclusiv în deplasările de foc cu Elveția și Israel.

Acum, după ce fotbalistul oltean va începe din nou să joace în mod constant la Universitatea, este foarte probabil să fie convocat din nou, având toate șansele să emită pretenții pentru un loc de titular.

5. Sânge proaspăt în atac

Euro 2024 a certificat faptul că Denis Drăguș este atacantul numărul 1 al României în prezent. Drăguș a câștigat bătălia pentru titularizare cu Denis Alibec și George Pușcaș, fiind titular în centrul atacului în toate partidele. Nu s-a mișcat rău și pare că a devenit un punct fix pentru viitoarele meciuri.

Dar cine-i va face concurență? Denis Alibec va împlini în ianuarie 34 de ani și nu se știe la ce nivel va juca, în timp ce George Pușcaș este ieșit din formă. Pentru campania din Liga Națiunilor, dar mai ales în perspectiva Mondialului, selecționerul poate apela la doi tineri atacanți care au impresionat în sezonul trecut de Superligă.

Primul este Daniel Bîrligea. Atacantul de 24 de ani de la CFR Cluj a fost în lotul pentru Euro, dar nu a prins niciun minut pe teren. Are două apariții la națională, iar dacă și în sezonul viitor va repeta evoluțiile din stagiunea trecută (14 goluri în 30 de meciuri), are șanse să prindă mai multe minute sub tricolor.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Daniel Bîrligea // FOTO: Imago

Un alt nume care poate spera la mai multe minute pentru națională e Louis Munteanu. Atacantul de 22 de ani a jucat excelent la Farul, în stagiunea recent încheiată, și au existat voci care l-au cerut în lotul de Euro.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu el în această vară, dar dacă va semna cu o echipă la care să joace constant, are toate șansele să apară și la echipa națională.

Se schimbă liniile la echipa națională? 5 modificări anticipate încă din toamnă, cu Mondialul la orizont
Louis Munteanu are 13 minute jucate în tricoul primei reprezentative a României

VIDEO. Raul Rusescu: „L-aș pune pe Cristi Chivu selecționer, dacă pleacă Edi Iordănescu”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”

Fanatic al mișcării, Franz Kafka a practicat antrenamentul „Muller” și a iubit pasional un sport: „2 august. Germania a declarat război Rusiei – Mă duc să înot după-amiaza”


Comentarii (16)
ostile_rumeliei
ostile_rumeliei  •  07 Iulie 2024, 07:42
Postat de nobody pe 06 Iulie 2024, 16:17

Singura problema e ca norocul nu vine in valuri. A tinut cu elvetienii si ukrii ca ne-au luat de sus. Cu slovacii s-a vazut ca nu e chiar asa de simplu, norocul nostru fiind ca si ei au agreat ideea unui egal. Realitatea insa ne-au trantit-o olandezii in fata. Profitand de incapatanarea absurda a selectionerului de a tine in teren aceiasi echipa - obosita deja dupa doua meciuri tari si de faptul ca le-am dat pe tava in acest fel tactica de joc, avand plusul de valoare individuala a jucatorilor - ne-au tras-o ca la carte. Pt mondiale vom avea parte de o grupa in care se vor mobiliza altfel adversarii, iar daca se mentine ideea de "formula castigatoare" vestea buna e ca nu ne vom schimba televizorul si ne vom vedea linistiti de vacante in 2026!

Vom trai si vom vedea.

bogat
bogat  •  07 Iulie 2024, 00:30

Daca Burca va avea dezavantajul a doi ani in tarile arabe atunci ce spuneti despre Stanciu? Cu tot dragul, Stanciu a facut un meci bun doar cu Ucraina, in rest nimic. Are 31 de ani, joaca de multi ani in China sau la arabi, are evolutii oscilante si mai degraba modeste de ceva vreme incoace. Ce anticipam aici?

Lucas
Lucas  •  06 Iulie 2024, 21:38

Respect pentru băieții noștri care au dat mult la acest Euro. Va trebui schimbata aria de selectie. Federația ar trebui sa se intereseze de naturalizarea de tineri jucători din America de Sud, Africa, etc. Vedem exemple la celelalte naționale de la Euro. Au apus timpurile cind nationalele erau formate numai din jucători autohtoni. Olanda spre exemplu a avut în teren la meciul cu noi doar 2 olandezi autohtoni. Restul erau naturalizati. Asta ar trebui sa fie planul pentru viitor. Altfel ne vom zbate în mediocritate și vom trăi mereu cu nostalgia generatiei de aur demult apuse.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează