Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 08 iunie 2019 21:02
La fel ca marea majoritate a celor din lumea fotbalului, Cornel Dinu a criticat aspru prestația naționalei în partida cu Norvegia, scor 2-2.
- România joacă luni de la ora 21:45 cu Malta, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV
"E foarte simplu ce s-a întâmplat la Oslo. Nu încerc decât să sintetizez ce au spus foarte mulți cunoscători din fotbalul nostru, oameni de bun simț. Ce s-a petrecut pe teren în acest meci e conform cu înțelepciunea populară incontesabilă și anume proverbul «Prost să fii, noroc să ai». Acum, noțiunea de prost este mai complexă, nu este cazul lui Contra. La el, pălăria e prea mare. S-a dovedit asta de la început. Am spus-o și îmi pare rău, fiindcă adevărul supără. E firesc să fie așa cu Contra, când federația de fotbal este condusă de venetici, puși pe criterii politice și de gașcă pentru buzunarul lor", și-a început fostul selecționer comentariul.
"Parti-pris-urile puteau să fie catastrofale!"
Analizând selecția și opțiunile de start ale lui selecționerului, Dinu a precizat că "aici sunt două aspecte. Din păcate, fotbalul nostru oferă extrem de puține soluții de jucători de valoare internațională. Asta vine tot de la organizarea fotbalului românesc. Apoi, parti-pris-urile lui Contra, puteau să fie catastrofale. Când joci cu 4-5 jucători, care, cum au spus foarte mulți, sar în ochi de la prima vedere că nu sunt pentru națională, numai șansa te poate salva. Șansa s-a numit Tătărușanu.
În categoria de parti-pris-uri ale lui Contra intră Toșca, Grigore, Anton, Stanciu, Grozav, plus o improvizație care putea să fie foarte riscantă, Chipciu fundaș dreapta. Trebuie să ne gândim la ce am avut în față, o echipă modestă, de alergători de cursă lungă, uneori și mai rapidă, dar cu excepția a doi-trei jucători, gen Odegaard sau King, fără imaginație. Dar care și așa ne-au pus probleme mari doar prin stategia verticalizării și căutând mereu spațiile de pătrundere. Amintiți-vă că în multe momente, stoperii lor, când nu aveau soluții pentru a juca în față, jucau cu portarul pentru a dilata blocul funcțional".
"Și-a băgat coada diavolița impresar și la selecție"
Cornel Dinu a continuat: "Folosirea acestor jucători de care vorbeam, te duce cu gândul că diavolița își bagă coada și la selecția echipei naționale. Edificator ar trebui să fie, ca o lecție pentru Contra, că jocul echipei noastre a căpatat o cu totul altă turnură când a intrat Ianis Hagi. A fost jucătorul "rifinitore", cel care a schimbat fața ofensivă jalnică a echipei naționale. A driblat, a pasat, nu a pierdut mingi. Nu trebuia să lipsească.
Între un alergător printre cămile, răsfățat de diavolița impresariatului până la impunerea în echipa națională și varianta Ianis Hagi, era evident pentru oricine că a doua era soluția corectă. Eu sunt convins că și în antenamente Ianis Hagi era peste Stanciu. Dacă nu îți dai seama de asta și începi cu el, probabil și din cauza cântecului de sirenă al diavoliței, asta e dramatic pentru capacitatea de a fi selecționer".
"Schimbările te acuză!"
Revenirile din Suedia și din Norvegia, de la 0-2 pentru adversari, nu-l impresionează pe Dinu. Acesta face chiar o paralelă plastică: "Înainte să moară, Fănuș Neagu a fost întrebat, la un interviu, cine conduce România. A răspuns simplu: întâmplarea. Exact așa e și cu aceste reveniri ale echipei naționale, din păcate". Dinu a comentat și faptul că schimbările lui Contra au adus un alt tonus echipei:"Când faci schimbări care confirmă nu este un merit, ci o eventuală scuză care, de fapt, te acuză că nu ai început cu acei jucători din start. O altă dovadă că selecția și alegerea jucătorilor are și caracter subiectiv, nu obiectiv".
Perspectiva e sumbră
Fostul selecționer a încheiat într-o notă pesimistă: "Perspectiva e ca de obicei. Avem speranțe, dar nici o scăpare. Am văzut că și Contra spunea că Suedia are meci în Spania și, bazându-se că ei vor pierde iar noi vom câștiga în Malta, o să-i egalăm la puncte. Este dramatic că am ajuns să facem socoteli, nu prin forța echipei noastre, ci rugându-ne pentru piedicile pe care le pot suferi alții. Asta spune totul despre capacitatea fotbalului românesc și mentalitatea de la națională la ora actuală".
"Au fost foarte multe greșeli clare, sfidătoare, dar norocul ne-a salvat. E adevărat că în meseria asta de antrenor, poți să fii foarte bine pregătit, dar dacă nu te mângâie norocul, se poate alege de multe ori praful. Dar noi chiar am avut parte de mult noroc"
Cornel Dinu, fost selecționer"Am fost salvați și de faptul că norvegienii joacă realist, dar de mute ori viteza de pătrundere nu este susținută și de tehnicitate, cu excepțiile de care spuneam"
Cornel Dinu, fost selecționer
CLASAMENT ACTUALIZAT
REZULTATE + PROGRAM GRUPA F
- 23 martie 2019: Malta – Feroe 2-1, Suedia – România 2-1, Spania – Norvegia 2-1
- 26 martie 2019: Malta – Spania 0-2, Norvegia – Suedia 3-3, România – Feroe 4-1
- 7 iunie 2019: Feroe – Spania 1-4, Norvegia – România 2-2 , Suedia – Malta 3-0
- 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
- 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
- 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
- 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
- 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
- 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
- 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)
Citește AICI cronica meciului Norvegia - România 2-2