Articol de Daniel Grigore - Publicat sambata, 06 iulie 2024 14:11 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 13:08
Numărul total de intercepții este singurul capitol la care echipa națională a României are doi fotbaliști între primii 15 de la Euro 2024. Aceștia sunt Radu Drăgușin și Andrei Rațiu, doi dintre „tricolorii” care au impresionat în Germania.
Naționala României a disputat 4 meciuri la Euro 2024. Bilanțul este de o victorie, un egal și două înfrângeri.
În urma celor 4 partide din Germania, câțiva fotbaliști români se regăsesc în TOP 30, chiar TOP 20 la anumiți parametri de joc. „Tricolorii” stau cel mai bine la numărul de intercepții, doi dintre ei făcându-și loc în TOP 15, singurul capitol la care ne putem lăuda cu o dublă prezență la vârf.
Intercepțiile, singurul capitol de la Euro 2024 în care avem 2 români în TOP 15
Fundașul central Radu Drăgușin ocupă locul 8 în acest clasament, cu 25 de intercepții. Apărătorul dreapta Andrei Rațiu este al 13-lea, cu 23 de intercepții.
Georgianul Guram Kashia domină acest capitol, cu 33 de intercepții. Portughezul Pepe vine al doilea, cu 30, apoi austriacul Stefan Posch și turcul Samet Akaydin, cu câte 28.
Potrivit dicționarului Wyscout, firma care furnizează astfel de statistici, o intercepție reprezintă „acțiunea unui jucător de a intercepta activ balonul, anticipându-i direcția în momentul în care un adversar șutează, pasează sau centrează”. Și șuturile blocate sunt numărate ca interceptări.
Florin Niță, în Top 10 la total parade, ieșiri din poartă și reflexe precise
Unul dintre titularii României este prezent în mai toate topurile. Este vorba despre portarul Florin Niță, printre primii la majoritatea criteriilor aferente postului de goalkeeper.
De exemplu, portarul României este al patrulea la numărul total de ieșiri din poartă, cu 7 astfel de momente. Doar Giorgi Mamardashvili (Georgia, 15), Martin Dubravka (Slovacia, 11) și Jan Oblak (Slovenia, 10) sunt peste el, în vreme ce Mert Gunok (Turcia) și Patrick Pentz (Austria) sunt tot la 7 ieșiri de pe linia porții.
La numărul total de parade, Niță este chiar al doilea, cu 16. Liderul acestui clasament, Mamardashvili, este la mare distanță, cu 29 de intervenții. Tot 16 parade, precum Niță, a reușit și slovenul Jan Oblak, în vreme ce Martin Dubravka și Koen Casteels, rivalii din grupă, au câte 15 intervenții în dreptul lor.
Ca procentaj de reflexe precise, Niță coboară pe locul 5, cu 62,5% dintre intervenții „curate”. Aici strălucește albanezul Thomas Strakosha, cu un procentaj de 72,73%.
Capitolul care-l trage în jos pe Niță, conform statisticilor
Unde nu stă deloc bine Niță este la numărul de goluri prevenite. Cu alte cuvinte, cât spun calculele că a scos versus cât ar fi trebuit să scoată, pe baza situațiilor similare petrecute în alte meciuri.
Niță este pe minus, cu -0,33 goluri prevenite. Practic, a primit 6 goluri dintr-un xG (expected goals, număr așteptat de goluri) de 5,67. Extraordinar la acest capitol stau slovenul Jan Oblak, 3,61 goluri prevenite, și francezul Mike Maignan, 3,52 goluri prevenite.
Oblak a încasat numai două goluri dintr-un xG de 5,61, Maignan a primit un gol dintr-un xG de 4,52! Practic, amândoi au scos cel puțin 3 goluri „ca făcute”.