FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 38 de ani de când Gabi Balint s-a simțit cel mai fericit om de pe pământ: „Poate credeți că exagerez, dar chiar așa a fost”

Articol de , - Publicat marti, 14 aprilie 2020 12:00

Pe 14 aprilie 1982, România disputa un amical, la Ruse, în compania selecționatei bulgare. Mircea Lucescu preluase prima reprezentativă în toamna lui '81, după ratarea calificării la Mondialul din Spania, și schimba din temelii lotul.

În partida cu vecinii au debutat doi fotbaliști: fundașul stânga Ion Bogdan, care a fost chiar integralist, și mijlocașul (pe atunci) Gavril Pelé Balint, aruncat în luptă în ultimele 5 minute. 

Dacă jucătorul Corvinului a fost chemat constant la națională în acel an, în care a strâns 8 din cele 9 selecții, la serviciile stelistului s-a apelat mai rar. Totuși, ulterior, cariera lui Balint a fost una fabuloasă în comparație cu cea a lui Bogdan.

VIDEO. 38 de ani de când Gabi Balint debuta pentru România: 

"Găboajă" era un tânăr de 19 ani și evolua constant în Divizia A din iunie 1981, când jucase în premieră pentru roș-albaștri. Nu se aștepta nici el ca Il Luce să-l convoace și să-l folosească atât de repede, dar recunoaște că i-a făcut mare plăcere.

"În doar cele 5 minute în care a fost folosit, Balint a realizat două incursiuni pe flancuri, incursiuni încheiate cu centrări care se puteau solda cu goluri, dacă Iorgulescu și Cămătaru n-ar fi reluat peste poartă de la numai câțiva metri"
Gheorghe Nertea, în ziarul "Sportul" din aprilie 1982

INTERVIU. "Danemarca? Argentina? Nu, Țara Galilor!"

Balint a stabilit podiumul celor mai reușite evoluții sub tricolor. Surprinzător, spune că cea mai consistentă prestație a avut-o chiar la ultima apariție

- Bună ziua, domnule Balint! Ce faceți?
- Bună! Mă cam plictisesc...

- Haideți să alungăm plictiseala cu niște amintiri!
- Haideți!

- Mai țineți minte ce făceați în ziua de 14 aprilie 1982?
- A fost cumva un derby cu Dinamo?

- Nu...
 - 14 aprilie... 1982... nu, chiar nu-mi amintesc!

- Debutul dumneavoastră la națională?
- Pfaaa, așa-i! N-am uitat, n-am cum să uit. Doar că, luat așa, prin surprindere...

Cutiuța pierdută și regăsită

- Cum a fost?
- Frumos, cum să fie? Și emoționant.

- Vreo amintire specială de atunci?
- Da, e vorba despre un cadou pe care Mircea Lucescu mi l-a făcut și pe care eu îl credeam pierdut. O cutiuță de lemn, din aia în care să păstrezi bijuterii și alte chestii micuțe. Respectiva cutie a fost găsită de taică-miu destul de recent prin casa de la Sângeorz. A fost o mare bucurie că o mai am. Pe spatele acelei cutii am și câteva cuvinte de la nea Mircea, ceva de suflet.

- Adică? 
- "Pentru Gabi Balint, cu ocazia debutului în națională. Mult succes!".

- În ciuda startului timpuriu, în anii ce au urmat ați fost chemat destul de rar la prima reprezentativă. Maximum de 3-4 ori pe sezon.
- Așa este. Poate că și din vina mea, multă vreme eram rezervă la Steaua. Poate și din vina selecționerilor...

69 de goluriîn 264 de partide a marcat Gavril în prima divizie din România. În Spania, are 28 de goluri în 83 de meciuri

- Culmea e că ați jucat mai mult cu un dinamovist, Mircea Lucescu, decât cu un stelist, Emeric Ienei, care vă știa bine din Ghencea!
- Da, Lucescu a avut mereu o slăbiciune pentru mine. Mă convoca și când Halagian mă uita la Steaua pe banca de rezerve. Așa a fost să fie. Ca să glumim puțin, bine că nea Imi m-a selecționat când a trebuit.

+9 FOTO

Balint: "Noi am dominat Argentina în '90"

- Vă referiți la celebra victorie cu Danemarca, 3-1 în noiembrie '89, în care ați marcat de două ori și ne-am calificat la Mondialul italian?
- Exact! Interesant e că nu mai jucasem de mai bine de doi ani pentru națională, nici eu nu credeam c-o să fiu titular într-o partidă atât de importantă și atât de dificilă.

- Ați profitat de accidentarea lui Cămătaru.
- Da. Cum e viața... Dacă nu se lovea Cami, nu jucam și cine știe cum ar fi decurs cariera mea ulterioară.

- N-ar fi fost nici golul cu Argentina, de la Mondiale...
- N-ar fi fost multe. Ce amintire frumoasă cu Argentina, 1-1 cu campioana mondială en titre chiar în casa lui Maradona! Și după un meci pe care l-am dominat clar... Nu vreau să fac comparație cu ce a fost în '94, dar noi în '90 am fost peste sud-americani aproape tot timpul. Numai eu am mai irosit alte două ocazii mari!

"14 goluri în 34 de partide la națională cred că nu-i foarte rău. Mai ales că de multe ori am fost rezervă, intram doar pe final"
Gabi Balint

- Golul acela e cel mai important sub tricolor?
- E important că a fost la un turneu final de Campionat Mondial. Totuși, parcă "dubla" cu Danemarca a fost peste!

- Să înțelegem că evoluția cu Danemarca a fost cea mai bună per total?
- A fost cea care mi-a marcat cel mai mult cariera, viața. Însă eu am simțit că am făcut cel mai bun meci posibil la acel 5-1 cu Țara Galilor, din '92.

6 goluria înscris Balint în 33 de jocuri disputate în cupele continentale, cu Steaua, în perioada 1984-1990

- Ultima dumneavoastră partidă pentru România!
- Așa este. Din păcate, a trebui să mă retrag foarte devreme din pricina accidentărilor. Cu Țara Galilor am înscris o singură dată, dar cât de bine am putut să joc, Doamne! Și nu doar eu, toți am fost fenomenali! Hagi, Lupescu, Sabău, Lăcă... Mă bucur că, atât cât am fost fotbalist, am fost pe teren și am înscris în câteva confruntări care au intrat în istorie.

- Danemarca, Argentina, Țara Galilor și...?
- Steaua - Anderlecht 3-0! Wow, gata, mă năpădesc amintirile și nu-mi fac bine pe izolarea asta! (râde cu poftă)

"Poate credeți că exagerez, însă nu cred să fi existat om mai fericit decât am fost eu când am primit prima convocare! Toate visurile și speranțele copilăriei deveneau realitate. Ce senzație mai frumoasă poate exista decât să joci pentru echipa tuturor românilor?!"
Gabi Balint

11 trofeea câștigat Balint: Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, 5 titluri de campion al României și 4 Cupe ale României

Bulgaria - România 1-2 (1-1)

Au marcat: Lovcev (34') / Cămătaru (44'), Bölöni (79')

  • Bulgaria: Donev (78' Nikolov) - Ilcev, Balevski, Dimitrov, Blanghev - Sadkov (71' Pasev), Lovcev, Iovcev - Kostadinov (71' Petrov), Valcev, Tingov (71' Eranosian). Selecționer: Atanas Parjelov 
  • România: Moraru (Dinamo) - Rednic (Corvinul), Iorgulescu (Sportul), Ștefănescu (U Craiova), I. Bogdan (Corvinul) - I. Augustin (Dinamo) / 85' Balint (Steaua), Bölöni (ASA), Balaci (U Craiova), Klein (Corvinul) / 89' Țicleanu (U Craiova) - R. Gabor (Corvinul) / 65' V. Turcu (FC Argeș), Cămătaru (U Craiova). Selecționer: Mircea Lucescu 
  • Stadion: "Gradski" (Ruse). Spectatori: 25.000

Videoclip MAI pe piesa lui Smiley, cu Simona Halep, Nadia Comăneci sau Ianis Hagi

CITEȘTI ȘI:

Povești fabuloase cu Serghei Mizil » Beții cu Cornel Dinu, Adi Mutu, Gino Iordulescu și petreceri cu femei: „Gică Hagi trecea pe lângă noi”

EXCLUSIV Nu vrea să semneze cu FCSB! Gigi Becali a plusat pentru primul transfer din perioada de criză, dar s-a lovit de un nou refuz

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează