Articol de Liviu Manolache - Publicat joi, 27 iunie 2024 13:32 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 13:48
Liviu Manolache, statisticianul Gazetei Sporturilor, semnalează 3 diferențe și 3 asemănări între Generația de Aur și actuala națională, calificată în optimile de finală ale Campionatului European.
👉 26 iunie 1994, România-SUA 1-0. „Tricolorii” au câştigat pentru prima dată în istorie o grupă la un turneu final.
👉 26 iunie 2024, România-Slovacia 1-1. Calificare de pe primul loc la Euro!
3 diferenţe între cele două generaţii:
- Mulţi dintre cei care au evoluat în America 1994 erau la al doilea turneu final, după cel din Italia 1990. Aseară, Ianis Hagi a şi menţionat diferenţa, completând cu promisiunea că este doar începutul unei noi generaţii: „Știm că suntem la primul nostru turneu final ca echipă. Avem o echipă formată din oameni cu experiență și oameni tineri care au entuziasm și calitate. Calitatea a făcut diferența. Noi suntem învingători. Nu jucăm la egal, încercăm mereu să jucăm la victorie. Am ridicat ștafeta, o să fie mai greu să o menținem, dar vom da totul pentru națională și vom muri pentru acest tricou, asta pot să promit”
- Generaţia 1994 a avut la bază performanţele echipelor de club de la finalul anilor '80. Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Hagi, respectiv Ionuţ Lupescu şi Florin Răducioiu au făcut parte din cele mai bune echipe Steaua-Dinamo din istorie. Acum, avem un mixt între cei crescuţi în Academia Hagi şi cei care au început fotbalul „afară”.
- Iordănescu, tată şi fiu. Primul, ajuns selecţioner după o carieră glorioasă ca jucător şi cu rezultate remarcabile ca antrenor. Cel de-al doilea, fără să fi fost un mare fotbalist şi cu multe discuţii legate de începuturile sale ca tehnician.
3 asemănări:
- Privind loturile şi adversarii, ambele generaţii au plecat din postura de outsideri şi au scos microbiştii în stradă.
- Grupul. Atât în 1994, cât şi acum, a contat grupul. Puiu a creat o echipă din cele mai puternice personalități pe care fotbalul românesc le-a avut după '90, în timp ce Edi a preluat moștenirea de la Rădoi și i-a determinat pe Stanciu&Co. să afirme în repetate rânduri că „niciodată la echipa națională nu a mai fost o asemenea atmosferă”.
- Dinastia Iordănescu, tată şi fiu, amândoi meticuloşi până la limita suportabilităţii, cu un principiu solid la bază: disciplina de fier.
GALERIE FOTO. Imaginile euforiei tricolore! Momente senzaționale la Frankfurt: naționala a sărbătorit pe gazon calificarea
Hagi de ieri vs. Hagi de azi
„Regele"”avea 29 de ani în 1994, Ianis are 25, vârsta tatălui său din 1990. Comparativ cu prestaţia de atunci (Italia 1990), seniorul a lipsit în singura victorie, 2-0 cu URSS, apoi a avut o prestaţie formidabilă în ultimul meci din grupă, 1-1 cu Argentina.
- 5 goluri, 4 pase decisive şi două penalty-uri scoase sunt reuşitele ofensive ale lui Ianis Hagi în 38 de meciuri pentru națională.
- Meciul cu Argentina din 1990, când avea 25 de ani, a fost al 60-lea sub tricolor pentru Gheorghe Hagi, interval în care a marcat de 14 ori.