FOTBAL  »  NATIONALA  »  ARMENIA - ROMÂNIA

Avertisment pentru Rădoi: 3 meciuri ușoare pe hârtie care au dus la ratarea calificării

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 31 martie 2021 14:57 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 16:33

România a avut în general deplasări fructuoase în spațiul ex-sovietic după dispariția URSS, dar ne-am împiedicat în preliminarii în trei ocazii, în Armenia, Belarus și Kazahstan. De fiecare dată, remizele ne-au costat ratarea calificărilor, la Mondialele din 2006 și 2018 și la Euro 2012

  • Armenia - România se joacă astăzi, de la ora 19:00. Meciul e live pe GSP.RO și în direct la ProX

După destrămarea fostei URSS, produsă la începutul anilor '90, România a prins aproape în permanență în grupele preliminare formații din spațiul ex-sovietic. Calificările pentru Euro 1992 au fost ultimele în care a participat Uniunea Sovietică, după care în urnele tragerilor la sorți au început să apară bilele cu numele țărilor desprinse administrativ de Moscova.

Practic, din 14 preliminarii CM sau CE, în 10 am avut printre adversari echipe provenite din defuncta URSS. Lituania a devenit rivalul tradițional din zonă, am nimerit cu ea pe drumul spre trei Mondiale (1998, 2002, 2010), dar am cam luat la rând toate noile republici estice.

Anghel Iordănescu și-a pierdut postul după Armenia - România

E un spațiu în care, în general, am făcut legea, chiar dacă în ultimii ani succesele nu mai sunt întotdeauna facile. Am făcut însă trei pași greșiți, remize în Armenia (2004), Belarus (2010) și Kazahstan (2016), iar rezultatele respective ne-au costat ratarea calificărilor. 

Egalul de la Erevan, 1-1, l-a costat chiar postul pe Anghel Iordănescu, pus atunci în situația de a încropi o echipă alternativă în condițiile în care a avut 8 absenți importanți! Contextul i-a fost însă fatal și avea să fie înlocuit cu Victor Pițurcă.

Inclusiv actualul secund al naționalei, Nicolae Dică, a evoluat atunci 45 de minute, înlocuindu-l la pauză pe Caramarin. Se întoarce după 17 ani la locul unui meci trist, iar un rezultat similar i-ar crea lui și lui Rădoi mari bătăi de cap, căci două puncte ratate în Armenia ar putea cântări din nou decisiv în calculele grupei. 

Niciodată la Chișinău!

Paradoxal, dintre fostele republici sovietice, România n-a apucat să joace în deplasare nici măcar o dată cu frații de peste Prut. "Tricolorii" au întâlnit Moldova numai în trei partide amicale, toate acasă, încheiate cu victoriile naționalei noastre: 3-1, 5-1, 2-0.

Turneu interbelic extins

Înainte ca republicile baltice să fie încorporate în URSS, România a realizat un turneu extins pe axa Tallin-Riga-Vilnius. Am pierdut cu Estonia (1-2, gol Bodola), am remizat cu Letonia (0-0) și am reușit să batem numai Lituania (2-0/Bodola, I. Bogdan). Povestea se întâmpla în vara lui 1937. Cu șase ani mai devreme obținuserăm un alt succes amical tot cu lituanienii, 4-2, autori Bodola-3 și Sepi.

Deplasările în spațiul ex-sovietic după destrămarea URSS

Avertisment pentru Rădoi: 3 meciuri ușoare pe hârtie care au dus la ratarea calificării

Armenia - România: echipe probabile

Armenia: Iurcenko - Hambardzumian, Haroian, Voskanian, Hovhannisian - Barseghian, Udo, A. Grigorian, Bairamian - Adamian, Karapetian 
Rezerve: Aivazov, Beglarian, Calisir, S. Grigorian, Kociarian, Babaian, Miranian, Hakobian, Muradian, Șaghoian, Briasco, Biciakcian 
Antrenor: Joaquin Caparros

România: Fl. Niță - Mogoș, Chiricheș, Nedelcearu, Toșca - R. Marin, Al. Crețu - D. Man, Stanciu, Mihăilă, Pușcaș
Rezerve: Lazar, I. Radu, Ov. Popescu, Burcă, Bancu, Camora, Bicfalvi, Maxim, Cicâldău, I. Hagi, Fl. Tănase, Keșeru
Selecționer: Mirel Rădoi

Arbitru: Andris Treimanis
Asistenți: Haralds Gudermanis, Aleksejs Spasjonnikovs (toți din Letonia)
Stadion: „Vazgen Sargsian” (Erevan)

VIDEO Tot ce trebuie să știi despre Armenia - România

 

Citește mai multe știri despre Armenia - România: 

Dorinel Munteanu critică testele lui Mirel Rădoi și propune o pedeapsă, în caz de eșec cu Armenia: „Dacă nu câștigă, să se întoarcă pe jos!”

Mesajul uriaș care va fi afișat în tribune la Armenia - România: „Frați de cruce, frați de sabie” » Reacția FRF: „Emoționant!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rapid a anunțat numele celor 2 jucători pe care vrea să-i transfere: „Am vorbit cu Marius Șumudică”
Superliga
Rapid a anunțat numele celor 2 jucători pe care vrea să-i transfere: „Am vorbit cu Marius Șumudică”
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”

Fanatic al mișcării, Franz Kafka a practicat antrenamentul „Muller” și a iubit pasional un sport: „2 august. Germania a declarat război Rusiei – Mă duc să înot după-amiaza”


Comentarii (4)
1294640487233808
Bogdan Mitut  •  31 Martie 2021, 17:24

Doar a declarat omu ca sunt periculosi, ce mai insistam atat?

cirus11
cirus11  •  31 Martie 2021, 17:13

Din start titlul este gresit? De ce ar fi meci usor cu ocupanta locului 2 si care a batut Islanda?? Se poate spune ca Armenia e contracandidata la locul 2? Daca da, atunci si un egal in deplasare nu ar fi dezastru.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  31 Martie 2021, 17:13

"De fiecare dată, remizele ne-au costat ratarea calificărilor, la Mondialele din 2006 și 2018 și la Euro 2012". E cumva adevarat ce ziceti doar pentru primul caz, 2006. Daca invingeam Armenia la Erevan ajungeam la un baraj cu Belgia. Trebuia sa il castigam ca sa ne calificam. In celelalte doua cazuri nici nu se pune problema. Era la 6, respectiv 7 puncte nu de calificare, ci de baraj. Deci o victorie cu Belarus, respectiv Kazahstan nu schimba deloc situatia. Dar, sigur, mesajul e ca nimic nu e sigur si trebuie atentie. Si aici aveti dreptate. Islanda a aflat-o deja. Sau Grecia de curand, care a pierdur acasa cu Armenia in preliminariile Euro. Sau Bosnia... Deci, da, trebuie abordata serios Armenia, dar sa nu exageram informatiile.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează