Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 21 septembrie 2023 19:37 / Actualizat joi, 21 septembrie 2023 19:45
Csinta Samu, editorialist Nemzeti Sport, consideră blândă sancțiunea acordată de UEFA României. Maghiarul amintește de mesajul „Basarabia e România” și extrapolează, afirmând că și fanii maghiari ar fi îndreptățiți în aceste condiții să revendice Transilvania.
CONTEXT:
- Partida România - Kosovo din preliminariile Euro 2024, scor 2-0, a fost întreruptă în minutul 18 și reluată la aproape 50 de minute distanță.
- Motivul? Ultrașii din galeria României au afișat un mesaj cu conotații politice, pe care l-au și scandat în repetate rânduri: „Kosovo e Serbia”.
- Acțiunile acestora i-au lezat pe jucătorii kosovari, care au părăsit terenul. După reluare, România a marcat de două ori și a obținut o victorie prețioasă.
- Sancțiunea UEFA? La partida cu Andorra (15 octombrie, 21:45) pot intra doar copiii sub 14 ani. În plus, FRF a primit o amendă de 52.000 de euro.
Csinta Samu, editorialist Nemzeti Sport: „În acest peisaj s-ar încadra și semnul despre apartenența Transilvaniei”
„Sancțiunea e o bagatelă (n.r. - fapt de mică importanță), dacă ne gândim că pentru România calificarea la Euro 2024 este aproape o chestiune de viață și de moarte”, scrie Samu în Nemzeti Sport.
Apoi, jurnalistul lasă de înțeles că utilizarea hărții Ungariei Mari ar trebui permisă dacă mesajul „Basarabia e România”, afișat inclusiv la partida naționalei cu Kosovo, e acceptat.
„Ultrașii români au extins sfera, afirmând, pe lângă bannere despre presupusa inexistență a statului Kosovo, «Basarabia e România».
În acest peisaj s-ar încadra și semnul despre apartenența Transilvaniei (n.r. - detalii, mai jos). Desigur, mergând pe aceeași linie, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei”, e de părere Csinta Samu, care încheie totuși într-o notă neutră:
„A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase vor aduce sancțiuni pentru mult timp de acum încolo”.
Controversă uriașă în jurul steagului Ungariei Mari
- „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă. Presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
- Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
- Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României;
- „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci;
- În februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiare de Fotbal și vicepreședinte UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu UEFA autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți;
- În martie, Federația Maghiară a precizat că a primit un răspuns pozitiv și că suporterii maghiari vor putea utiliza drapelul la duelurile cu Estonia (1-0, 23 martie, amical) și Bulgaria (3-0, 27 martie, preliminarii Euro 2024), ambele găzduite de Ungaria;
- Tot prin intermediul unui comunicat oficial, Federația Română de Fotbal a contrazis informarea maghiarilor: „UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European”