Articol de Viorel Tudorache - Publicat sambata, 11 iunie 2022 07:18 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 12:45
Tomi Petrescu, fost internațional finlandez de origine română, a dezvăluit care este punctul forte al naționalei Finlandei și capitolul la care nordicii sunt deficitari.
- România joacă azi, de la ora 21:45, contra Finlandei, cel de-al treilea meci din actuala ediție a Nations League. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Antena 1.
- 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești (liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PrimaTV)
Partida din această seară se anunță pentru „tricolori” una dintre cele mai dificile din istoria confruntărilor directe cu Finlanda, echipă în fața căreia România nu a pierdut niciodată. Am jucat de 11 ori contra nordicilor, 8 victorii și 3 egaluri.
Mai mult, cea mai mare victorie a naționalei noastre în istoria de 100 de ani a fost înregistrată împotriva Finlandei, scor 9-0, la 14 octombrie 1973, pe fostul stadion "23 August", în preliminariile CM 1974.
Înaintea confruntării din Giulești, naționala Finlandei este lideră în grupa 3 din Liga Națiunilor, la egalitate cu Bosnia-Herțegovina, în timp ce reprezentativa pregătită de Edward Iordănescu e bulversată după startul dezastruos, zero puncte, zero goluri în „dubla” cu Muntenegru (0-2) și Bosnia (0-1).
Tomi Petrescu (35 de ani), fost internațional finlandez de origine română, dorit și de Anghel Iordănescu la naționala României, în 2003, a făcut o scurtă caracterizare naționalei din „Țara celor o mie de lacuri”, pentru Gazeta Sporturilor.
Punctul forte al Finlandei: apărarea
- „Naționala Finlandei practică un joc defensiv foarte solid. Se apără organizat și pleacă foarte bine pe contraatac”
Punctul slab al Finlandei: posesia
- „Finlanda are probleme cu posesia balonului, nu controlează foarte bine mingea”
- Potrivit InStat, în partidele cu Bosnia (1-1) și cu Muntenegru (2-0), ambele disputate la Helsinki, formația condusă de Markku Kanerva a avut posesia 46%, respectiv 55%.
Jucători-cheie din naționala Finlandei
- În opinia lui Tomi Petrescu, cei mai importanți fotbaliști din naționala Finlandei sunt cei care formează axul central. Portarul Lukas Hradecky (32 de ani), căpitan de echipă, cu 75 de selecții, care apăra la Bayer Leverkusen, mijlocașul central Glen Kamara (26 de ani), coleg cu Ianis Hagi, la Rangers, și atacantul Teemu Pukki (32 de ani), 104 selecții, 35 de goluri. În sezonul recent încheiat, Pukki a marcat 11 goluri în Premier League, din cele 23 reușite de retrogradata Norwich City.
Finlanda are un selecționer din 2016
Tomi Petrescu îl cunoaște foarte bine pe selecționerul Markku Kanerva, care a preluat naționala Finlandei în decembrie 2016 și a calificat-o la EURO 2020. Petrescu a lucrat cu Kanerva la loturile de juniori și tineret U21. „Kanerva este un antrenor bun, analizează foarte bine echipele adverse și alege întotdeauna jucătorii potriviți pentru fiecare meci".
Rezultatele României în primele două meciuri nu au fost bune și trebuie să câștige acest joc de acasă. Sper ca ambele echipe să joace un fotbal de calitate și să ne bucurăm de un meci frumos
- Tomi Petrescu, fost internațional finlandez
Antrenor-jucător și broker de asigurări
În prezent, Tomi Petrescu este antrenor-jucător la FC Blackbird, liga a treia din Finlanda.
„Sunt mai mult antrenor, sunt prea bătrân ca să mai joc. Îmi place să antrenez și să ajut jucătorii tineri să progreseze", a explicat Tomi.
Fostul fotbalist nu mai trăiește doar din fotbal. Lucrează ca broker la o companie de asigurări: "Îmi place foarte mult ceea ce fac".
Tomi Petrescu, fost mijlocaş ofensiv, a jucat de-a lungul carierei la Leicester City (Anglia), Inter Turku, Tampere, Tampereen Pallo-Veikot, Ilves Tampere, Haka, Honka, JJK Jyvaskyla (toate din Finlanda), Ascoli (Italia), Panthrakikos (Grecia). În sezonul 2013-2014, Tomi a fost legitimat și în România, la Poli Iași, echipă pentru care a evoluat 6 meciuri, 5 în Liga 2 și unul în Cupa România,.
România - Finlanda, echipe probabile:
România: Fl. Niță - Rațiu, Chiricheș, Burcă, Bancu - D. Olaru, M. Marin, Cicâldău - Sorescu, G. Pușcaș, Oct. Popescu
Rezerve: H. Moldovan, Aioani, Cr. Manea, Ad. Rus, Camora, Al. Crețu, Al. Maxim, R. Marin, V. Mihăilă, Hanca, A. Ivan, Fl. Tănase
Absenți: I. Cristea, Alibec (accidentați)
Selecționer: Edward Iordănescu (43 de ani)
- Deian Sorescu poate fi arma secretă a lui Edi în banda noastră dreaptă, în timp ce Tavi Popescu are șanse mari să fie titularizat în premieră sub tricolor.
Finlanda: Hrádecký - Alho, L. Väisänen, Ivanov, O'Shaughnessy, Uronen - Lod, Schüller, Kamara - Pukki, Pohjanpalo
Rezerve: Joronen, Eriksson, Jensen, S. Väisänen, Granlund, Tenho, Nissilä, Niskanen, Lingman, Valakari, Källman, Taylor
Absenți: Forss (accidentat), Lappalainen (coronavirus)
Selecționer: Markku Kanerva (58 de ani)
Arbitru: Harald Lechner. Asistenți: Maximilian Kolbitsch, Andreas Staudinger (toți din Austria)
Stadion: Rapid-Giulești (București)
Clasamentul în grupa României
Echipă | Golaveraj | Puncte | |
Finlanda | 3:1 | 4 | |
Bosnia | 2-1 | 4 | |
Muntenegru | 2:2 | 3 | |
România | 0-3 | 0 |
Programul României în Nations League:
- 4 iunie: Muntenegru – România 2-0
- 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România 1-0
- 11 iunie: România - Finlanda, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe Antena 1, liveTEXT pe GSP.ro)
- 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe PrimaTV, liveTEXT pe GSP.ro)
- 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
- 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45
VIDEO Edward Iordănescu, înainte de duelul cu Finlanda: „Sunt pregătit pentru orice scenariu!”
Citește și alte știri despre naționala României:
ANALIZĂ Alarmă: rezultate în restul campaniei sau Edi Iordănescu intră într-un alt top de coșmar!