Articol de Remus Răureanu, Ionuţ Iordache - Publicat vineri, 28 februarie 2020 09:00
ISLANDA-ROMÂNIA, 26 martie. Gudni Bergsson, președintele Federației islandeze, admite că vremea rea din Reykjavik ar putea face posibilă schimbarea locului de disputare a barajului, însă pariază mai degrabă pe îmbunătățirea condițiilor meteo până pe 26 martie.
Fost fotbalist la Tottenham și la Bolton, avocat și președinte al Federației de fotbal din Islanda. Gudni Bergsson, fundaș în Premier League spre sfârșitul anilor '80 și următorul deceniu și jumătate, se simte presat de succesul pe care l-au înregistrat vikingii lui în ultima vreme: „E o provocare să păstrăm forma aceasta după ce am participat și la Euro trecut, și la Mondial”.
Islanda - România, mutat în Danemarca?
Prima condiție ca să confirme rezultatele pozitive din trecutul recent ar fi să câștige partida cu România, semifinala barajului pentru Campionatul European. Bergsson e încrezător că jocul va avea loc la Reykjavik, până la urmă, deși lasă deschisă posibilitatea ca barajul să fie mutat în Danemarca, în cazul în care vremea nu se va ameliora în capitala cea mai nordică din Europa.
- Mister Bergsson, credeți că Islanda-România va avea loc aici, până la urmă?
- Vremea nu e cea mai bună pentru jucat fotbal, asta e evident, însă mai avem patru săptămâni până la meci și sunt destul de sigur că vremea va fi mai bună decât e acum. Vom face tot ce vom putea în privința îngrijirii terenului, deci sunt optimist în legătură cu disputarea partidei cu România aici, în Reykjavik.
- Temperatura din martie ar trebui să fie mai caldă decât aceasta de astăzi?
- E un pic mai bună, da. Vremea se îmbunătățește pe măsură ce trec lunile și ne apropiem de primăvară. O vreme ca asta de azi ar fi destul de neobișnuită pentru sfârșitul lunii martie, când e programat jocul, așa că mai degrabă vom avea o altfel de vreme, un pic mai caldă. Bineînțeles, nimeni nu poate ști sigur.
- Spuneți, așadar, că e exclusă mutarea partidei la Copenhaga, așa cum luaseră în considerare și Federația română, și UEFA?
- Nu aș spune că nu e nicio șansă. Există o șansă mică pentru ca meciul să fie mutat, da. Procentual, șansele sunt mici să trebuiască să jucăm în Danemarca, e puțin probabil să se întâmple asta. E mai probabil să jucăm aici.
- Ați vorbit cu cineva din FRF despre starea terenului, despre condițiile de disputare a meciului din martie?
- Nu am discutat direct, dar suntem în contact cu Federația română, oficiali ai FRF au fost aici și au inspectat condițiile. Știu că ei monitorizează situația în continuare și la fel procedează UEFA. Cred că toată lumea e la curent cu ceea ce presupune vremea de iarnă în Islanda. Noi suntem deschiși să le oferim toate informațiile despre starea terenului. Urmărim prognoza meteo și în funcție de ea planificăm toate lucrările pentru ca terenul să arate bine. Avem materialele necesare și toate condițiile ca să înviorăm iarba.
- Aveți și alte metode pentru repararea terenului decât acoperirea lui cu prelată?
- Da, vom avea un echipament special care o să acopere toată suprafața terenului și va degaja căldură pentru a îmbunătăți și iarba, și pământul.
- Islanda ar fi avantajată dacă jocul s-ar desfășura pe o astfel de vreme, cu ninsoare și cu frig?
- Nu cred. Toți titularii din naționala noastră evoluează în campionate din Europa, în condiții bune, nu joacă aici, pe zăpadă. Iar voi, în România, sunteți obișnuiți cu temperaturi scăzute iarna, deci nu e ceva anormal să jucați pe frig. Fotbaliștii români sunt la fel de obișnuiți să joace pe o vreme de iarnă pe cât sunt obișnuiți și românii.
„Am ajuns în Premier League datorită Miss World”
- Arată ca un miracol progresul fotbalului islandez. Care ar fi explicațiile succesului?
- Da, am fost la precedentul Campionat European, ne-am calificat și la Mondial și parcurgem o perioadă foarte bună. Avem ambiția să continuăm succesele cu echipa pe care o avem acum. Suntem și optimiști, și ambițioși să trecem de baraj și să mergem la încă un turneu final. Probabil pentru România e o presiune mai mare, fiindcă Bucureștiul găzduiește meciuri de la Euro, însă și noi, și voi ne gândim la competiția aceasta ca la o experiență minunată pe care nu vrem s-o ratăm. Știu că miza e uriașă pentru români, însă meciul nostru nici nu garantează calificarea, până la urmă! Învingătoarea va mai avea de jucat o finală, cu Ungaria sau cu Bulgaria. Cred că sunt trei, patru explicații pentru progresul pe care l-am înregistrat.
Investim de câțiva ani în condiții de antrenament din ce în ce mai bune. Asta a fost extrem de important, fiindcă, așa cum ați spus, timp de 6 luni pe an vremea din Islanda nu e bună pentru fotbal. Avem, de asemenea, un sistem foarte bun de instruire a antrenorilor. Așa am ajuns să beneficiem de tehnicieni foarte bine pregătiți, calificați, care lucrează cu copiii încă de la 6 sau 7 ani.
Sportul de masă e la un nivel foarte bun în Islanda, de aceea suntem capabili să producem jucători pe care apoi îi recrutează cluburile profesioniste din Europa. Se mai adaugă o explicație a succesului Islandei: avem, de câțiva ani, o generație de aur, cu fotbaliști foarte buni. Și am ales selecționerii potriviți, așa cum este și Erik Hamren acum. Toate detaliile astea combinate au produs momentul bun pe care îl parcurge fotbalul islandez. Sperăm să putem păstra succesul, să confirmăm rezultatele pe care le-am obținut recent.
- Ați jucat în Anglia încă din anii '80, când fotbalul islandez nu era dezvoltat. Cum a fost posibil să vă remarce Tottenham?
- A fost o coincidență. Am mers să dau probe la Tottenham Hotspur, spre sfârșitul anilor '80. Cluburile din Anglia aveau dreptul să dețină doar câte doi jucători străini, existau numai 12 străini în tot Premier League! Am avut noroc. E și amuzantă povestea despre cum am ajuns acolo. Nici măcar nu m-au chemat la probe fiindcă mă văzuseră jucând fotbal. Un prieten de familie era prieten cu impresarul Miss Islanda, care participa în acea vreme la Miss World. Agentul l-a întâlnit pe Terry Venables și m-a propus pentru o probă de joc la Tottenham. Așa am ajuns în teste la Londra, datorită concursului Miss World. Un islandez în Premier League în 1988 era o raritate, era chiar ciudat.
- Salariile din Premier League erau mari, așa cum sunt azi?
- Nu, nu! Am ajuns în Anglia prea devreme!
- Să fi ajuns mai târziu, v-ați fi îmbogățit.
- Aș fi extrem de bogat azi dacă aș fi mai tânăr un pic, să-mi fi început cariera mai târziu. Glumesc, eu sunt fericit că am avut oportunitatea de a juca într-un campionat puternic și am putut și să-mi închei studiile de Drept. Am jucat fotbal ca profesionist și am finalizat și studiile. Am fost norocos. Am devenit fotbalist profesionist la 23 de ani, destul de târziu, apoi am avut o carieră lungă, fiindcă am jucat până la 38 de ani. Pe urmă am început să lucrez ca avocat în Islanda, înainte să ajung președinte al Federației de fotbal. Am fost norocos.
- Nu e un lucru obișnuit ca un fost fotbalist profesionist să devină avocat. Cum de ați urmat cariera aceasta după retragerea din fotbal?
- Am început Facultatea de Drept când încă eram fotbalist, pe urmă am avut o accidentare gravă și am putut să termin studiile. A fost un cumul de evenimente, așa încât să închei școala și să devin avocat încă de pe vremea în care jucam fotbal. Sunt recunoscător că am avut oportunitatea să bifez ambele cariere, și jucător profesionist, și avocat.
- Îi știți pe jucătorii români?
- Din generația actuală nu prea cunosc nume. Am urmărit naționala de tineret la Campionatul European și mi s-a părut o formație foarte bună. S-a calificat dintr-o grupă grea, apoi a fost eliminată fiindcă a avut și un pic de ghinion. România a jucat un fotbal frumos în acel turneu. Îmi amintesc, normal, naționala României din anii '80 și apoi pe aceea din anii '90 până în 2000. Știu că în România există o cultură a fotbalului, așa că suntem conștienți că vom înfrunta în acest baraj un adversar puternic. Cred că stilurile noastre sunt diferite, însă meciul va fi unul echilibrat, nu cred că poate cineva să argumenteze corect ca să susțină că Islanda sau România ar fi favorita.
- Apropo de generația României din anii '90, după ce ați plecat de la Tottenham, în 1994, au ajuns acolo doi români, Popescu și Dumitrescu. Nu v-au prins la Spurs.
- Îi țin minte pe amândoi, erau foarte buni. Și cine nu l-a reținut pe Hagi, un mare fotbalist? Fiindcă sunt mai în vârstă, mai degrabă țin minte nume mai vechi din naționala voastră, nume ale fotbaliștilor mari pe care i-ați avut. Avem o echipă mai experimentată decât e a voastră. Ne-am confruntat însă cu o problemă importantă în ultima vreme: accidentările numeroase și serioase ale unora dintre fotbaliștii noștri. Sper să nu mai fie cazul pe 26 martie și să putem folosi atunci formula cea mai bună, cu fotbaliștii sănătoși. Dacă se va întâmpla așa, să avem toată echipa disponibilă, sunt optimist în privința rezultatului. Bine, sunt convins că și voi, românii, gândiți la fel.
„Fotbaliștii islandezi au inimă, au curaj. Chiar atunci când o echipă nu e cea mai tehnică, cea mai dotată, ambiția și curajul pot s-o facă să câștige. Și avem doi, trei jucători de top, în jurul cărora e construită toată formația. Cred că oricare echipă bună trebuie să beneficieze de câțiva oameni decisivi, măcar de un atacant marcator și de un mijlocaș de construcție bun. Pe lângă ei poți să completezi cu restul fotbaliștilor”
- Gudni Bergsson, președintele Federației islandeze
72 de meciuria jucat Bergsson la Tottenham, pentru care a marcat două goluri. A mai adunat 270 de partide și 22 de goluri pentru Bolton Wanderers
Pregătiri anti-coronavirus
Islanda a devenit tot mai preocupată de răspândirea noului virus prin Europa și și-a adaptat spitalul din Reykjavik pentru situația în care ar apărea vreun caz. A fost instalat un container aproape de secția de urgențe, pentru ca eventualii suspecți să fie preluați acolo, nu introduși direct în spital. Islandezii au testat până acum 38 de suspecți și nicio verificare nu a confirmat prezența virusului. Veștile de apariție a coronavirusului în Norvegia, în Danemarca, în Suedia, în Finlanda i-au determinat pe islandezi să devină și mai precauți.
VIDEO Mesajul lui Gudni Bergsson înainte de Islanda - România
- Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
- Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania)
- Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam)
Vezi și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul