Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 20 iunie 2023 08:00 / Actualizat marti, 20 iunie 2023 12:15
Egalul cu scrâșnete din dinți reușit de România în Elveția (2-2) nu e singurul moment din istoria recentă a naționalei când „tricolorii” au suferit un meci întreg pentru a obține cu chiu, cu vai, un punct. S-a întâmplat cel mai recent în Norvegia, în vara lui 2019.
Scena era aceeași - meci din preliminariile unui Campionat European - iar adversar ne era tot o națională superioară valoric, a cărei vedetă se numea la acel moment Martin Odegaard. Cu Cosmin Contra pe bancă, am îndurat timp de mai bine de 75 de minute dominația gazdelor și doar paradele lui Tătărușanu au reușit să limiteze proporțiile scorului.
Alt #13 ne-a salvat și la Oslo. Tot de la 0-2!
La 2-0 pentru Norvegia, când aproape nimeni nu mai credea într-un come-back, în rol și-a intrat Claudiu Keșeru.
Pe atunci în vârf de formă, la Ludogorets, atacantul a redus din diferență în minutul 77, pentru ca egalarea să vină tot din bocancul lui, în al doilea minut al prelungirilor. „România scoate în prelungiri un egal, după ce a fost boxată bine 70 de minute”, titra GSP.ro în acea seară.
Coincidență incredibilă: Și Keșeru, la fel ca Valentin Mihăilă la Lucerna, avea pe tricou tot numărul 13! Unul ce pare să-i poarte noroc naționalei din când în când.
În orice caz, punctul de la Oslo n-a avea să ducă nicăieri: am încheiat grupa pe locul 4, sub norvegieni. Un an mai târziu, nordiciii n-au mai scăpat meciul din mână la 2-0 și au demolat România lui Rădoi în Nations League: 4-0, cu un hat-trick necruțător al lui Haaland.
Năuciți de Mitrovic, am scăpat miraculos și-n Serbia
Tot un 2-2 nesperat am obținut și la Belgrad, în septembrie 2018, în ediția inaugurală a Nations League. Și tot pe un teren unde porneam în mod evident cu șansa a doua: bookmakerii ne oferiseră atunci cota 8.00, aceeași pe care a avut-o naționala și în Elveția!
O estimare a caselor de pariuri deloc departe de adevăr ținând cont de numele existente atunci în echipa sârbilor: Kolarov, Milinkovic-Savic, Tadic, Mitrovic sau Nemanja Matic.
N-am revenit de la 0-2, dar am egalat de fiecare dată când am fost conduși, la 0-1 și 1-2, tot pe un fond de dominare cvasitotală a adversarilor. Cu o posesie de peste 60%, Serbia a „înghesuit” serios naționala antrenată de același Cosmin Contra, care a găsit resurse miraculoase pentru a pleca cu un punct din vecini.
Stanciu, din penalty, și Țucudean, gol norocos dintr-o fază fixă, au anulat „dubla” lui Aleksandar Mitrovic. Era abia a doua etapă din Liga Națiunilor, iar remiza a fost binevenită, un punct de plecare pentru ai noștri. România a încheiat grupa pe 2, cu 12 puncte, imediat sub Serbia.
La fel ca-n Elveția, aseară, la fel ca la Oslo, în 2019, impresia lăsată de „tricolori” a fost însă aceeași: cea a unei echipe care a scăpat ca prin minune de un scor-fluviu și care a trebuit să treacă prin „iad” pentru a se întoarce la București cu un punct dulce-amărui.
„Trăim! Plecată ca victimă sigură, naționala lui Contra a smuls un egal după o repriză secundă excelentă”, titra Gazeta Sporturilor a doua zi.
A fost important că nu am cedat, dar am știut să suferim. La Kosovo am suferit din cauza terenului, iar aici din cauza celor două goluri primite. Mesajul pe care trebuie să îl știe toată lumea este că ne-am adaptat de fiecare dată la situație. Nu cedăm și credem în noi.
- Ianis Hagi, după Elveția - România 2-2
România a suferit teribil până în minutul 89, dar cele două goluri miraculoase ale lui Mihăilă, ambele din pasa lui Moruțan, ne-au adus un punct uriaș. Kosovo a pierdut în Belarus, 1-2, iar calificarea la Euro rămâne o afacere în 3: Elveția - România - Israel.