Articol de Sergiu Alexandru - Publicat luni, 03 iunie 2024 22:07 / Actualizat marti, 04 iunie 2024 10:12
Mijlocul este unul dinte compartimentele în care naționala României stă bine ♦ Pentru un loc de titular în centru se bat jucători care evoluează constant în străinătate şi fotbaliști care impresionează în Superligă ♦ Sigur că va fi în primul 11 este doar Nicolae Stanciu, cel mai important jucător din lot.
Edi Iordănescu va miza, cel mai probabil, pe trei jucători la mijloc. Fie vor juca toți în linie, într-un sistem 4-3-3, fie vor juca doi în linie și unul în față, în 4-2-3-1. În lotul pentru EURO sunt 6 mijlocași. Doi sunt din Superligă (Olaru și Șut, ambii campioni cu FCSB), restul din afară (Stanciu, Cicâldău, Marius Marin şi Răzvan Marin).
Pe ce mijlocași ne bazăm la EURO 2024:
Nicolae Stanciu
La 31 de ani, Nicolae Stanciu e liderul acestei naționale. E căpitanul și omul numărul 1 al lui Iordănescu, gata mereu să scoată un adversar din joc cu un dribling, să găsească un coleg cu o pasă sclipitoare sau să surprindă portarul advers cu un șut de la distanță.
Vine la națională de la Damac FC (Arabia Saudită), unde a bifat 6 goluri și 7 pase de gol în 27 de meciuri. Va fi pentru el a doilea turneu final, după cel din 2016 unde a jucat două meciuri. A fost titular în toate meciurile din preliminarii și a marcat de trei ori (Belarus, Kosovo, Andorra).
Din lotul actual, e jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate pentru națională și cu cele mai multe goluri înscrise.
14 goluriîn 68 de meciuri are Stanciu la națională
Răzvan Marin
Au trecut 8 ani de la debutul lui Răzvan Marin la națională. Acum, mijlocașul de 28 de ani este unul dintre oamenii de bază ai echipei, adunând 58 de prezențe. În sezonul recent încheiat, a bifat 31 de meciuri în Serie A, la Empoli, club care l-a împrumutat de la Cagliari.
Este unul dintre jucătorii importanți ai vestiarului, ceea ce se vede și pe teren. Și e văzut cu ochi buni de selecționer pentru că nu face rabat de la efort. În preliminarii a fost printre cei mai constanți jucători. A avut 89,5% pase reușite și a fost extrem de activ în presing, reușind 52 de recuperări în jumătatea adversă.
Marius Marin
Până la venirea lui Iordănescu, bifase doar câteva minute la națională, intrând pe finalurile meciurilor cu Liechtenstein (5 septembrie 2021) și Macedonia de Nord (8 septembrie 2021). Apoi, începând cu martie 2022, actualul selecționer s-a bazat tot mai des pe el. A ajuns la 16 selecții sub tricolor, fiind apreciat pentru evoluțiile sale.
A adunat 34 de meciuri pentru Pisa în sezonul recent încheiat, având 87,6% pase reușite și 600 de dueluri câștigate, ceea ce îl face să spere la un loc de titular în Germania.
Alexandru Cicâldău
Mijlocașul de 26 de ani de la Konyaspor, club care l-a împrumutat de la Galatasaray, a avut evoluții oscilante în acest sezon. A bifat 32 de meciuri, însă prestațiile sale nu au fost mereu la cel mai înalt nivel. Motiv pentru care Konya a decis să nu-l cumpere. Dacă în octombrie 2021 el avea o cotă de piață cifrată la 9 milioane de euro, aceasta a scăzut dramatic, între timp. La ora actuală se situează la numai 3 milioane de euro, pe transfermarkt.
Darius Olaru
E campion cu FCSB și unul dintre cei mai buni mijlocași din Superligă. Însă nu a fost printre preferații lui Iordănescu în preliminarii. A jucat de 6 ori, totalizând 140 de minute.
Adrian Șut
Mijlocașul de 25 de ani a fost om de bază la FCSB, dar la națională abia a prins câteva minute, pe finalul amicalului cu Irlanda de Nord, din 22 martie. În preliminarii, deși juca constant în Superligă, a pierdut lupta cu Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), însă accidentarea olteanului i-a deschis lupta pentru un loc la EURO.
568de dueluri câștigate a avut Șut în sezonul recent încheiat
417recuperări a avut Șut în jumătatea adversă
O variantă pentru postul de mijlocaș central ofensiv poate fi și Ianis Hagi, dar mijlocașul care în acest sezon a fost legitimat la Alaves pare mai degrabă destinat pentru o zonă mai ofensivă, ca „aripă”.
Unde joacă Deian Sorescu?
În lot, ca mijlocaș, este și Deian Sorescu (26 de ani). Împrumutat de Gaziantep în iarnă, de la Rakow, acesta a bifat 17 meciuri (4 goluri, două pase de gol). Marele avantaj al său este polivalența. Poate juca atât ca mijlocaș de bandă, cât și ca extremă sau fundaș.
A fost folosit în Turcia în special ca extremă dreapta, dar are șanse mici să joace pe acest post la EURO. El e văzut de Iordănescu și de staff-ul lui ca apărător. Cum banda dreaptă a defensivei e „blocată” cu Mogoș și Rațiu, Sorescu e privit ca o alternativă pe partea stângă, acolo unde titular e Nicușor Bancu.
Accidentările l-au încurcat pe Edi Iordănescu
Mijlocaș de profil defensiv, Vladimir Screciu ratează prezența la EURO 2024 din cauza unei accidentări. La fel și Olimpiu Moruțan, care putea evolua ca mijlocaș central ofensiv sau aripă.
Screciu, om de bază la CSU Craiova, a strâns 328 de minute în preliminarii și era convins că prinde lotul pentru Germania. Chiar putea emite pretenții pentru un loc de titular. Dar s-a accidentat la începutul lunii aprilie, iar de atunci nu a mai intrat pe teren. Astfel că Iordănescu l-a ales pe Șut în locul său.
Și Olimpiu Moruțan (25 de ani) ratează EURO din cauza unei accidentări. A fost convocat mereu de Iordănescu în preliminarii, dar a fost lovit de ghinion într-un meci din campionatul Turciei și îi va urmări pe „tricolori” de la televizor.
Cât au jucat în preliminarii
- Nicolae Stanciu – 828 minute
- Răzvan Marin – 533 minute
- Marius Marin – 310 minute
- Alexandru Cicâldău – 230 minute
- Darius Olaru – 140 minute
- Adrian Șut - niciun minut
Programul României la EURO 2024
- 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
- 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
- 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)