Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 11 ianuarie 2022 15:03 / Actualizat marti, 11 ianuarie 2022 18:07
Ladislau Boloni (68 de ani), omul care negociază de 14 zile cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, preluarea postului de selecționer știe ce trebuie făcut pentru redresarea fotbalului românesc și pentru formarea unei naționale competitive. Antrenorul are 3 criterii importante: pregătire, seriozitate, pricepere.
„Fotbalul a devenit industrie și trebuie să știi ce poți să faci, ce trebuie să faci, cu cine poți să faci treburile astea. Sunt întrebări la care se cere pregătire, seriozitate, pricepere. Eu cred că tinerii noștri, din acest punct de vedere, nu sunt foarte bine încadrați.
La nivelul Federației, cât și la nivelul cluburilor am putea face mult mai mult. Sunt soluții. Știu că sunt soluții!", a transmis Boloni într-un interviu acordat în 2019 fostului său coleg de la Steaua, Gabi Balint, pentru „Eu sunt 12".
Renumitul tehnician a explicat că din cauza sistemului intern fotbaliștii români se impun tot mai greu în campionatele puternice, iar numeroși jucători tineri talentați se pierd pe drum.
Pregătire
„Eu așa cred că talent este peste tot, deci și în România se găsesc talente. Nu e adevărat că tinerii români nu sunt serioși. Copiii noștri sunt așa cum îi creștem atât în viața de toate zilele, cât și în fotbal. Tinerii au nevoie de o educație, au nevoie de concurență, au nevoie de ciocniri, au nevoie de pregătire și au nevoie de oameni care să le ceară toate treburile acestea.
Au nevoie de organizare în care omul poate să ceară toate acestea. Au nevoie de niște condiții pe care alții trebuie să le creeze", a declarat Loți Boloni, pentru sursa citată.
Seriozitate și pricepere
Tehnicianul școlit în Franța, campion în Portugalia și Belgia, a vorbit și despre decalajul dintre fotbalul mare și cel românesc:
„În perioada noastră spuneam că talentul crește în iarbă, pe câmp. Problema e că fotbalul a trecut de la câmp la uzină.
Astăzi, clar fotbalul este un business, iar noi am rămas în urmă la acest capitol. Fotbalul a devenit industrie și trebuie să știi ce poți să faci, ce trebuie să faci, cu cine poți să faci treburile astea. Sunt întrebări la care se cere pregătire, seriozitate, pricepere. Eu cred că tinerii noștri, din acest punct de vedere, nu sunt foarte bine încadrați".
Boloni a reafirmat o idee de-a lui mai veche, pe care o repetă de ani de zile, potrivit căreia director tehnic al FRF este responsabil de modul cum sunt crescuți fotbaliștii.
„Spunem destul de des că avem o generație bună de tineri sau au fost foarte buni, dar apoi au dispărut. Aici dacă acuz pe cineva, atunci trebuie să acuz pe cei care sunt responsabili pentru creșterea fotbaliștilor. Fotbalistul a devenit azi un produs pe care trebuie să-l formezi, trebuie să-l vinzi, și el trebuie să se autovalorizeze. La un moment dat este cineva pe acest drum, este un director tehnic, care este responsabil pentru acest produs. (La momentul ăsta e Stoichiță - a spus Balint).
Noi trebuie să avem un program pentru ca acești jucători care au făcut deja ceva, dar încă nu sunt la nivelul echipei naționale. Ce le ofer pentru a reuși? Pentru acest lucru, atât la nivelul Federației, cât și la nivelul cluburilor am putea face mult mai mult. Sunt soluții. Știu că sunt soluții!", a declarat Loți.
Boloni a dezvăluit carențele pe care le-a observat la jucătorii tineri români care au fost în probe pe la echipele pe care le-a pregătit: „Din experiența mea, au venit la mine jucători tineri români să dea probe și, foarte curios, la mingicării nicio problemă. Dar la joc, îți dai seama că la contacte, la repetarea eforturilor și la alte elemente care nu-ți oferă pregătirea de acasă sunt în urmă. Dacă nu mă înșel chiar și Mutu a avut greutăți la început, cu tot talentul lui".
Jucătorul român care iese pe piață are nevoie de un an jumătate-doi ani ca să-și facă rădăcini. Uneori acest timp este prea mult
- Ladislau Boloni
Antrenorul de 68 de ani a explicat și cum gândesc unii fotbaliști după ce se transferă în străinătate: „Ajung în străinătate, aș vrea să joc, dar pentru diferite motive nu mă bagă antrenorul. Sunt supărat pe antrenor și așa mai departe. Și atunci căutăm o explicație care știm noi, cei din fotbal, că nu sunt valabile. Nu joci pentru că nu ești destul de bun. Hai să spunem încă nu ești destul de bun".