Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 21 iunie 2017 10:40
DNA l-a audiat pe Mircea Sandu într-un nou dosar, în care fostul șef al FRF e acuzat de luare de mită și spălare de bani. Cazul ar fi legat de avocata Ioana Sfârâială și procesele din care FRF a obținut 25 milioane de euro de la Loterie.
Fostul președinte al FRF a intrat în vizor într-un nou dosar penal. În calitate de suspect, Mircea Sandu a fost audiat ieri la DNA într-o speță în care este acuzat de luare de mită și spălare de bani.
Mai precis, prin intermediul soției, Elisabeta, Nașu' ar fi primit de la o firmă de avocatură suma de 724.000 de lei, circa 160.000 euro, pentru ca FRF să încheie două contracte de asistență juridică. La rândul său, Elisabeta Sandu e cercetată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
DNA explică: "La data de 02 octombrie 2009, suspectul Sandu Mircea, în calitate de președinte al Federației Române de Fotbal, cu intenție, a primit prin intermediul soției sale, Sandu Elisabeta, cu titlul de mită, suma de 724.000 lei, de la reprezentanții unei societăți de avocatură. Banii respectivi au fost primiți de suspect pentru ca Federația Română de Fotbal să încheie cu societatea de avocatură două contracte de asistență juridică, aspect materializat prin semnarea celor două documente la data de 20 octombrie 2009.
În perioada 22 septembrie 2008 - 02 octombrie 2009, suspectul Sandu Mircea a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de bani încasate în condițiile de mai sus (în contul soției sale), creând, contrar realității, aparența că această sumă ar reprezenta daune plătite de societatea de avocatură acesteia din urmă, ca urmare a nerespectării unor clauze contractuale".
Pasul 1: 5 milioane Euro în 2009
Ce stă însă în spatele acestor repere generale comunicate de procurori? Toate semnele duc spre procesele pe care FRF le-a purtat cu Loteria în perioada 2006-2010 pentru recuperarea unor sume din pronosticuri sportive. Per total, federația a obținut circa 25 de milioane de euro din litigiile respective! Și, totodată, spre Ioana Sfârâială, avocata care a lucrat pentru federație în ambele dosare contra Loteriei.
Mai întâi, în mai 2009, FRF a câștigat aproximativ 5 milioane de euro, reprezentând 20% din încasările Loteriei din pariurile sportive pentru perioada 2003-2005. Sfârâială a reprezentat federația la fond, unde a câștigat, și la apel, pierdut. FRF a obținut apoi sentința definitivă cu altă echipă de avocați.
Pasul 2: 20 de milioane de euro în 2010
În pasul doi, FRF a demarat un alt proces contra Loteriei pentru procentele aferente perioadei 2006-2008. Din documentele aflate în posesia Gazetei, reiese că fix pe data de 20 octombrie 2009, invocată în comunicatul DNA, FRF parafa două contracte de consultanță juridică, alegând-o tot pe Ioana Sfârâială. Urma practic un proces dinainte câștigat, având în spate succesul de la primul litigiu, care consfințise deja dreptul FRF de a primi bani de la Loterie.
Contractul FRF - Sfârâială prevedea pentru avocată un onorariu fix de 3.500 de euro plus TVA pentru fiecare dosar inițiat, precum și un onorariu de succes de 10% plus TVA din sumele câștigate.
Practic, DNA sugerează că, pe 2 octombrie 2009, cu 18 zile înainte ca FRF să parafeze înțelegerea cu Ioana Sfârâială, avocata ar fi direcționat către Mircea Sandu, prin soția acestuia, suma de 724.000 de lei, obținând serviciul de a intra apoi într-un dosar de aur cu Loteria. În iunie 2010, acest litigiu avea să aducă federației suma de 90.837.752,87 lei, circa 20 milioane euro!
Pact cu Loteria și executare silită dinspre Sfârâială
După ce a câștigat în primă instanță, FRF a accesat însă banii de la Loterie printr-o înțelegere amiabilă cu instituția. Iar federația a refuzat să mai achite procentele de succes către Ioana Sfârâială pe considerentul că nu a existat o sentință definitivă obținută prin prestația avocațială, ci sumele au fost încasate în baza unui pact încheiat de FRF direct cu Loteria.
Sfârâială a operat însă executarea silită a federației printr-o decizie a unui Tribunal Arbitral, arbitru unic Ina Moscalu. Sumele sunt substanțiale:
- 11.263.061 lei, inclusiv TVA (onorariu de succes 10% plus TVA din sumele obţinute)
- 298.985,85 lei penalităţi de întârziere a plăţilor
- dobândă anuală de 7,5 la sută până la achitarea integrală a comisioanelor
- 563.153 cheltuieli de judecată la avocatul arbitral.
Victima propriei plângeri?
E vorba de peste 2,7 milioane de euro, plus dobânzi! Surse GSP susțin că, în 2012, Mircea Sandu/FRF formulau la DNA o plângere împotriva societății Ioanei Sfârâială pentru toate procedurile de executare silită la adresa federației. Paradoxal, e situația de acum a lui Sandu exact consecința acelui demers?
Anchetatorii evită deocamdată să ofere detalii, iar avocatul fostului șef FRF, Cristian Ene, spune momentan că "așteptăm să studiem actualul dosar pentru a cunoaște exact despre ce este vorba".
"Cine sunteți? De la Gazeta Sporturilor? Nu știu ce e Gazeta Sporturilor! Vă rog să-mi trimiteți un buletin pentru identificare. Cred că e o greșeală! La revedere!"
Ioana Sfârâială pe telefonul de pe site-ul de profil avocatura.com