Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 02 iunie 2022 17:30 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 23:51
Comentează de 30 de ani meciurile naționalei și revine în „iarbă” cu ocazia partidelor României din Nations League contra Muntenegrului, televizate de Prima TV. Emil Grădinescu are nenumărate povești cu „tricolorii” și prefațează într-o notă optimistă debutul oficial al lui Edi Iordănescu.
- Ambele meciuri cu Muntenegru ale României, 4 iunie în deplasare și 14 iunie acasă, vor fi televizate de Prima TV începând cu 21:45.
Emil Grădinescu: „Pe hârtie, România e superioară. 12-13 puncte trebuie să scoatem”
- Te salut, Emil! Încrezător înainte de începutul Ligii Națiunilor? Vei comenta prima partidă, din Muntenegru, la Prima TV.
- Ar trebui, în mod normal, să cam luăm punctele. Suntem peste adversare în clasamentul FIFA. Acum să vedem cum gândește Edi campania, dacă joacă pentru puncte sau dacă respectă anumite principii de joc, cum făcea Rădoi. Bănuiesc că va juca pentru puncte totuși. Pentru că dacă rezultatele sunt catastrofale în Liga Națiunilor, n-ai cum să-l mai ții. Dacă scoate 12-13 puncte, atunci e bine. Pe hârtie, deci, suntem superiori.
- Totuși, am întâmpinat dificultăți cu naționale alcătuite din jucători de forță, cum sunt Muntenegru, Finlanda și Bosnia.
- Așa este, mereu am avut probleme cu aceste echipe. Te încurcă. Cu excepția Spaniei, noi jucăm bine cu naționalele mari, care ies la fotbal și te lasă și pe tine să joci. Însă trebuie să mergem să ne batem și noi cu ei.
„M-am urcat cu picioarele pe masă ca să comentez România - Belgia”
- Îți mai aduci aminte de primul meci al naționalei comentat?
- Sigur, iunie 1993, România - Belgia 2-1 pe Ghencea. Stadionul era în reconstrucție, se moderniza, nu exista un loc dedicat comentatorilor, nu exista nici măcar un pupitru. Ni s-a dat o masă cu 4 picioare și un monitor. În fața mea, toată lumea stătea în picioare și m-am urcat cu picioarele pe masă ca să văd meciul, fără să am mai am control pe monitor. La pauză, m-a rugat un coleg din TVR să-l las și pe el pe masă. Odată cu el s-au mai urcat 5 inși, se mișca masa aia... Plus că s-a mai întâmplat ceva (n.r. - râde).
- Ce anume?
- Când a dat Răducioiu primul gol, unul care stătea lângă mine mi-a băgat în gură o sticlă de Coca-Cola, de fericire. Omul era foarte fericit și voia să împărțim entuziasmul.
- Din perspectiva comentatorului, cum te raportezi la un meci al naționalei față de o partidă obișnuită din Liga 1?
- Ai să râzi, consumul e cam același. Te solicită mai mult emoțional naționala, dar nu mai ești la fel de atent la capitolul documentare. E dificil să comentezi un Voluntari - Chindia, pentru că jocul moare de multe ori și trebuie să-l ții cumva în viață. Atunci e complicat comentariul. În schimb, la națională te ții de meci, nu prea poți să faci mari divagații. Cam astea sunt coordonatele unui comentariu: emoție și documentare.
- Care e cea mai frumoasă amintire de la un meci al nationalei?
- E chiar al doilea joc al României pe care l-am comentat, cel de la Cardiff, 2-1 cu Țara Galilor, victoria care ne-a dus în SUA, la Campionatul Mondial din 1994. Dacă ieșea prost, probabil că ar fi ieșit și pentru mine prost.
- De ce?
- Știi cum e, la victorii previzibile se înghesuie comentatorii, la meciuri grele, unde nu știi dacă iese, nu sunt chiar atât de dornici să comenteze. Dacă iese meciul prost, și comentatorii sunt de vină. În televiziune e o regulă. Dacă e rezultatul prost, de vină sunt așa, în ordine: antrenorul, jucătorii, arbitrul și comentatorii. E axiomă!
- Și cel mai negru episod cu naționala?
- Primul care îmi vine în minte e România - Danemarca 2-2 de la Copenhaga, 2003. Finalul ăla era să ne lase lați... După tot ce s-a întâmplat în meciul ăla, aveam mâna amorțită, probabil a fost o problemă plecată de la inimă.
Toate detaliile înainte de Muntenegru - România:
Lotul de 30 de jucători convocat de Edi Iordănescu pentru meciurile din Liga Națiunilor
- PORTARI: Fl. Niță (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)
- FUNDAȘI: A. Rațiu (Huesca), Cr. Manea (CFR), Ad. Rus (MOL Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiță (Cracovia), Chiricheș (Sassuolo), A. Burcă (CFR), Bancu (CSU Craiova), Camora (CFR), Ștefănescu (Sepsi)
- MIJLOCAȘI: Sorescu (Rakow), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Al. Maxim (Gaziantep), Hanca (Cracovia), Fl. Tănase (FCS), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriță (PAOK), Al. Crețu (CSU Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)
- ATACANȚI: Alibec (Atromitos), An. Ivan (CSU Craiova), Pușcaș (Pisa)
Programul României în Liga Națiunilor
- 4 iunie: Muntenegru – România, ora 21:45, Podgorica (în direct pe PrimaTV, liveTEXT pe GSP.ro)
- 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45, Zenica (în direct pe Antena 1, liveTEXT pe GSP.ro)
- 11 iunie: România - Finlanda, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe Antena 1, liveTEXT pe GSP.ro)
- 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe PrimaTV, liveTEXT pe GSP.ro)
- 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
- 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45
Mai multe știri despre echipa națională:
Atenție, Edi! Anghel Iordănescu vede mari probleme la națională: „Nu găsim nicio soluție!”