Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 09 iunie 2024 00:28 / Actualizat duminica, 09 iunie 2024 00:28
Euro 1996 ar fi trebuit să fie testul de maturitate al Generației de Aur după Mondialul american. Aveam fotbaliști care jucau, nu erau spectatori, în marile campionate continentale: Hagi și Popescu erau la Barcelona, Lupescu la Leverkusen, Petrescu la Chelsea, Belodedici la Villarreal, Răducioiu la Espanyol, Munteanu la Koln, plus armata de jucători de la Steaua și Dinamo. ♦ Am fost "ciuca bătăilor" în Albion și am încheiat ponegriți de acuze de blat! ♦ A fost finalul lui Florin Răducioiu la echipa națională, la doar 26 de ani.
Turneul final din Anglia a fost primul al României după parcursul fulminant de la World Cup 1994, din America. Așteptările erau mari în privința Generației de Aur. Microbiștii români sperau să transforme frustrarea de la penalty-urile ratate cu Suedia și șansa irosită de a juca semifinalele Mondialului cu Brazilia într-un parcurs remarcabil la Euro 1996.
Încă nu se stinseseră ecourile scandărilor și nopților albe din țară prin care au fost celebrate marile victorii de peste Ocean din 1994.
Football is coming home. Sloganul Euro 1996 din Anglia
Speranțele erau cu atât mai mari în privința turneului final din Albion cu cât în preliminarii "tricolorii" au mers ceas! Plasată în urna a 2-a la tragerea la sorţi pentru stabilirea grupelor preliminare, România a nimerit într-o serie alături de Franţa, Polonia, Israel, Slovacia şi Azerbaidjan.
Pe fondul extinderii globale, s-a mărit și numărul de echipe care să participe la Euro. Oricum, la fel ca întreg continentul, și UEFA se alesese cu mai mulţi membri în urma separării Uniunii Sovietice, Iugoslaviei şi Cehoslovaciei.
De aceea, forul de la Nyon a dublat numărul echipelor calificate la turneul final, de la 8 la 16. Și victoria a devenit mai prețioasă: 3 puncte, nu două, cât era până atunci.
În preliminarii s-au înscris 47 de naționale, care s-au luptat pentru cele 15 locuri, țara gazdă, Anglia, fiind calificată din oficiu. Apoi, s-au alcătuit opt grupe şi câştigătoarele, plus cele mai bune şase echipe de pe 2, au obţinut biletele pentru Insulă.
Alte două formaţii care au terminat pe 2, adică Irlanda şi Olanda, s-au întâlnit într-un baraj, disputat la Liverpool. Batavii s-au impus cu 2-0 şi au completat tabloul turneului final.
Cu viteză sporită - prin eurotunelul fotbalului - spre Anglia. Naționala, o construcție solidă, veche de 6 ani
Gazeta Sporturilor, după calificarea României la Euro 1996
Locul 1 în fața Franței ce avea să câștige Mondialul 1998 și Euro 2000
Logic, România a început preliminariile cu același nucleu ce făcuse istorie în Statele Unite. Startul a fost aproape perfect, confirmând ascensiunea "tricolorilor" conduși de Anghel Iordănescu: 7 puncte din 9, în condiţiile în care al doilea joc a fost, la Saint-Etienne, scor 0-0, pe terenul Franţei, principala favorită a grupei, la care au jucat Blanc, Cantona, Zidane sau Karembeu.
A urmat un mic pas greşit, făcut în Israel, însă "tricolorii" s-au redresat repede şi s-au impus în următoarele trei jocuri. Astfel, derby-ul grupei, cu Franţa, la Bucureşti, i-a prins pe Hagi şi compania pe locul 1. Românii au cedat, în Ghencea, scor 1-3, în faţa unei generaţii care avea să câştige Mondialul din 1998 şi Euro 2000!
"Cocoșii" s-au apropiat la un punct de "tricolori", însă având în vedere că ambele formaţii şi-au câştigat meciurile în ultima etapă, România şi-a păstrat locul 1. Franța ne-a însoţit şi la turneul final, nu aveam să scăpăm de ea.
Lotul României la EURO 1996
- Portari: Bogdan Stelea (Steaua), Florin Prunea (Dinamo), Florin Tene (Rapid)
- Fundași: Gheorghe Popescu (Barcelona), Dan Petrescu (Chelsea), Daniel Prodan (Steaua), Miodrag Belodedici (Villarreal), Anton Doboș (Steaua), Gheorghe Mihali (Guingamp), Iulian Filipescu (Steaua)
- Mijlocași: Ionuț Lupescu (Bayer Leverkusen), Ioan Ovidiu Sabău (Brescia), Constantin Gâlcă (Steaua), Ovidiu Stângă (Salamanca), Gheorghe Hagi (Barcelona), Dorinel Munteanu (FC Koln), Tibor Selymes (Cercle Brugge)
- Atacanți: Marius Lăcătuș (Steaua), Florin Răducioiu (Espanyol), Adrian Ilie (Steaua), Viorel Moldovan (Neuchatel Xamax), Ion Vlădoiu (Steaua)
Stelea ne-a tăiat elanul, deja vu după Mondialul american
Continuăm să nu avem o grupă ușoară la un turneu final, sorții ne hărăzesc Franța (doritoare de o mare revanșă după Mondialul ratat), Bulgaria (marea surpriză din SUA 1994) și Spania (o altă candidată la supremația europeană).
Conservator, Anghel Iordănescu a efectuat foarte puţine modificări în primul "11" comparativ cu echipa cu care a terminat Mondialul american.
Opt dintre titularii primului meci de la World Cup 1994, cel cu Columbia, au fost trimişi pe teren, încă din primul minut, şi în prima partidă de la Euro 1996, cea cu Franţa!
România a început prost competiţia şi a încheiat-o în genunchi. Franţa, echipa care tocmai ne învinsese şi în preliminarii, la Bucureşti, ne-a bătut şi la Newcastle. Golul care a decis partida a fost înscris de Dugarry (25), acesta profitând de o ieşire eronată a lui Stelea.
S-a încheiat 1-0, iar românii aveau un deja vu dureros. Ieșirea hazardată a lui Stelea amintea de golul pueril luat de Prunea cu Suedia doi ani mai devreme la Mondial.
FRANȚA - ROMÂNIA 1-0
- 10.06.1996, Newcastle, Stadion: "St. James Park", Spectatori: 26.323
- A marcat: Dugarry (25)
- Franța: Lama - Thuram, Blanc, Desailly, Di Meco (Lizarazu) - Deschamps, Karembeu, Zidane (80 Roche), Guérin - Djorkaeff, Dugarry (68 Loko). Selecționer: Aime Jacquet
- România: Stelea - D. Petrescu (78 Filipescu), Mihali, Belodedici, Selymes - Hagi, Gh. Popescu, Lupescu, D. Munteanu - Lăcătuș (56 Ad. Ilie), Răducioiu (46 V. Moldovan). Selecționer: Anghel Iordănescu
- Arbitru: Helmut Krug (Germania)
Răpuși de marele Stoichkov și de micul Mikkelsen
Speranțele se legau de meciul secund, cu vecinii bulgari. Fuseseră peste noi la Mondialul american, dar eram cam de aceeași valoare. Trupa lui Dimitar Penev continua să aibă fotbaliști mari în componență, Stoichkov, Balakov, Kostadinov și Penev.
Echilibrul s-a rupt când nici nu se așezaseră ai noștri pe teren, "Hagi" al lor, Hristo Stoichkov, făcându-ne de mămăligă cu un șut plasat, după ce a trecut de Belodedici.
Nu am depus armele, ai noștri au ripostat. Cea mai mare oportunitate rămâne cea a lui Dorinel Munteanu. A trimis o "rachetă" de la 25 de metri de poarta lui Mihailov, doar că arbitrul danez Mikkelsen nu vede cum mingea lovește transversala și cade dincolo de linia porții, cam 20 de centimetri.
VAR-ul era o necunoscută pe atunci, mai ceva decât telefoanele mobile, așa că rămânem cu frustrarea golului nevalidat, care ne scoate din competiție.
ROMÂNIA - BULGARIA 0-1
- 13.06.1996, Newcastle, Stadion "St. James Park", Spectatori: 19.107
- A marcat: Stoicikov (3)
- România: Stelea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes - Hagi, Lupescu (46 Gâlcă), Gh. Popescu (77 Ad. Ilie), D. Munteanu - Lăcătuș (29 V. Moldovan), Răducioiu. Selecționer: Anghel Iordănescu
- Bulgaria: Mihailov - Kișișev, Iankov, Ivanov, Țvetanov - Lecikov (89 Ghencev), Balâkov, Iordanov - Kostadinov (31 Borimirov), Penev (72 Sirakov), Stoichkov. Selecționer: Dimitar Penev
- Arbitru: Peter Mikkelsen (Danemarca)
Victoria pusă pe tavă Spaniei, un singur gol la Euro
Ultimul meci, cel cu Spania, îl jucăm fiindcă așa e programul. Locul 4 nu ni-l mai ia nimeni! Putem fi arbitri pentru Spania sau pentru Bulgaria, ce se luptau să treacă de faza grupelor.
Calculele erau simple: pierdem cu Spania, merg ibericii, la egal sau victorie, îi trimitem mai departe pe vecinii de la sud de Dunăre.
Un meci cel puțin ciudat! "Tricolorii" erau împărțiți, unii având poftă de fotbal, alții fără chef. România a luat din nou un gol rapid, Manjarin (11), după care a venit singura ripostă. Ovidiu Stângă i-a oferit o pasă de Euro lui Florin Răducioiu (30), iar atacantul nostru nu a ratat după un sprint marcă înregistrată.
În partea secundă, "tricolorii" sunt cu gândul la vacanță, par că au depus armele. Ibericii ne-au călărit, astfel că reușita lui Amor (84) a venit firesc. Părăsim Euro 1996 pe ușa din dos și în înjurăturile bulgarilor.
A fost un turneu european frustrant, ne-a zgâlțâit încrederea în naționala lui Hagi și Popescu, doar un gol marcat, patru primite, un fotbal șters. Dar aveam să ne revenim cu preliminariile și cu Mondialul din Franța '98.
Euro 1996 avea să fie câștigat de Germania pe tărâm englez, după finala cu Cehia, marea surpriză a competiției. Golul marelui succes a fost opera lui Olivier Bierhoff, în prima repriză a prelungirilor. Scorul la finele celor 90 de minute era egal, 1-1, acesta fiind de altfel primul gol de aur la un turneu final.
SPANIA - ROMÂNIA 2-1
- 18.06.1996, Leeds, Stadion "Elland Road", Spectatori: 32.719
- Au marcat: Manjarin (11), Amor (85) / Răducioiu (30)
- Spania: Zubizarreta - Lopez, Abelardo (65 Amor), Alkorta, Sergi - Manjarin, Hierro, Nadal, Amavisca (75 Guerrero) - Kiko, Pizzi (57 Alfonso). Selecționer: Javier Clemente
- România: Prunea - D. Petrescu, Prodan (86 Lupescu), Doboș, Selymes - Stângă, Gh. Popescu, Gâlcă, Hagi - Ad. Ilie (66 D. Munteanu), Răducioiu (89 Vlădoiu). Selecționer: Anghel Iordănescu
- Arbitru: Ahmet Cakar (Turcia)
Nu vreau să fac declarații care pot avea repercusiuni asupra mea. Nu comentez. Și ăsta e un răspuns. Mi s-a părut că apărarea noastră era total dezorientată și nu știa pe cine să marcheze, era haos. Echipa era neatentă și asta m-a pus pe gânduri
Florin Răducioiu
CLASAMENT FINAL AL GRUPEI
- Franța 7p
- Spania 5p
- Bulgaria 4p
- România 0p
3 titluri de campioanăeuropeană a câștigat Germania, cu cel luat la Euro '96
MOMENT ISTORIC. Răducioiu a renunțat la națională la doar 26 de ani
Unul dintre cei mai mari atacanți ai "tricolorilor" din ultima jumătate de secol, Florin Răducioiu s-a retras prematur de la prima reprezentativă, la doar 26 de ani, după acel Euro 1996. Și-acum regretă acel detaliu!
Florin Răducioiu a adunat 21 de goluri în 40 de meciuri în tricoul naționalei în primii șase ani în care a evoluat sub tricolor. El a oferit singura reușită a "tricolorilor" la turneul final din Albion. Și s-a retras după acel gol cu Spania (1-2).
"Dezamăgit de Campionatul European... Am simțit că nu mai pot fi de folos echipei naționale. O tâmpenie ce am putut să gândesc atunci! Am simțit că probabil pierd locul în echipă și... Probabil a fost greșit, cu siguranță!", a rememorat Răducioiu de curând.
Fostul internațional a avut și câteva conflicte cu persoane din anturajul naționalei, care l-au determinat să nu se mai întoarcă în lot!
"Am simțit că nu mai fac parte, că nu mai sunt util și am zis să nu mai deranjez. Mă certasem un pic și cu mai multă lume și am zis OK... nu mai dau nume. Nu jucători, din conducere.
Cu Gică Hagi mai vorbeam, Lupescu... Ionuț e ca un frate pentru mine. Când iau o decizie, sunt de nemișcat, de neclintit, nu mă mai întorc. Aici eu am greșit, eu trebuia să îi zic, trebuia să vin, să îmi recâștig tricoul", a admis acum, la 54 de ani, Florin Răducioiu.
ACUZAȚII. Bulgarii au văzut un blat la meciul Spania - România: "Au mers la culcare!"
Fostul internațional bulgar Ivo Georgiev a acuzat România de blat la Euro 1996, în ultimul meci din faza grupelor, pierdut în fața Spaniei, 1-2!
Au mai fost și alte acuzații similare, mai mult sau mai puțin pe față. În urma acelui rezultat de la Leeds, ibericii au mers mai departe și vecinii noștri au plecat și ei acasă, alături de "tricolori".
"Toate echipele se temeau de Bulgaria şi am fost într-o grupă foarte dificilă. O altă problemă pentru noi a fost că România a mers la culcare în meciul cu Spania, asta vă spun sigur. Hristo Stoichkov a vorbit, după, la telefon cu ei, s-a interesat la Barcelona, unde juca Gică Popescu.
I-au lăsat să înscrie pe spanioli, ăsta e adevărul. Să vedeți ce au făcut fundaşii României în meciul cu Spania, în ultimele minute! N-aveau nicio şansă şi i-au lăsat să înscrie. Unul dintre ei a fost Popescu, care traducea ceva. N-am ţinut cont ce spunea", a spus Ivo Georgiev, pentru bulgarii de la Sportal.bg.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”