Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 06 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 06 mai 2014 18:29
Patronul Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, explică de ce clubul a intervenit în acţiunea de validare a noii conduceri de la FRF, la adresa căreia formulează un discurs aspru.
Tribunalul Bucureşti a admis azi solicitarea Politehnicii Timişoara de a interveni împotriva acţiunii de validare a hotărîrilor Adunării Generale a FRF din 5 martie, iar patronul bănăţenilor, Marian Iancu, a explicat demersul.
"Sînt trei ani de abuzuri de neînchipuit împotriva Politehnicii Timişoara. În această perioadă am lucrat în linişte, cu discreţie şi am adunat documentaţie pentru a ne apăra. Ne-au scos din competiţie toate echipele de seniori, am pierdut circa 300 de jucători, doar la jumătate am reuşit să păstrăm coproprietate cu alte cluburi. Ne-am pregătit din timp, statutar şi legal, să putem dărîma o Adunare Generală organizată în mod mîrşav de vechea conducere. Au încercat să ne dezafilieze.
Noua administraţie trebuie să gestioneze o avalanşă de litigii, cu daune de peste 10 milioane de euro doar în dreptul Timişoarei, uşor de cuantificat. E foarte greu să controleze o asemenea situaţie.
Dar nu ne pot opri în apărarea intereselor, chiar dacă acolo e acum secretar general un om fantastic, pe care-l consider ca şi din familia mea. Am luptat împreună ani de zile împotriva nemerniciilor instrumentate de o federaţie ostilă. Dacă însă în două luni n-au găsit calea să fim repuşi în drepturi, nu putem sta doar în baza fenomenalei relaţii cu Gheorghe Chivorchian şi să ne oprim.
N-am sentimentul că actuala conducere a FRF şi-a propus să demanteleze activitatea frauduloasă a fostei conduceri. Nu văd că s-au verificat licenţierile, nu văd că prezintă interes felul în care am fost «regulat», ca să citez o celebră expresie a lui Mircea Sandu, n-avem nici o explicaţie de ce ne-au oprit din competiţie, de ce apar încă în campionate, fără să aibă acest drept, formaţii care poartă numele Poli Timişoara sau utilizează culorile alb-violet.
Pe aceste teme am pornit o acţiune la TAS, aflată în fază preliminară, dar am deschis şi această acţiune în interes propriu la Tribunalul Bucureşti împotriva FRF. Sîntem în postura de a ne opune validării deciziilor adoptate de Adunarea Generală din 5 martie, care a operat fraudulos şi descărcarea de gestiune a lui Mircea Sandu. În plus, cei care au propus şi au aprobat în Comitetul Executiv acel pachet de favoruri inimaginabile şi-au vîndut votul.
Avem o legătură directă indubitabilă către Mircea Sandu, care, ca ordonator de credite, a acceptat decontarea tuturor cheltuielilor de transport, cazare, masă pentru toţi cei care au hotărît în beneficiul lui acele privilegii de neimaginat şi în sistemul privat.
Vrem să ştim cum au fost gospodăriţi banii federaţiei către un deficit financiar şi sportiv de necombătut, care a făcut însă oameni de fotbal tot mai bogaţi. Iar listele cu premierile inexplicabile aprobate pentru administraţia FRF după ratarea calificării la Mondiale reprezintă numai un exemplu grăitor.
Dacă noua conducere a federaţiei nu scoate la lumină toate mizeriile vechii administraţii, nu considerăm că rezultatele Adunării Generale din 5 martie au venit în favoarea fotbalului românesc.
Nu ne e teamă de o întoarcere la epoca lui Mircea Sandu, e apusă pentru totdeauna. Oamenii acelui sistem se vor încolona la un moment dat pentru a da explicaţii. Şi, dacă vor fi absolviţi de orice vină, vom respecta verdictul, dar altfel vor trebui să răspundă pentru fiecare decizie abuzivă.
Am fost fericiţi de schimbarea din 5 martie, pe care n-o anticipa nimeni, am încurajat-o şi am aplaudat-o, dar vrem să vedem că Răzvan Burleanu duce pînă la capăt tot ce a promis în campanie.
M-am simţit împlinit cînd i-a cerut public demisia lui Adalbert Kassai în Adunarea Generală, dar din acel moment aproape nimic din acţiunile şi discursul lui Răzvan Burleanu n-a mai oferit indicii că-şi propune să devoaleze nemerniciile care au dus la devalizarea fotbalului românesc.
E momentul să facă dovada că s-a schimbat ceva. E momentul să facă o descărcare de gestiune publică a mandatelor lui Mircea Sandu. Dorim să se ţină de promisiuni şi să întreprindă acţiunile necesare pentru a ne repune în drepturi, aşa cum a făgăduit înainte de alegeri. Dacă doar ne-a păcălit cu schimbarea, să plece!
Repet, nu ne dorim răsturnarea cu orice preţ a lui Răzvan Burleanu, dar nu simt că actuala conducere a FRF lucrează sută la sută împotriva a ceea ce a însemnat grupul lui Mircea Sandu. Dacă s-a pornit pe drumul schimbării, în fruntea federaţiei nu trebuie să rămînă decît acela care se va opune complet şi cu date publice faţă de vechiul sistem".