Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 24 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 martie 2013 21:41
Ex-mijlocaşul lui Eindhoven spune că România are o pîine de mîncat pe flancul stîng al batavilor, unde Blind e o piesă şubredă. Şi avertizează că o eventuală strategie de a juca pe ArenA cu gîndul la un 0-0 distructiv ar echivala cu o sinucidere.
Fostul internaţional Ovidiu Stîngă e clasicul consultant pentru ce mişcă în fotbalul olandez. Mijlocaşul care a făcut parte din lotul de la Mondialele '94 şi '98 şi a bifat o carieră remarcată la Eindhoven (1996-2001) locuieşte acum în Ţara Lalelelor, iar "naţionala" batavă o mănîncă pe pîine.
Şi după remiza gîfîită scoasă de "tricolori" la Budapesta, vineri seara, spune că n-avem nici cea mai mică şansă pe ArenA dacă "vom veni cu gîndul de a adopta tactica pîrjolului. Sau dacă vom evolua ca în Ungaria. Olanda are jucători capabili să rupă liniile, e bine în anumite clipe ale jocului să otrăveşti fîntînile în urma ta, dar nu cred că e o armă indicată să-ţi propui această strategie cap-coadă la Amsterdam. Sigur, am văzut că şi Chelsea, cît e ea de Chelsea, s-a pretat la astfel de trucuri cu Steaua, dar asta ţine, de obicei, doar dacă ştii să citeşti momentele cînd trebuie să dai şi cu mingea prin tribune!".
"Trebuie să fim speculanţi"
Plus alte observaţii din partea lui Stîngă: "Unu. Ca să ne putem măsura forţele cu Olanda, ai noştri trebuie să arate mult mai multă motivaţie şi agresivitate decît la acel 1-4 de la Bucureşti. Şi doi. Exemplul Stelei cu Ajax demonstrează că avem resurse şi antidot la ce înseamnă fotbalul olandez. Trebuie să fim însă extrem de speculanţi şi să taxăm imediat o eroare a lor, fiindcă n-ai să întîlneşti niciodată la această echipă un lanţ de greşeli care să-ţi dea ţie, adversar, prilejul să ajungi facil la finalizare".
Să ne aşteptăm ca Olanda, cu maximum de punctaj la jumătatea preliminariilor şi lansată fără emoţii către Rio, să-şi permită deja relaxarea? Stîngă: "N-ai să vezi aşa ceva! Şi amintiţi-vă că am păţit-o pe propria piele la Euro 2008, cînd am jucat ultimul meci din grupă contra lor. Ei erau calificaţi, noi visam că o vor lăsa mai moale ca să rămînem peste Italia şi Franţa, dar ne-au bătut cu 2-0 şi ne-au trimis acasă. Asta e Olanda!".
" Van Gaal schimbă mult, dar îi ies mutările"
Stîngă explică şi de ce un gol marcat de "tricolori" în poarta batavilor e o raritate, dovadă că, în 18 confruntări, am înscris de numai trei ori: "Olanda e o nucă tare în duelurile unu contra unu, capitol la care e mai dificil să-i domini. Dovada că noi nu stăm strălucit la acest punct e şi amănuntul că, de atît timp, România primeşte în mod constant goluri la fazele fixe, care, de multe ori, înseamnă exact pierderea disputelor unu contra unu. Nu degeaba se spune că acela care are determinarea şi inteligenţa şcolii olandeze se descurcă în orice campionat".
Descifrarea selecţionerului batav e alt subiect pe agenda lui Stîngă: "Spre deosebire de Van Marwijk, predecesorul său, Van Gaal e foarte greu de înţeles în alcătuirea echipei. Vine mereu cu surprize printre titulari, iar atuul său e că aceste mutări îi cam ies. De aceea e şi apreciat de public. Simte bine şi schimbările, dar asta, bineînţeles, şi fiindcă are de unde alege".
Cum îi caracterizează pe posibilii "11" pentru România
Stekelenburg - experienţă, respectat de grup, e peste Vermeer la această oră, o soluţie mai nefericită pentru România dacă va juca el
Van Rhijn - urcă bine în atac, dar pe faza de apărare are scăpări care pot fi speculate. Foarte puternic.
De Vrij - stăpîneşte foarte bine pasa lungă, dar e greoi în dinamica defensivă
Martins Indi - cel mai în formă fundaş central, extrem de periculos la fazele fixe pe atacul Olandei, reprezentativ pentru noua generaţie de la "naţională"
Blind - n-aş zice băiatu' lu' tata, ci doar un jucător cu mai puţin talent, dar muncitor. Pus sub presiune, greşeşte repede. Unul dintre punctele fragile ale "naţionalei" Olandei
Strootman - arogant în joc, om de echipă, util grupului
Van der Vaart - experienţă, imprevizibil, imaginativ, nu prea ajută însă pe faza de apărare
De Guzman - în creştere, nu-i merge foarte bine la club, dar pus în angrenajul reprezentativei funcţionează la parametri superiori
Lens - puternic, determinat, agresiv, cîştigă frecvent duelurile directe, dribling bun, dar în ultima vreme găseşte greu calea spre finalizare
Van Persie - omul care poate decide singur orice partidă, scoate simplu adversarul din joc, executant admirabil de lovituri libere
Robben - nu prea e nici acum în apele lui din cauza conflictului dintre Bayern şi federaţia olandeză, dar revenirea la lot îi dă o motivaţie în plus să se remarce mai departe printre jucătorii magistrali ai "naţionalei"
"Publicul olandez e mai educat. Simte cînd echipa trece prin momente grele şi nu trebuie apostrofată. Dimpotrivă! Pe Amsterdam ArenA veţi vedea o atmosferă model făcută de fanii «Portocalei»" (Ovidiu Stîngă, fost internaţional)
"Nu cred că România va juca la Amsterdam la fel ca la Budapesta. Ai altă determinare cînd în tribune sînt peste 50.000 de oameni şi ai în faţă un adversar precum Olanda" (Ovidiu Stîngă, fost internaţional)
24 de selecţii are Stîngă în "naţională", cu care a participat la trei turnee finale: CM 1994, CE '96 şi CE '98
8 meciuri a jucat Olanda în noul mandat al lui Van Gaal: a pierdut doar primul meci, amicalul cu Belgia (2-4), a luat un singur gol acasă, la 1-1 cu Italia, tot amical
ALTE ŞTIRI DESPRE NAŢIONALĂ:
Incidente după Ungaria - România
Un grup de suporteri maghiari au luat foc după ce România a egalat în minutele de prelungiri. Aceştia s-au luat la bătaie cu forţele de ordine pe străzile din Budapesta. Confrom site-ului maghiar Sportgheza.hu, după ce au aruncat cu sticle în poliţişti şi au devastat o maşină, mai mulţi membri ai unei grupări ultras au fost reţinuţi.
Golul lui Chpiciu i-a înmărmurit
Presa maghiară susţine că rezultatul Ungariei împotriva României este cauzat de un blestem declanşat în urmă cu 32 de ani. " Blestemul românilor continuă" a titrat ieri Nepszabadsag. "Am fost la un minut distanţă de victorie" completează Nemzeti Sport pe prima pagină. Aceeaşi ziarişti recunosc eroarea făcută de centralul german :"Nu a fost penalty pentru noi, Stark a greşit"
4 meciuri, 4 penalty-uri
În ultimele 4 partide ale echipei naţionale au fost acordate, în total, 5 penalty-uri. "Tricolori" au primit 2, în timp ce adversarii au beneficiat de 3 lovituri de la 11 metri. Toate cele 4 echipe care au evoluat împotriva naţionalei, Belgia, Olanda, Austrialia şi Ungaria, au primit penalty. Toate loviturile de pedeapsă au fost transformate cu succes.
Tripleta imbatabilă
Naţionala nu a pierdut niciodată atunci cînd i-a avut pe teren pe unul dintre Maxim, Chipciu sau Rusescu. Maxim a intrat aseară la 1-0 pentru Ungaria, în timp ce Rusescu şi Chipciu după cele două penalty-uri, la 2-1 pentru maghiari. Pînă acum, Maxim a evoluat în 4 victorii şi 2 remize, Chipciu în 6 succese şi 2 remize, în timp ce Rusescu are o victorie şi un rezultat de egalitate. (Liviu Manolache)
Iordănescu: "Schimbă benzile!"
Fostul selecţioner al României, Anghel Iordănescu, îi propune lui Piţurcă două schimbări pentru meciul cu Olanda. Iordanescu crede că soluţile sunt Chipciu şi Adi Popa şi consideră că Piţurcă a greşit că nu i-a titularizat pe mijlocaşii stelişti. Acesta este dezamăgit de meciul României de la Budapesta: "Din păcate am văzut un joc modest, modest...".