Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 13 noiembrie 2020 07:17 / Actualizat vineri, 13 noiembrie 2020 12:52
De la Dortmund, din fieful lui Erling Haaland, fostul internațional Marcel Răducanu, 66 ani, explică felul în care România l-ar putea bloca la jocul de duminică pe atacantul-minune al Norvegiei și amendează recenta opinie a „Regelui” Gică Hagi, care spusese că „de la mijloc în sus avem jucători de clasă mondială”.
- Domnule Răducanu, cum s-a văzut din Germania amicalul de serviciu al României cu Belarus?
- Am văzut în prima repriză ceea ce naționala ar fi trebuit să arate la partidele de luna trecută. Au încercat să combine, și-au creat faze de gol, au marcat pe bandă rulantă. Dar nu trebuie să omitem nici calitatea scăzută a adversarului, pe care, sigur, și noi l-am făcut să pară slab timp de 45 de minute, prin jocul nostru, dar, oricum ai lua-o, Belarus nu e o formație valoroasă. Partida aceasta ne-a demonstrat însă o dată în plus că avem o problemă mare la căpățână!
- În ce sens?
- Ne dezlănțuim prin amicale, suntem zmei, dar ne blocăm la partidele cu miză mare. Ne e frică, arătăm prea mult respect. Mă uitam și la meciurile cu Islanda și Norvegia din octombrie. N-au avut curaj, n-au arătat forță de pătrundere, fără viteză de joc. Dădea fiecare drumul la minge cât mai scurt ca să scape de ea. Parcă spuneau: „Ia-o, tu, repede, ca să nu greșesc eu!”. Trebuie să spargem gheața odată și-odată cu frica asta care ne domină la întâlnirile adevărate. Iar primul prilej e cu Norvegia, duminică. Alt calibru, alți fotbaliști, care vin din campionate de top.
Marcel Răducanu: „Să ne rugăm să nu prindă o zi bună sau să blocăm mijlocașii”
- Ce-i de făcut cu "bestia" Haaland, „vecinul” dumneavoastră de la Dortmund?
- Ori te rogi la Dumnezeu să nu prindă o zi fastă, ori procedezi cum au făcut sârbii, în fața cărora n-a mișcat în barajul pentru Euro. Adică mănânci pământul ca să-i blochezi pe mijlocași și să-i tai căile de alimentare cu baloane periculoase. Cu Norvegia trebuie să te sacrifici și să joci pe jos, la un-doi, să-i iei la dribling, să forțezi situațiile de dueluri unu la unu.
- Să presupunem că ați fi stoperul României și va trebui să-l blocați pe Haaland! Cum v-ați face strategia împotriva unui asemenea atacant?
- Ha, ha, ha! Mi-e greu să mă pun în postura asta, că n-am jucat niciodată fundaș. Dar îmi închipui că ar trebui să gândești fiecare mișcare cu o fracțiune de secundă înaintea lui. Să intuiești ce zonă de teren vrea să atace, să simți pe ce parte se pregătește să te depășească, să fii cu un vârf de bocanc în față pentru a-i ciupi mingea. E complicat de marcat un golgeter precum Haaland. Pentru că are și o mobilitate fantastică, migrează pe ambele flancuri, după care îți apare brusc în zonă centrală, îi place să intre și în combinații cu colegii. Nu stă la "pomană", așteptând să-i fie trimise mingi de gol. Nu e puturos. Plus că are o inteligență fantastică pentru vârsta lui!
Marcel Răducanu: „Avem nevoie de puţină minte”
- Cum ați traduce această inteligență?
- E dotat cu un dar incredibil de a citi jocul. Știe unde și când să atace, iar totul se fundamentează pe un tupeu uriaș, pe o forță foarte mare și pe o știință a finalizării pe care o are în sânge. Așa ceva găsești rar și e apanajul atacanților de clasă mondială. Dacă ții cont și de faptul că joacă minunat cu ambele picioare, are o lovitură de cap excelentă și stă bine inclusiv la creativitate, la tehnică, e clar că ne aflăm în fața unui fenomen.
- Credeți că ne paște o rușine împotriva lui la București în contextul în care Rădoi se confruntă, oricum, cu mari probleme pe zona centrală a apărării?
- N-aș zice asta! Cred că echipa se va mobiliza și-și vor da și ei seama că trebuie să facă ceva remarcabil, pentru a mai opri din supărările și criticile lansate pe bună dreptate până acum la adresa echipei naționale. Când pierzi, e dureros și felul în care o faci, fiindcă lumea acceptă altfel o înfrângere dacă ai atitudine, ceea ce n-a fost cazul la ultimele partide ale României. Și-ți trebuie și un pic de concentrare și de minte, să nu ajungi, precum în Islanda, să-i dai pase pe sus lui Mitriță, care are 1,20 metri cu mâinile ridicate!
Marcel Răducanu: „Mă ceream afară în locul lui Pușcaș”
- Spuneați mai devreme că, împotriva Norvegiei, cheia va sta la felul cum vom opri jocul lor de la nivelul mijlocașilor. Asta înseamnă agresivitate și anduranță, nu?
- Agresivitate da, brutalitate nu! Și, în completare, să vedem și noi cât de tehnici suntem, fiindcă am văzut recent o declarație în țară că, de la mijloc în sus, avem jucători de clasă mondială. Păi, să vedem și noi clasa asta, că încă nu ne-a arătat-o nimeni!
- Vă referiți la declarația lui Hagi, nu?
- Da! O aberație! Unde e clasa aia mondială, că asta se arată pe teren! Când dai declarații, trebuie să fii mai atent cu cuvintele, că te mai văd oameni și prin Germania și tresar toți la o asemenea enormitate. O fi tehnică, de exemplu, la Pușcaș, care, în Norvegia, a avut o fază în care a sărit mingea cinci metri din el? Dacă mi se întâmpla mie un moment ca ăla, ridicam mâna și mă ceream pe loc afară!
Marcel Răducanu: „Unde sunt jucătorii lansați de Hagi?”
- Vi s-ar părea o soluție Hagi la echipa națională în locul lui Rădoi, cum se tot discută în țară de câteva săptămâni, inclusiv pe argumentul că sunt mulți jucători lansați de Gică?
- Îl apreciez pe Gică, îl aplaud pentru proiectul lui de la Viitorul, a fost un mare jucător, știu că ar face orice pentru a duce fotbalul românesc pe un drum corect, dar, nu vă supărați!, unde sunt la nivel internațional fotbaliștii lansați de Academia lui? În afara lui Răzvan Marin, care a început să joace și e la un nivel rezonabil, nu-mi mai vine în minte niciun nume care să se impună peste hotare. Aaa, a scos jucători buni la nivel de România, de Bulgaria, de Arabia, asta da! Dar nu pentru ligile puternice, Anglia, Spania, Italia, Franța, Germania. Asta ne spune realitatea, nu eu!
- Ianis la Rangers nu vi se pare un etalon care vă contrazice?
- Când era în Belgia, am spus că acolo poate fi o rampă de lansare către nivelul superior. Din păcate, nu s-a adeverit. Și tot din păcate, observ că e mai mult rezervă la ultimele meciuri la Rangers, după ce începuse bine. Sper să-și revină! Mie chiar îmi place copilul. E inteligent, știe fotbal, dar, săracul, e pus sub o prea mare presiune continuă din cauza numelui său. Nu cred că s-ar fi confruntat cu probleme similare dacă nu-l chema Hagi.
Marcel Răducanu: „Copiem doar tatuajele, cerceii, bărbile”
- Credeți că e un experiment potrivit ceea ce face acum Rădoi la lot, cu forțarea unui joc foarte ofensiv, riscant, cu sisteme pretențioase precum 4-3-3 sau 3-4-3, străine României până acum?
- Și ce-ar trebui să facă? Să stea cu patru portari și opt fundași? Încearcă și el ceva, firește! În ziua de azi câștigă echipele cu tupeu, ofensive, care-și supun adversarul. Când jucam defensiv, la temporizare și la "ciupeală", nu era bine. Nici acum nu e bine, când Rădoi caută să găsească o soluție potrivită fotbalului modern?! Uite, mi-au plăcut de exemplu Man și Tănase contra Belarusului. Au zburdat frumos în atac, e adevărat, și cu un adversar mai fragil, dar se întrevăd niște posibilități. De unde să scoată alți jucători?! Lăsați-l în pace pe Rădoi, că nu la el e problema! Nici dacă vine Klopp sau Mourinho n-ar avea cum să facă minuni pe banca României. Credeți că Mirel nu știe să se comporte cu starurile din echipă?
- Sunteți ironic sau chiar vi se pare că România are staruri?
- Păi, n-avem jucători care se cred staruri? Stanciu, Maxim, Alibec! Se cred staruri. Sunt convins că Rădoi îi motivează pe toți, la fel a făcut și Contra, dar asta e valoarea. Noi ne aliniem la fotbalul mondial în materie de tatuaje, de cercei, de bărbi, unii parcă sunt popi, dar cu fotbalul mai subțire! Ăia de pe afară fac astea, dar au salarii de zeci de milioane de euro și joacă, nene! Joacă fotbal adevărat! Din păcate, la capitolul ăsta suntem restanțieri și nu Rădoi trebuie să plătească pentru asta.
- Vă deranjează stilul cu nasul pe sus și arțăgos al unora dintre „tricolori”?
- Sunt de acord să fii și cu nasul pe sus, dar joacă și fotbal! Demonstrează-ți valoarea pe gazon, în primul rând! Eu n-am fost stilul arogant, n-am avut aură de vedetă, ci am stat în banca mea, mi-am văzut de treabă, am vorbit cu oamenii și mi-a stat mintea doar la fotbal. Îmi făcea plăcere când eram lăudat, dar să mă dau singur mare sau chesii din astea, niciodată! Asta nu înseamnă că nu accept și altă atitudine, cu condiția însă să ai și un fundament pentru așa ceva!
Credeți că dacă pleacă Rădoi și vine Petrescu sau Hagi se face magie peste noapte? Nu vor avea la dispoziție aceiași jucători? De unde să iei alții? Ăsta e nivelul! Nu poți să-i înveți fotbal la echipa națională - Marcel Răducanu
Marcel Răducanu: „Mai bine iau droguri decât să mă mai operez”
Marcel Răducanu povestește că se confruntă în continuare cu destule probleme de sănătate: „Sunt OK cu inima, dar acum am niște probleme de lumbago. Am avut patru operații doar la cervicală, două au fost nereușite, iar acum mă lupt cu alte dureri.
Am deja la activ zece operații, așa că mai bine iau droguri decât să mai ajung încă o dată la cuțit. Important e că am o familie, un acoperiș deasupra capului, am ce mânca, îi mulțumesc lui Dumnezeu fiindcă a avut mereu grijă de mine! Nu m-a lăsat niciodată să cad!”.
21 de selecțiiîn echipa națională a strâns Marcel Răducanu în perioada 1976-1981, marcând trei goluri pentru „tricolori”