Articol de Ionuţ Iordache, George Nistor - Publicat vineri, 11 octombrie 2024 10:47 / Actualizat vineri, 11 octombrie 2024 11:24
Aproape 3 milioane de turişti au venit în prima jumătate a anului pe micuţa insulă din sudul Turciei, atraşi de peisajele incredibile, de temperatura caldă pe parcursul mai multor luni şi de infrastructura turistică de top
- Duelul Cipru - România din Liga Națiunilor se joacă sâmbătă de la 21:45. Meciul va fi transmis de Prima TV și în format liveTEXT pe GSP.ro. Reporterii GSP George Nistor și Ionuț Iordache transmit cele mai importante informații și imagini de la fața locului.
Naţionala României a ajuns aseară în Cipru şi s-a cazat la hotelul Lordos Beach & Spa, aflat chiar pe plaja din Larnaca.
„Tricolorii” au ocazia să facă și o baie în Marea Mediterană, temperaturile în Cipru fiind ideale în aceste zile pentru așa ceva.
8 luni de plajă pe an
Pentru că perioada în care se poate face plajă în Cipru este de cel puțin 8 luni, dar și datorită infrastructurii de top în turism și a peisajelor de vis, Cipru e o atracție pentru turiști. Cei mai mulți vin din Marea Britanie, Rusia și Israel.
2,75 de milioane de turiștiau vizitat Cipru în perioada ianuarie-august 2024, conform datelor furnizate de guvernul cipriot
Insula Afroditei are o mulțime de atracții turistice, iar reporterii Gazetei Sporturilor au făcut o selecție de șapte destinații superbe, inedite și instagramabile pentru fanii români care vor vizita Cipru în această perioadă.
1. Lacul de sare din Larnaca
Lacul este situat chiar lângă aeroportul din Larnaca și este cea mai importantă atracție turistică a orașului. Mulți turiști vin aici să își facă fotografii la apus.
Chiar dacă e o zonă protejată, unii dintre turiști aleg să intre cu mașina până pe lacul secat, așa cum s-a întâmplat și ieri, când am vizitat zona.
De la sfârșitul lunii noiembrie până în februarie, lacul devine casa sutelor de flamingo care vin aici pentru creveții pe care îi găsesc în lac.
Potrivit legendei, salinitatea lacului provine de la un blestem al Sfântului Lazăr. Acesta i-a cerut mâncare și băutură unei bătrâne, dar aceasta l-a refuzat, iar Lazăr i-a răspuns: "Fie ca vițele tale să fie uscate și să fie un lac sărat pentru totdeauna".
O explicație științifică este că apa sărată pătrunde în roca poroasă dintre lac și mare, făcând apa foarte sărată.
2. Stânca Afroditei
Conform mitologiei grecești, Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, s-a născut din spuma mării în apropierea acestei stânci, aflate pe coasta Mării Mediteraneene de lângă Paphos.
Datorită legăturii sale cu Afrodita, stânca a devenit o destinație populară și este considerată un simbol al iubirii și fertilității.
Mulți oameni vin să înoate în jurul stâncii de trei ori, crezând că așa vor avea parte de dragoste și fertilitate.
Stânca se află în largul coastei unei plaje frumoase, dar pietroase. Iar dacă nu căutați iubirea prin apele din Cipru, puteți face snorkeling pentru că apa este incredibil de limpede aici.
3. Epava navei Edro III
Nava din Sierra Leone a eșuat lângă Paphos în decembrie 2011 din cauza unei furtuni puternice. Toți cei nouă membri ai echipajului care transportau gips carton au fost salvați de armata britanică din Cipru.
Blocată între stânci, epava este extrem de aproape de țărm și a devenit o destinație turistică, mai ales pentru cei care vor să vadă apusul într-un cadru inedit.
Nava cântărește peste 2.000 de tone și are o lungime de peste 80 de metri.
4. Cascada Millomeris
Situată la o oră și jumătate de Larnaca, cascada Millomeris e una dintre destinațiile de top ale Ciprului.
Cascada are o înălțime de 15 metri, iar apa care se varsă creează un mic lac, al cărui nivel se revarsă uneori în lunile de iarnă, când volumul de apă crește semnificativ.
Se poate ajunge cu mașina până aproape de cascadă, iar cei care vor să se răcorească pot face chiar o baie în micuțul lac. Apa este destul de rece, venind direct din izvoarele montane.
5. Podul iubirii din Ayia Napa
Pe coasta Mării Mediteraneene de lângă Ayia Napa, s-a format unul dintre cele mai uimitoare poduri naturale din Cipru, care a fost denumit Love Bridge, podul iubirii sau a îndrăgostiților.
Acest loc special este foarte popular printre cuplurile de îndrăgostiți datorită romantismului inspirat de peisajul fantastic, în special la apus.
Legenda spune că dacă vă sărutați persoana iubită în timp ce stați în mijlocul podului și vă puneți o dorință, aceasta se va împlini.
6. Mănăstirea pisicilor
Una dintre cele mai inedite destinații din Cipru este Mănăstirea Sfântului Nicolae al pisicilor. Sute de feline își fac veacul aici și cerșesc de mâncare turiștilor.
Construcția mănăstirii de maici a început inițial în anul 327, sub patronajul Sfintei Elena. După cum spune legenda, o secetă teribilă a afectat insula, iar populația de șerpi veninoși a crescut considerabil.
Pentru a scăpa de șerpi, Sfânta Elena a adus 1.000 de pisici din Persia și Egipt. În acest fel, șerpii au fost aproape eradicați de pe insulă, iar mănăstirea a fost finalizată.
Cât adevăr este în această poveste nu vom afla niciodată, dar ce e clar e că pisicile sunt peste tot în Cipru, de la mănăstire până în mijlocul orașelor.
7. Digurile din Limassol
Ultimul punct de atracție din lista noastră îl reprezintă digurile din Limassol.
Sute de turiști aleg să își petreacă seara pe malul mării din Limassol, iar digurile sunt locul perfect pentru a vedea apusul, cu sunetul valurilor în fundal.
Nu departe se află Castelul Limassol, o cetate bizantină construită în secolul al XIII-lea.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!