Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 16 martie 2020 14:23
Răzvan Burleanu, președintele FRF, Mirel Rădoi, selecționerul primei reprezentative, și alți patru oficiali ai Federației Române de Fotbal au intrat în autoizolare la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus.
- Context: FRF a avut trei delegați la Congresul UEFA, Răzvan Burleanu, Radu Vișan și Gabriel Bodescu. Apoi, Mirel Rădoi și Mihai Stoichiță și Gabriel Berceanu li s-au alăturat la tragerea la sorți a Ligii Națiunilor de pe 3 martie. Trei cazuri de coronavirus au apărut între timp printre invitații UEFA. În week-end, președintele și vicepreședintele federației sârbe, dar și liderul forului elvețian au fost depistați pozitiv la COVID-19. Toți au participat pe 3 martie la reuniunea din Olanda (Detalii AICI)
Azi, Federația Română de Fotbal a anunțat că cei șase au intrat în izolare la domiciliu, așa cum prevede legea. În comunicatul FRF se anunță că aceștia nu au avut simptome și că au avut contacte redus cu alți angajați. Burleanu, Rădoi, Vișan, Bodescu, Stoichiță și Berceanu vor sta în izolare până la finalul acestei săptămâni.
„Delegația FRF la Congresul UEFA și ulterior la tragerea la sorți a Ligii Națiunilor a fost formată din Răzvan Burleanu (președinte), Radu Vișan (secretar general), Gabriel Bodescu (secretar general adjunct), Mirel Rădoi (selecționer), Mihai Stoichiță (director tehnic) și Gabriel Berceanu (ofițer de presă al echipei naționale).
Reprezentanții FRF nu au avut contacte directe cu persoanele declarate infectate, ci doar contact ambiental, în sala de congres. De la acel moment se vor împlini mâine 14 zile, perioadă relevantă pentru apariția simptomelor, conform autorităților sanitare. Cei șase reprezentanți ai FRF la tragerea la sorți a Ligii Națiunilor nu prezintă niciun fel de simptome care ar putea fi asociate cu COVID-19.
Ei au intrat în izolare autoimpusă de la aflarea veștilor despre participanții depistați cu coronavirus. Totodată, managementul FRF a avut contacte reduse cu angajații începând cu data de 11 martie. Urmând recomandările autorităților române, de la acea dată angajații FRF își derulează activitatea profesională de acasă, online, și nu vin la sediul FRF decât pentru chestiuni absolut speciale.
Cei care au compus delegația FRF vor continua să rămână în izolare până la finalul acestei săptămâni.
Președintele Răzvan Burleanu va intra mâine, de la domiciliu, în teleconferință cu conducerea UEFA, urmând ca ulterior să comunice public deciziile forului continental”
comunicat FRF
De ce au intrat abia acum în carantină
Delegația FRF s-a întors pe 4 martie în România moment în care în Olanda erau doar 38 de cazuri de coronavirus. Astfel, cei care veneau din acea țară nu erau obligați de lege să intre izolare, ci o puteau face doar dacă doreau. Ulterior, au apărut cele trei cazuri de COVID-19 ( Slaviša Kokeza, președintele federației sârbe, elvețianul Dominique Blanc, liderul forului elvețian (ASF), și Marko Pantelici, vicepreședintele lui Kokeza), iar astfel oficialii români trebuie să intre în izolare.
Nelu Tătaru, secretar stat la Ministerul Sănătății, susține că cei 6 reprezentanți ai FRF care au fost la Amsterdam trebuie să intre în izolare voluntară, chiar dacă testele au fost negative:
„Olanda e printre țările cu peste 500 de cazuri confirmate, astfel încât toți cei care au fost prezenți la eveniment sunt obligați să intre în izolare la domiciliu. Fiind contacți și apoi prezenți în sală cu cei din Serbia și Elveția detectați cu COVID-19, indicația e clară: izolare voluntară timp de 14 zile și, dacă prezintă simptomatologie, anunță medicul de familie, DSP și sunt testați acasă. Nu are relevanță că evenimentul a fost pe 3 martie, iar cei din Serbia și Elveția au fost confirmați în week-end, ei trebuie să se supună acestei proceduri, pentru că se află în perioada de incubație".
VIDEO » Cum ne protejăm de coronavirus
Marți, ședință la UEFA
Pe 17 martie UEFA a convocat o teleconferință cu toate cele 55 de federații membre, reprezentanți ai FIFPro și cu conducerea Asociației Ligilor Europene de Fotbal, pentru a decide soarta campionatelor naționale, a barajelor pentru EURO 2020, a campionatului European și a fazelor finale din Champions League și Europa League. Răzvan Burleanu va participa la teleconferință de acasă, așa cum a anunțat FRF.
Ce înseamnă izolarea la domiciliu
Autoizolarea se instituie pentru:
- persoane care nu prezintă simptome, dar au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni din zonele afectate de COVID-19
- persoane care au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome sau care au fost în zone afectate
- persoane care au avut contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19).
Acestea vor sta la domiciliu pentru timp 14 zile de la data întoarcerii în țară sau contactului cu o persoană care are simptome sau e confirmată cu COVID-19. Medicul de familie sau Direcția de sănptate publică îi vor monitoriza pe cei aflați în izolare.
Potrivit unor surse GSP.RO, Bodescu chiar a discutat la o cafea cu președintele forului elvețian, confirmat cu coronvirus, astfel că acesta era obligat să intre în izolare.
Potrivit unui comunicat emis de MAI, cei care nu respectă izolarea la domiciliu riscă o amendă, dosar penal sau chiar închisoarea.
„Nerespectarea deciziei de izolare voluntară la domiciliu atrage următoarele sancțiuni și contravenții, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 857/2011, care vizează contravenții la normele privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și la normele de igienă pentru unitățile sanitare.
Hotărârea nr. 857/2011
Art. 34 Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
a) neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli transmisibile, precum şi nenotificarea reacţiilor adverse prin sistemele de alertă şi vigilenţă la autoritatea de sănătate publică teritorială, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
b) neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic;
m) nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile;
r) nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic
Conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal vizând zădărnicirea combaterii bolilor și falsul în declarații, astfel:
Art. 326 Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 352 (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.