Articol de Octavian Cojocaru - Publicat joi, 27 iunie 2024 09:57 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 15:42
România s-a calificat în optimile de finală de la Campionatul European din 2024, unde va întâlni Olanda. Cu fix 100 de ani în urmă, în 1924, primul meci oficial din istoria echipei naționale s-a terminat dezastruos.
- Meciul România - Olanda este programat marți, 2 iulie, de la ora 19:00 și va fi transmis LIVETEXT de GSP.ro și în direct de ProTV.
Istoria duelurilor directe dintre România și Olanda a început foarte „contondent” pentru noi. În primul tur de la Jocurile Olimpice de la Paris, din 1924, Olanda a spulberat România cu un categoric 6-0. A fost primul joc oficial din istoria echipei naționale de fotbal a României.
Olanda ne-a nimicit cu 6-0: Kees Pijl a marcat 4 goluri
Meciul jucat pe 24 mai 1924, pe stadionul „Colombes” din Paris, n-a avut istoric. Albert Snouck a deschis scorul în minutul 8, apoi Kees Pijl a marcat de patru ori (28, 52, 60, 67), iar Jan De Natris a fost ultimul care a perforat poarta românilor, în minutul 80.
Kees Pijl, unul dintre primele staruri de la Feyenoord Rotterdam, club pentru care a jucat în perioada 1921-1931 și a marcat 179 de goluri în 203 partide, n-a mai marcat în celelalte patru meciuri jucate de Olanda de la acea ediție a Jocurilor Olimpice decât un singur alt gol, chiar în semifinala cu Uruguay.
România a jucat cu următoarea echipă: Ștefan Strock - Iosif Bartha, Attila Molnar - Francisc Zimmermann, Nicolae Honigsberg, Alexandru Kozovits - Mihai Tanzer, Aurel Guga, Rudolf Wetzer, Nicolae Bonciocat, Albert Storck. Selecționer: Adrian Suciu.
Olanda s-a oprit în semifinale, unde a fost învinsă de Uruguay, viitoarea campioană, cu 2-1. România a scăpat „ieftin” contra Olandei. Alte echipe au pățit-o și mai rău. Elveția a bătut-o pe Lituania cu 9-0, Suedia pe Belgia cu 8-1. Uruguay a nimicit-o pe Marea Britanie cu 7-0, scor care s-a repetat la Franța - Letonia.
„Se întâmplase ca deplasarea noastră la Paris să coincidă cu voiajul său de nuntă!”
Povestea meciului nostru cu Olanda din urmă cu 100 de ani are legătură cu orice, mai puțin cu profesionalismul. Adrian Suciu, al treilea selecționer din istoria „tricolorilor”, care a condus naționala în 2 meciuri din 1924 (1-4 cu Austria și 0-6 cu Olanda), a mers la Paris în voiaj de nuntă! Jucătorii nu l-au mai întâlnit pe parcursul șederii lor acolo! Nici la meci n-a fost!
În cartea „Cu cărţile pe faţă”, de Ioan Chirilă, fostul internaţional Kozovits a explicat cauzele eșecului dur de la Paris.
„Degeaba încercaţi să ne spuneţi că eram mai slabi decât olandezii cu exact cele 6 goluri primite. Toată expediţia noastră la Paris a fost un fel de excursie. Conducătorul şi… antrenorul lotului era un domn simpatic, nici vorbă, Adrian Suciu, dar care nu prea avea chef de noi, deoarece se întâmplase ca deplasarea noastră la Paris să coincidă cu voiajul său de nuntă.
Ajunşi la Paris, cu chiu, cu vai, drum de două zile şi trei nopţi, împreună cu rugbyştii cu care aveam să împărţim dificultăţile drumului şi banii puţini, ne-am trezit singuri, singurei în «Oraşul Luminilor»”, a explicat Kozovits.
„Noi, bănăţenii, am căutat un restaurant în care să se gătească cu untură. Iar ceilalţi au pornit în căutarea unui birt”
„Dacă vreţi să mă credeţi, patru zile la rând ne-am ocupat de un singur lucru: noi, bănăţenii, am căutat un restaurant în care să se gătească cu untură, că aşa eram obişnuiţi, iar ceilalţi au pornit în căutarea unui birt în care să se găsească untdelemn. Terenul de joc l-am întâlnit abia în a cincea zi de la sosire. Cred că am ajuns să avem 2-3 kilograme în plus.
14meciuri directe s-au disputat între România și Olanda. „Tricolorii” au câștigat doar 1 meci, 3 s-au terminat la egalitate, iar olandezii s-au impus de 10 ori
Pe Adrian Suciu l-am căutat, dar nu l-am găsit. Parisul era tare frumos şi atunci, aşa cum aud că este şi astăzi. Rezultatul îl cunoaşteţi. Olandezii au alergat mult, noi am aşteptat ca Rudy şi Tanzer să facă minuni, dar minunile nu s-au produs, pentru că în fotbal, dacă nu alergi, degeaba ştii să driblezi sau chiar să tragi la poartă”, a mai povestit Kozovits.
A demisionat peste mai bine de 8 luni și a fost amendat cu 500 de lei
Pe Adrian Suciu nu l-a mai interesat soarta „tricolorilor”. El și-a continuat voiajul de nuntă la Veneția, în timp ce jucătorii noștri au fost nevoiți să se împrumute de bani de tren pe teritoriul Iugoslaviei.
Timișoreanul Adrian Suciu a rămas în funcție încă luni bune, cu toate că n-a mai avut contact cu naționala. Nimeni nu s-a gândit să-l demită, ci s-a așteptat acest gest de noblețe din partea sa. Vestea a apărut în publicația „Neamul Românesc” din 1 februarie 1925.
„Amendează pe d-l Adrian Suciu cu 500 lei și-i primește demisia din demnitatea de căpitan național al României numind în locul d-sale pe d-l Teofil Morari”, comunica „Neamul Românesc”. Atunci, selecționerul era numit „căpitan național”. Ciudat este că Teofil Morari, cel anunțat selecționer în februarie 1925, condusese deja naționala la ultimul meci din 1924, cu Cehoslovacia (scor 1-4)!
În martie 1925, Adrian Suciu a revenit la Timișoara și a fost numit președintele Subcomisiunei Regionale de Fotbal.
Au plecat la Paris cu trenul! La clasa a treia!
Din cartea „100 de ani. Istoria echipei naționale de fotbal a României 1922 - 2022”, semnată de cunoscutul jurnalist Cătălin Oprișan, aflăm că banii pentru deplasarea echipei naționale de fotbal la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924 au fost obținuți pe ultima sută de metri după o intervenție în Senatul României a lui Costel Rădulescu, primul antrenor din istoria echipei naționale și cel care avea să-i conducă pe „tricolori” și la primul Campionat Mondial, cel din Uruguay, din 1930.
„Pe 23 martie 1923, domnilor, Comitetul Olimpic Francez ne-a trimis invitația. Nouă și altor 51 de națiuni. Ce organism credeți că ar putea să înțeleagă că în decurs de un an o țară întreagă nu a putut face rost de bani?”, s-a adresat Costel Rădulescu senatorilor români. S-a făcut o chetă, s-a plecat cu trenul, cu clasa a III-a!
Încă un detaliu despre primul meci oficial al României. La jocul de pe stadionul „Colombes” au asistat 1.840 de spectatori, dintre care doar 761 plătitori, restul primind invitații.