FOTBAL  »  NATIONALA  »  CALCULE

CALCULE Miza secretă a meciurilor din Liga Națiunilor » Cum pot „tricolorii” să ajungă în urna a doua a preliminariilor pentru Mondialul din Qatar

Naționala României trebuie să aibă un parcurs-șnur în această toamnă pentru a încerca să prindă un loc în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022, programată în decembrie.
Naționala României trebuie să aibă un parcurs-șnur în această toamnă pentru a încerca să prindă un loc în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022, programată în decembrie.

Articol de - Publicat joi, 03 septembrie 2020 09:46

Naționala României trebuie să aibă un parcurs-șnur în această toamnă pentru a încerca să prindă un loc în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022, programată în decembrie.

„Tricolorii" pornesc mâine seară o nouă campanie în Liga Națiunilor, urmează apoi barajul pentru Euro cu Islanda (Reykjavik, 8 octombrie) și poate cu Ungaria/Bulgaria (Budapesta/Sofia, 12 noiembrie). Totuși, ochii trebuie să stea ațintiți și către preliminariile clasice ale CM 2022 Qatar.

Asta fiindcă de cele 8 meciuri din această toamnă depinde în mare măsură traseul României spre Mondiale prin prisma grupei în care vom nimeri la tragerea la sorți programată în decembrie.

Suntem pe 22, poziția 2 în urna 3

Trupa lui Rădoi ocupă în prezent locul 22 în ierarhia europeană a coeficienților din clasamentul FIFA. Adică suntem a doua națională din urna a treia valorică. Vor exista în total 5 urne a câte 10 formații și ultima urnă cu numai 5 echipe, plasate în ordinea rankingului.

Prin urmare, pentru a putea să fim la tragerea la sorți în a doua grupă valorică și să evităm adversari tari precum Danemarca, Suedia, Polonia sau Serbia, va trebui să avem un parcurs cu cât mai puțini pași greșiți în această toamnă. Așa am putea să depășim minimum două reprezentative dinaintea noastră și să nu permitem altora din urmă să ne-o ia înainte.

Iar destinul a făcut ca prima națională aflată momentan deasupra noastră să fie exact Irlanda de Nord, cu care pornim aventura din Liga Națiunilor! De aceea, un succes contra lui Lafferty și compania ne-ar sălta deja un loc în ierarhia FIFA și am deveni cea mai bună echipă din urna 3. Diferența e insignifiantă acum între Irlanda de Nord și România la nivel de coeficienți: 1476 vs. 1475. Ar rămâne apoi să ținem același ritm pentru a încerca să mai urcăm măcar o poziție.

Irlanda sau Slovacia se înfundă în baraj

Care ar fi următorul pisc de doborât? Irlanda (1486) sau Slovacia (1490). Favorabil pentru noi e faptul că ele vor fi chiar adversare directe într-una dintre semifinalele din play-off-ul pentru Euro 2020, în care România va întâlni Islanda în deplasare. Apoi, în ediția actuală a Ligii Națiunilor, Irlanda e în grupă cu Țara Galilor, Finlanda și Bulgaria, iar Slovacia va trage cu Cehia, Scoția și Israel. Important va fi să aibă parcursuri cât mai șchioape în aceste partide.

În plus, pentru România va fi o provocare să țină sub ea din actuala urnă 3 câteva adversare pe care le va întâlni direct, "tricolorii" având astfel șansa să-și controleze singuri soarta pentru tragerea la sorți a Mondialelor. Islanda, Norvegia și posibil Ungaria sunt în apropierea noastră, iar orice succes ar fi o bilă albă în contul reprezentativei. La fel, rezultate bune cu Austria, acum în urna 2, ne-ar da un avânt și mai mare.

Play-off-ul e crucial

O pondere vitală vor avea însă partidele din barajul pentru Euro. Formula matematică folosită la calculul punctajului FIFA oferă un bonus mai consistent pentru aceste jocuri eliminatorii din play-off decât pentru partidele din grupele Ligii Națiunilor, așa că a învinge Islanda și apoi Bulgaria sau Ungaria ar însemna un alt avantaj aflat la îndemâna naționalei. 

Cum arată acum grupele valorice

  • Urna 1: Belgia, Franța, Anglia, Croația, Portugalia, Spania, Elveția, Italia, Olanda, Germania
  • Urna 2: Danemarca, Suedia, Polonia, Țara Galilor, Ucraina, Austria, Turcia, Serbia, Slovacia, Irlanda
  • Urna 3: Irlanda de Nord, România, Rusia, Islanda, Norvegia, Cehia, Bosnia, Scoția, Ungaria, Grecia
  • Urna 4: Finlanda, Bulgaria, Muntenegru, Slovenia, Albania, Macedonia de Nord, Belarus, Georgia, Israel, Cipru
  • Urna 5: Luxemburg, Armenia, Estonia, Feroe, Azerbaidjan, Kosovo, Kazahstan, Lituania, Andorra, Letonia 
  • Urna 6: Moldova, Liechtenstein, Malta, Gibraltar, San Marino

Grupa dificilă:

  • Franța
  • Suedia
  • România
  • Muntenegru
  • Kosovo
  • Moldova

Grupa ușoară:

  • Elveția 
  • Slovacia 
  • România
  • Cipru
  • Andorra

Cine se califică din Europa la CM 2022: 13 locuri

  • câștigătoarele celor 10 grupe preliminare
  • alte 3 formații desemnate în urma unui dublu baraj, la care participă ocupantele locurilor 2 din campania clasică și cel mai bine clasate două formații din Liga Națiunilor, altele decât cele calificate din preliminarii

Programul naționalei în această toamnă

Data MeciCompetiție
4 septembrieRomânia - Irlanda de Nord Liga Națiunilor
7 septembrieAustria - RomâniaLiga Națiunilor
8 octombrieIslanda - Româniabaraj Euro
11 octombrie Norvegia - RomâniaLiga Națiunilor
14 octombrie România - AustriaLiga Națiunilor
12 noiembrie Bulgaria/Ungaria - Româniabaraj Euro (dacă batem Islanda)
15 noiembrie România - NorvegiaLiga Națiunilor
18 noiembrie Irlanda de Nord - RomâniaLiga Națiunilor

VIDEO. Mirel Rădoi: „Austria e cea mai bună echipă din grupă”

Citește și alte știri despre echipa națională a României:

România și-a ales sponsorul tehnic pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo! Cine a câștigat concursul „Tu îmbraci naționala”

ROMÂNIA. Surpriza făcută de Mirel Rădoi „tricolorilor”, în cantonamentul de la Mogoșoaia

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (11)
128211725191352
Lucian Sorescu  •  05 Septembrie 2020, 17:33

consider ca depinde de noi dar si de rezultatele obtinute de alte tari. echipa nationala de obicei in preliminarii a intalnit tari cu care ne am confruntat in alte preliminarii. nu am avut noroc de grupe usoare. raman la parerea ca intr-un procent f mare urna Romaniei va depinde de celalalte rezultate

prazburg1948
prazburg1948  •  04 Septembrie 2020, 16:58
Postat de Voinea Gabriel pe 03 Septembrie 2020, 12:22

E absolut penibil sa vorbim noi de calificare la mondiale, cand avem un fotbal mai mult decat jalnic, suntem deja in lumea a cincea a fotbalului, ne bat si echipe din Liechtenstein sau Gruzia. Sa zicem sarumana dac ne baga aia in urna a treia, am merita de fapt sa fim in urna a cincea. Iar in barajul pentru Euro, or sa se distreze cu noi pescarii aia din Islanda, ne bat de ne suna apa in cap.

Si DACA, printr-o minune, batem pe Islanda, cu Ungaria nu cred ca avem sanse, mai ales la Budapesta, ai vazut ce meci au facut cu Turcia? Se pare ca ei s-au redresat fotbalistic, noi... Paula.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vladutz13
vladutz13  •  03 Septembrie 2020, 13:53
Postat de Mihnea Iorga pe 03 Septembrie 2020, 09:14

Au ajuns nationalele sa aiba tot la fel de multe meciuri precum echipele de club... Macar in preliminariile clasice poti sa intalnesti si adversari puternici, in pseudocompetitia asta in schimb joci exclusiv impotriva altora tot la fel de schiopi ca tine...

Pai preliminariile clasice nu au disparut... singura diferenta este ca au luat datele calendaristice ale amicalelor si le-au dat o miza. Cate adversare tari am fi avut noi in amicale de exemplu? Nu vad o problema... uite prin competitia asta inca mai avem o sansa pt Euro.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează