Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit, Cristi Preda (foto) - Publicat miercuri, 04 septembrie 2024 22:59 / Actualizat joi, 05 septembrie 2024 11:16
Mircea Lucescu se pregătește de al doilea său start pe banca naționalei, cu Kosovo, vineri seara, la Pristina. Gazeta îți prezintă detalii din cantonamentul „tricolorilor” despre felul în care Il Luce vrea să arate România în epoca post-Euro. Iar Neluțu Sabău face o radiografie excepțională a ceea ce poate modifica Lucescu la lot.
Se apropie ora meciului Kosovo – România, vineri, 21:45, Pristina, iar Mircea Lucescu a avut tot lotul la dispoziție în doar două antrenamente, marți seara și miercuri dimineața, înaintea decolării de la București.
Ce a putut opera selecționerul în primele sale zile după revenirea la lot? Cum a lucrat cu jucătorii? Care e linia cu care vrea să definească naționala în noul lui mandat?
Gazeta a cules mărturii din spatele ușilor închise și pune cap la cap un puzzle care, la final, ar trebui să arate drumul spre primul loc în Liga Națiunilor și o poartă deschisă spre Mondiale.
„Mircea Lucescu insistă pe dezvoltarea jocului ofensiv”
„Lucescu e foarte implicat în ședințele de pregătire. Cine se aștepta să fie doar un observator al antrenamentelor, pe care să le lucreze în special secunzii, s-a înșelat grav. Organizează în detaliu fiecare moment, pe care-l coordonează din iarbă cu mare atenție”, spune pentru GSP o sursă din anturajul reprezentativei.
Și continuă: „Lucescu pune mult accent pe pregătirea și dezvoltarea jocului ofensiv și pe factorul posesie. Vrea să avem mingea, să putem să controlăm traseele, să gândim fiecare fază. Sunt momente în ședințele de pregătire când oprește dinamica, aproape că-i pune pe jucători cu mâna cum ar trebui să se miște și unde să se ducă balonul”.
Tête-à-tête special cu Mitriță și Alibec
Lucescu tratează aceste schimbări de mentalitate și în discuțiile individuale cu fotbaliștii pentru a încerca să-i încarce ușor-ușor cu ceea ce înseamnă filosofia lui de a câștiga un meci.
„A avut câteva momente de tête-à-tête și cu Mitriță, și cu Alibec, doi dintre oamenii de la care are așteptări ridicate pe faza ofensivă. Pe Alex dorește să-l simtă personal ca implicare, dincolo de argumentele publice care i-au blocat accesul la lot în epoca lui Edi Iordănescu.
Iar pe Denis încearcă să-l facă mai atent la nivel tactic, pentru că sunt episoade în care își consumă inutil energiile în loc să fie mai inteligent și mai intuitiv pe fazele de atac”, au completat sursele GSP.
Nu prea a fost timp pentru fazele fixe
Mai e un factor pe care Lucescu, poate și din cauza lipsei de timp, nu a apăsat foarte tare: fazele fixe.
„Faptul că nu i-a avut pe toți jucătorii la antrenamente decât în două ocazii a însemnat cumva o piedică în repetarea momentelor statice, care presupun anumite abordări personale, în funcție de calitățile și rolul fiecărui fotbalist”, au continuat detaliile de la Mogoșoaia.
Mai are la dispoziție doar antrenamentul oficial, programat joi seara pe arena ”Fadil Vokrri” din Pristina.
Va fi însă acolo mai mult un prilej de câteva retușuri decât de a mai schimba ceva esențial în strategia pentru jocul cu Kosovo.
Sabău confirmă de la distanță: „Și celor experimentați le aducea ceva nou în bagaj”
Modul în care Mircea Lucescu încearcă să se impună la lot e decriptat și de antrenorul liderului U Cluj, Neluțu Sabău, care a lucrat cu actualul selecționer mai bine de un deceniu la Dinamo, Brescia, Reggiana și Rapid.
Iar tehnicianul ardelenilor confirmă, fără să știe, exact demersurile lui Il Luce de la Mogoșoaia.
„Ca jucător, te ajuta foarte mult. Te făcea să te dezvolți, să fii mereu mai bun, mai eficient. Nu mai zic de informațiile despre adversar, care erau mereu complete. Dar, pe lângă calitățile pe care le aveai, te determina, prin antrenamente individuale sau cu echipa, în diverse zone, să faci și altceva, să-ți diversifici mijloacele de exprimare în teren, tocmai pentru ca adversarul să nu te poată citi”, a explicat Sabău pentru GSP.ro.
Și a continuat: „Te făcea să apari mereu cu ceva nou, care să surprindă. Și asta nu era valabil doar pentru jucătorii tineri, ci chiar și pentru cei mai experimentați. Pentru că e loc de mai bine, de mai mult, la orice vârstă”.
„Voia ca echipele lui să aibă controlul prin posesie”
Iar caracterizarea de la distanță a lui Sabău întărește mai departe și mai tare ceea ce s-a petrecut în ultimele zile în sânul naționalei:
"Mircea Lucescu a fost mereu adeptul jocului ofensiv, să găsească o cale spre gol, spre ocazii cât mai multe. Bine, de exemplu, la Brescia, eram o echipă mai mică și trebuia să aibă un echilibru, în funcție de adversar. Dar nu-mi aduc aminte de prea multe antrenamente în care să te fi pus să stai în așezare defensivă. Să ne amintim cum jucau echipele lui la Dinamo, Rapid, Galata, Beșiktaș, Șahtior. Căuta mereu soluții pentru atac, scheme, combinații, schimbarea jocului, astfel încât purtătorul de balon să aibă mereu variante de continuare”.
Era greu să vină acum altcineva la națională, fiindcă șansele de calificare la Mondial sunt mici, să recunoaștem. Dar Mircea Lucescu a fost convins pentru că este omul care poate să-și lase amprenta, să reorganizeze lucrurile. Va trebui ca în câteva zile să găsească drumul de mijloc între ce-și dorește el și ce pot face jucătorii. Va fi greu, dar el o poate face!
- Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj, pentru GSP.ro