Articol de GSP - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2018 13:41
Fostul internațional Tibor Selymeș își aduce aminte cu plăcere de Mondialul din 1994, turneu de care îl leagă totuși și cel mai mare regret al carierei. Fostul fundaș stânga al naționalei e acum liber de contract și ar putea intra în echipa lui Răzvan Burleanu.
- Domnule Selymes, ce mai faceți?
- Mă odihnesc, dar aș vrea să încep să lucrez în următoarea perioadă. Acum, ca antrenor, e foarte greu să prinzi în România. Dacă vrei în prima ligă, e nevoie să ai o formație la care să te lase să lucrezi. Or în România nu cred că sunt mai mult de 2-3 cluburi unde poți face asta.
- V-am văzut în anturajul naționalei, intrați în echipa lui Răzvan Burleanu?
- M-am simțit foarte bine cu actuala conducere a FRF. Am răspuns cu plăcere tot timpul când am fost invitat. Acum rămâne de văzut dacă voi fi sau nu în echipa lor.
- Mulți colegi din Generația de Aur sunt împotriva actualei conduceri...
- Nu toată lumea e în cealaltă baricadă și, oricum, nu toți trebuie să luăm aceeași decizie sau să avem aceleași idei. Am văzut că actuala conducere a făcut multe lucruri foarte bune. În primul rând, au o comunicare extraordinară. Sunt bine organizați. În plus, au început să apară și rezultate la reprezentativele de juniori. Modul în care se face selecția contează mult. Iar aici Federația are un rol important.
"Nu trebuie să fie dușmănii între colegi"
- Vă simțiți trădat în vreun fel de foștii colegi?
- Nu! De ce?
- Poate că nu v-au chemat lângă ei...
- Nu se pune problema! Am fost invitat la două sau mai multe acțiuni ale actualei conduceri federale și mi-a plăcut ce e acolo, atmosfera.
- Ce se va întâmpla în relația cu coechipierii din Generația de Aur?
- Nu trebuie să avem dușmănii, chiar dacă unul e aici, altul acolo. Îi respect pe toți. Alături de ei am obținut cea mai mare performanță a fotbalului românesc. Sunt cei mai buni fotbaliști alături de care am jucat! Vorbesc mai mult cu Dorinel, cu Dan Petrescu... Nu pot ține legătura cu toți.
- Cine va câștiga alegerile din 18 aprilie?
- E greu de spus! Cred, totuși, că actuala conducere are cele mai mari șanse.
"Nu știam cine e Burleanu până la alegeri"
-Nu credeți că acest război între FRF și Generația de Aur afectează fotbalul românesc?
- Ar fi normal să există o comunicare între cele două părți. Pentru că la mijloc e un interes comun: binele fotbalul românesc. E nevoie de sprijin și e foarte important să aducem lucrurile frumoase în prim-plan. Nu să fie ceartă!
- Unde a greșit Burleanu de a ajuns să fie atât de contestat?
- Să o luăm invers. Pe oricine puneai șef la FRF era contestat. Că era Generația de Aur sau oricine altcineva tot asta se întâmpla. Pentru că totul constă în performanțele de la națională. Le ai sau nu. Iar echipa noastră n-a prea avut performanțe în ultima perioadă.
- Știați cine e Răzvan Burleanu până să devină președinte?
- Nu auzisem de dânsul! Vă zic sincer! N-am de ce să ascund asta.
- Cum vi se pare numirea lui Contra în funcția de selecționer?
- Cosmin e un bun motivator, știe foarte bine ce are de făcut. La prima reprezentativă contează mult motivarea jucătorilor, pe lângă selecția pe care o faci.
"Cine joacă acum cu Dinamo se bucură"
- Despre lupta la titlu?
- Merg pe mâna lui Dan Petrescu și chiar îl susțin. Asta pentru că Dinamo nu mai are nicio șansă. Dacă mai aveau "câinii" șanse, țineam cu ei. Așa că voi ține cu CFR Cluj. Cred că au o forță deosebită, în plus echipa e foarte bine organizată de Dan. Nu are un joc spectaculos, dar se simte că e o trupă extrem de puternică.
- Apropo de Dinamo, ce se întâmplă acolo?
- Văd un vestiar dezbinat, care nu știe ce vrea. Nu se regăsește! Înainte, când spuneai Dinamo, spuneai forță, toată lumea tremura când auzea numele acestui club. Acum, când dau de Dinamo, toți se bucură! Nu mai văd deloc spiritul lui Dinamo.
- Unde s-a greșit?
- Habar n-am! Eu știu un singur lucru: de când a plecat domnul Badea de la Dinamo, echipa s-a dus! A fost singurul care a ținut Dinamo acolo, sus.
- Ați fost aproape să preluați banca tehnică a lui Dinamo. Greșesc?
- Am avut contractul pe masă, acum, de când Negoiță e patron. A fost o chestie la mijloc. A venit și Anamaria, care era impresarul meu, iar aici s-a blocat treaba. Reghe era la Steaua, Anamaria nu știu ce i-a zis lui Negoiță și nu i-a convenit. De acolo a căzut totul.
- Ați început cariera de antrenor acum mai bine de 10 ani, aveți ceva să vă reproșați?
- Am făcut multe greșeli. Alegerile făcute în primul rând. Am preluat formații care nu aveau bani, care nu asigurau un minimum de condiții. Așa nu poți face performanță.
"Bizon" de 113 kilograme
- Cum vi se pare nivelul Ligii 1?
- Avem un campionat slab. Mă uit la partidele din prima divizie, din a doua, eu asta văd. Sper să ne deșteptăm, să ne apucăm să creștem copii, să facem școli, academii. Pe modelul lui Gică Hagi, însă mult mai multe. Când există concurență, cu 5-6 centre bune, atunci nu ai cum să nu progresezi.
- Puțină lume știe că dumneavoastră l-ați adus pe Gnohere în România...
- Da, la Petrolul. L-am văzut vreo jumătate de an. L-am urmărit mult și chiar am zis că e un jucător care în România poate face performanță. A venit la Petrolul cu 113 kilograme! Alergam cu el ca să slăbească. Făceam antrenamente separate. A slăbit vreo 10 kilograme în două săptămâni, dar a pierdut din forță.
- De ce a plecat de la Petrolul atât de repede?
- Am avut un clinci cu domnul Capră, care mi-a zis că el nu plătește un obez cu 4.000 de euro pe lună. Eu știam că dacă va rămâne două luni, va deveni cel mai bun din România. Din păcate, n-a existat răbdare! Capră îmi zicea că dacă Gnohere dă un gol, el se lasă de fotbal! Norocul nostru că s-a lăsat între timp...
- Cum l-a luat Dinamo?
- Capră l-a dat afară fără să știm noi, i-a reziliat contractul. Mircea Rednic a fost mai isteț și l-a luat imediat. Și el îl cunoștea pe Gnohere. A intrat pe fir și l-a acontat. Uitați unde a ajuns acum!
"Lui Mensah îi ziceam să nu-i facă pe copii să plângă"
- Vă mai aduceți aminte cum v-ați transferat la Dinamo?
- În 1990, dar discuțiile erau încă din '89. Am ieșit odată la un antrenament la Brașov și mi s-a zis că plec în București. A fost puțin ciudat. Dar și o mare bucurie, vă dați seama. Când mi-au zis că mă vrea Mircea Lucescu nu-mi venea să cred!
- Ați dat acolo peste niște fotbaliști uriași...
- Da, erau Klein, Andone, Rednic... Ce să mai, numai nume imense. Te simți fotbalist când ajungi acolo. Toți au încercat să mă ajute. Îmi aduc aminte că pe Klein l-am prins o lună la Dinamo, înainte să plece în Germania. Mi-a dat un sfat. Mi-a zis să-mi văd de jocul meu, nu să alerg pentru alții.
- L-ați prins și pe Demolari...
- Cel mai bun fotbalist din Albania. Și cred că și acum a rămas, nu au mai avut vreunul ca el. Ne-a ajutat enorm! Avea o viziune a jocului extraordinară. Nici nu pot să-l compar cu străinii de acum de la Dinamo. Ok, sunt câțiva care au calitate, însă nu îmi place deloc ce mentalitate au.
- Nelson Mensah?
- Ghanezul! Vă dați seama, era primul fotbalist de culoare venit în România. Avea o viteză extraordinară, deși suferea la tehnică. Se făceau tot felul de glume în vestiar cu el.
- Mai exact?
- (Râde) Mai veneau copiii la meci la noi și glumeam. Îi ziceam să nu se uite la ei că încep să plângă. Totuși, era un băiat senzațional, s-a adaptat imediat în grup. Nu contează culoarea pielii. Îmi pare rău că nu mai știu nimic de el.
- Ce vă vine în minte când vă gândiți la 1994?
- Tot timpul am zis că performanța aia rămâne cea mai mare pentru fotbalul românesc. Și nu cred că va mai fi atinsă. Am avut o echipă senzațională, toți erau cei mai buni de pe posturile lor la cluburilor de unde proveneau. Și unde jucam cu toții! Acum suntem departe rău... Eram și mai uniți, căutam performanța. Cred că dorința asta lipsește acum.
"Am simțit că suntem mai buni decât Suedia"
- Ce s-a întâmplat în sfertul de finală cu Suedia?
- Eram încrezători! Știam că putem să-i batem. Eram mai valoroși. Ne-a lipsit norocul, din păcate! A fost o dezamăgire cumplită. Puteam juca semifinale sau chiar o finală de Campionat Mondial. Am simțit pe teren că eram mai buni ca ei.
- Urma un duel cu Brazilia...
- La cum jucam puteam bate pe oricine. Brazilia, Germania. La orice oră! Pe Argentina o învinsesem. Jucam de la egal la egal cu oricine.
- Cum erați văzuți în SUA?
- Veneau americani în fața hotelului nostru și ne aplaudau. Mai ales după ce am bătut Argentina. A fost ceva ce greu poți explica în cuvinte.
- Ați făcut schimb de tricouri cu cineva?
- Batistuta. N-o să uit! O amintire importantă. Mai am tricouri tari, Henry, Owen, Zidane. E o pasiune!
- Care e momentul pe care n-o să-l uitați niciodată?
- Îmi amintesc că înaintea partidei cu Columbia, din grupe, atmosfera era fantastică. Toți eram crispați când am ieșit pe teren. Erau 100.000 de oameni în tribune. Nu uit cum a venit Hagi la noi și ne-a zis: "Astăzi bazați-vă pe mine. O să câștigăm!" Ne-a dat încredere. Când un jucător de o asemenea valoare vine și spune asta, crede în victorie, nu poate să nu te miște. Genul ăsta de jucător va lipsi tot timpul naționalei.
Cum își caracterizează colegii din Generația de Aur
Bogdan Stelea - forță
Dan Petrescu - caracter
Gică Popescu - valoare
Miodrag Belodedici - haios
Dorinel Munteanu - muncitor
Ionuț Lupescu - kaiserul
Costel Gâlcă - inteligent
Gică Hagi - geniu
Ilie Dumitrescu - senzațional
Basarab Panduru - tehnic
Ion Vlădoiu - inimos
Viorel Moldovan - oportunist
Florin Răducioiu - oportunistul II
Anghel Iordănescu - fantastic
"În '94, eram motivați de imaginile pe care le vedeam din țară. Știam că scoatem în stradă milioane de oameni. Nea Puiu ne arăta după fiecare meci imagini. Nici nu mai aveai nevoie de o altă motivare" Tibor Selymeș
"Regretul cel mare e că n-am ajuns în semifinalele Mondialului. Era locul nostru! Mai e unul când am avut de ales între Anderlecht și Feyenoord. Am rămas pentru cetățenie în Belgia. Pentru cariera mea era mai bine să plec în Olanda" Tibor Selymeș
"Derby-urile Dinamo - Steaua erau așteptate de toată lumea. Tribunele erau pline! Aveam mai bine de 50.000 de oameni pe «23 August», senzațional! Acum parcă se pierde din frumusețea acestui derby, nu se mai trăiește ca înainte" Tibor Selymeș
CV
Tibor Selymes
Născut: 14 mai 1970
A jucat la: FC Brașov (1988-1990), Dinamo (1990-1993), Cercle Brugge (1993-1996), Anderlecht (1996-1999), Standard Liege (2000-2001), Haladas (2001-2002), Debrecen (2002-2004) și AEL Limassol (2004-2005)
Palmares: 2 titluri de campion, cu Dinamo (1992) și cu Anderlecht (2000)
46 de meciuri
meciuri în națională are Selymeș