Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 23 martie 2021 12:28 / Actualizat marti, 23 martie 2021 13:02
Statistica e încurajatoare, am câștigat 5 din cele 7 meciuri de debut disputate pe teren propriu în campaniile pentru mondiale.
- România - Macedonia de Nord, din preliminariile CM 2022 se joacă pe 25 martie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PRO TV
Au trecut deja 23 de ani de la ultima participare a României la un turneu final Mondial, când, în 1998, Generația de Aur trecea de grupe de pe primul loc, dar părăsea competiția în faza sferturilor de finală, învinsă de Croația.
De atunci au mai fost 5 campanii preliminare, toate ratate, indiferent că selecționerii s-au numit Ladislau Boloni, Gică Hagi, Victor Pițurcă, Răzvan Lucescu, Christoph Daum sau Cosmin Contra.
România, 71% victorii la start pe teren propriu
Din 1968 și până în prezent au fost 13 campanii pentru Mondiale, dintre care România a reușit calificarea în numai 4!, având o rată de succes de doar 30 la sută. Și la turneul final din Mexic 1970 am ajuns tot după o pauză de 5 ediții, ultima participare fiind cea de la Mondialul din 1938.
De obicei, România a început bine aceste preliminarii, indiferent că a jucat partida de debut acasă sau în deplasare. Din aceste 13 partide de deschidere, 7 au fost pe propriul teren (5 victorii, o remiză și o înfrângere) și 6 pe teren advers (două victorii, două egaluri și două înfrângeri).
Procentul general al victoriilor la startul campaniilor pentru Mondiale este de 53 la sută la general, iar acasă este chiar mai mare, de 71 la sută. Singura înfrângere a fost în 2008, la Cluj, când Lituania ne-a surprins categoric, cu 3-0.
Concluzia: începem bine, dar clacăm pe parcursul campaniilor pentru Mondiale. De două ori, în 2001 și în 2013, am pierdut barajele, cu Slovenia, respectiv Grecia.
746 de selecțiiși 98 de goluri au la națională componenții lotului Macedoniei de Nord, față de 344/43 câte au cei ai României
114 meciurila națională și 36 de goluri are Goran Pandev, cel mai selecționat nord-macedonean, în timp ce la noi liderul de partide pentru România este Vlad Chiricheș, 59 de meciuri/0 goluri
Partidele de debut ale României în ultimele 13 campanii pentru Mondiale
Rădoi se tot testează
Selecționerul speră să poată sta totuși pe banca tehnică și la meciul cu Macedonia de Nord, de joi, chiar dacă a fost depistat pozitiv cu coronavirus pe 15 martie. Surse federale susțin că, de atunci, Rădoi a început inclusiv un tratament medicamentos, chiar dacă era deja vaccinat, cu Pfizer, la începutul lunii. Ieri s-a testat încă o dată și o va face și azi, în aceeași zi cu echipa. Iar dacă aceste două teste ar ieși negative, tehnicianul îi va putea conduce pe "tricolori" de la marginea terenului chiar de la meciul de debut în campania pentru Mondialul 2022.
10 oameni în afara lotului și staffului
Conform protocolului FIFA, la meciurile din preliminariile CM 2022 vor putea asista din tribune și câte 10 persoane de fiecare delegație, cu excepția loturilor și a staffurilor tehnice. Astfel, membrii Comitetului Executiv au fost invitați la meciul cu nord-macedonenii și, o parte dintre ei, care și-au anunțat intenția de a fi prezenți, se vor testa azi la Casa Fotbalului. Rezultatul negativ va fi astfel "biletul" de acces la partida de joi.
Selecționerul participă live video la tot programul
Până când nu va avea două teste negative consecutive la coronavirus, Mirel Rădoi nu se va putea alătura lotului. El va urmări însă live toate ședințele de pregătire prin intermediul unei camere video plasate în tribunele de la Mogoșoaia, conectată la laptopul său. În plus, va primi și înregistrările integrale ale acestor antrenamnete. În același mod, selecționerul va participa direct și la ședințele de analiză video, conduse de Nicolae Dică. În plus, Rădoi va avea discuțiil individuale cu jucătorii prin intermediul platformelor online sau telefonic.
VIDEO România, start în preliminariile CM 2022! Totul despre meciul cu Macedonia de Nord
Citește mai multe știri despre naționala României:
Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord