Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 03 septembrie 2018 11:48
Meciul de vineri, de la Ploiești, se va juca fără fani în tribune. Asta după ce România a fost pedepsită după un joc cu Grecia din preliminariile Euro 2016, a reușit să obțină amânarea la o partidă cu Finlanda (1-1) din aceleași calificări, iar penitența a fost reportată pentru Liga Națiunilor.
Nu e însă prima oară când "tricolorii" joacă fără spectatori în ultimii ani. Și, de fiecare dată, au scos rezultate bune, terminând fără înfrângere. Ce-i drept, ambele au fost deplasări: cu Ungaria (2-2) și Grecia (1-0).
Ultimul mare meci pentru Mutu
22 martie 2013, prel. CM 2014
Ungaria - România 2-2
Un egal nesperat pentru că vecinii ne-au condus de două ori, marcatori Vanczak (16) și Dzsudzsak (71-penalty). Însă "Briliantul", aflat la ultimul său meci mare pentru echipa națională, a venit cu replica. A egalat dintr-un penalty obținut tot de el și a împins jocul în față la golul egalizator al lui Chipciu (90Ă2). A fost partida în care Mutu a egalat recordul de reușite la echipa națională deținut de Gică Hagi, 35. România avea să ajungă la barajul pentru CM, pierdut în fața Greciei (1-3, 1-1), iar punctul obținut la Budapesta a fost decisiv.
Victoria lui Marica
7 septembrie 2014, prel. CE 2016
Grecia - România 0-1
Un penalty transformat de Marica a adus succesul României pe terenul Greciei, în primul joc din calificările de succes pentru Euro, preliminarii la finalul cărora am prins biletele de Franța. Era și primul meci oficial după barajul ratat împotriva acelorași eleni. Aceștia schimbaseră antrenorul după CM 2014, însă italianul Claudio Ranieri n-a rezistat mult. Avea însă să o preia pe Leicester și să facă istorie în UEFA Champions League.
Cu Finlanda ne-am chinuit
În 2015, meciul care ar fi trebuit să se joace fără fani în tribune a fost un real chin. România a fost condusă de modesta Finlanda, un rezultat care, în acel moment, periclita serios șansele noastre de a ajunge la CE 2016. Până la urmă, Hoban a egalat în ultimul minut și, practic, a simplificat drumul "naționalei", care a avut de obținut o simplă victorie în Feroe (3-0) pentru a se califica la turneul final. z
3 din 3 la Ploiești
Mai mult, România a învins în toate jocurile disputate la Ploiești. 1-0 cu Feroe (prel. CE 2016), 3-1 cu Kazahstan (prel. CM 2018) și 2-0 cu Finlanda (amical, 2018). A marcat 6 goluri, a primit unul singur și a avut, în total, 37.000 de spectatori. Arena a fost inaugurată în 2011.
Cine e Muntenegru: au ignorat campioana
3 detalii neștiute despre adversara de vineri, de la redenumiri controversate la prilej de sărbătoare
1. Au rebotezat un club după Tito!
Unul dintre portarii Muntenegrului, Damir Ljuljanovici, provine de la Titograd Podgorica. Este noua denumire a clubului FK Mladost, însemnând "tinerețe", care poartă, practic, numele actual și fosta denumire a capitalei statului de la Adriatică. Nume ce provine de la Josip Broz Tito, conducător comunist al Iugoslaviei. Nu e singura schimbare controversată de nume din ultima vreme, după ce Terek Groznâi a devenit Ahmat Groznâi, în cinstea fostului lider cecen Ahmat Kadârov.
2. Au ocolit campioana
În afară de Titograd, Buducnost Podgorica este reprezentată de doi jucători la lot. Culmea, campioana Sutjeska Niksici nu dă niciun fotbalist. Sutjeska a pierdut 3 din 4 meciuri în cupele europene (0-2 și 0-1 cu Astana, în Champions League, 0-1 și 0-0 cu Alașkert, în Europa League). Echipa din Niksici putea fi adversara CFR-ului dacă trecea de armeni.
3. 10 ani de la primul meci!
Pe 6 septembrie, cu o zi înaintea partidei, Muntenegru va celebra 10 ani de la primul meci oficial din istorie. Atunci, o echipă din care n-a lipsit rapidistul Vladimir Bozovici a făcut 2-2 cu Bulgaria (Vucinici 61, Jovetici 82-penalty / Stilian Petrov 11, Georgiev 90+2). Era primul joc din calificările pentru CM 2010. Atenție, la bulgari evoluau 4 fotbaliști care au trecut prin L1: Iliev, Angelov, Milanov și Ghencev, în timp ce Kolev era rezervă.