Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 02 decembrie 2023 13:32 / Actualizat sambata, 02 decembrie 2023 18:24
Am descoperit Elbphilarmonie, spectaculoasa clădire din Hamburg inaugurată în ianuarie 2017, ridicată pe malul Elbei și care a costat 866 de milioane de euro. Aici se desfășoară sâmbătă (de la 19:00, ora Bucureștiului) tragerea la sorți a turneului final Euro 2024.
- România este în urna 2 la tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, după ce a câștigat grupa I din preliminarii
- Tragerea la sorți va avea loc diseară, de la ora 19:00. Evenimentul va fi organizat la Hamburg, în Germania, va fi live pe GSP.ro și televizat pe Pro Tv și Voyo
- Gazeta va avea un corespondent la tragerea la sorți, pe Theodor Jumătate, jurnalist cu aproape 30 de ani de experiență.
Nu poți veni la Hamburg fără să vezi Elbphilharmonie. Sala de concerte e ultimul simbol al orașului. Cel mai actual, cel mai modern, cel mai spectaculos.
FOTO. „Elphi”, și mai frumoasă noaptea. Dar și foarte scumpă
Am ajuns vineri seară prima oară aproape de bijuteria arhitecturală de pe malul Elbei. Era foarte frig, ningea, bătea și vântul. Am coborât la stația Baumwall și am admirat-o de la 500 de metri, de pe esplanada ce se întinde de-a lungul portului. E și mai frumoasă noaptea, cu luminile aprinse.
Se ridică deasupra celorlalte clădiri din modernul cartier HafenCity, cu cel mai înalt punct zgâriind cerul la 108 metri. „Elphi”, așa cum e alintată, e o minune, dar a fost și foarte scumpă.
În 2007, când a început construcția, era estimată la 241 de milioane de euro. Nu a fost încheiată în 2010, după planul inițial, ci șase ani mai târziu. Iar prețul a crescut constant.
450 de milioane în 2008, 500 de milioane în 2012. Și, până la urmă, în ziua când s-a pus ultima tușă, pe 31 octombrie 2016, suma totală s-a ridicat la aproape 900 de milioane. Mai exact, 866.
De 3,6 ori mai mult față de 2007! Inaugurarea oficială, pe 11 ianuarie 2017, acustica sălii fiind realizată de japonezul Yasuhisa Toyota, 71 de ani, unul dintre cei mai mari acusticieni ai planetei.
The stage is being set for the #EURO2024 draw ✨ pic.twitter.com/sWsIf6VrtB
— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) December 1, 2023
VIDEO. Privirea e furată de partea superioară, din sticlă curbată. Un val în mișcare
M-am întors în această dimineață, sâmbătă, 2 decembrie, ziua tragerii la sorți. Pe străzi, doar câțiva oameni ieșiseră la ora 8. Am trecut podul, am pătruns în zona HafenCity-Speicherstadt, descoperind primele panouri care anunțau Euro (14 iunie-14 iulie 2024) și ceremonia.
„Uniți de fotbal”, scria pe unul. Alt pod și Elbphilarmonie mi-a apărut în față, în toată splendoarea, chiar dacă afară e înnorat, cu o lumină stranie, de iarnă, departe de strălucirea verii. Privirea e furată de partea superioară, numai oțel și sticlă. Se spune că seamănă cu un val sau cu un iceberg.
Ambele variante mi se par potrivite. Un val cu plăci de sticlă curbată. O mie dintre panourile de sticlă sunt curbate. Ochii coboară spre bază.
Fațada unui fost depozit din cărămidă roșie ridicat în 1966, numit Kaispeicher A. Baza are opt etaje, iar până la 26 numai sticlă.
Trei pași. Începi cu polițiștii. Totul durează 10 minute
Pentru acreditarea la tragere, se intră prin The Westin, hotelul de 5 stele ce aparține lanțului Marriott inclus în această clădire. Urci cu liftul până la etajul 8, apoi faci dreapta pe o scară circulară, treci pe lângă sala media, o iei pe un culoar și ai ajuns la destinație.
Trei pași pentru a obține acel „badge”. Întâi, doi polițiști analizează actele. Continui traseul semnalizat pe culoar, altcineva se uită la pașaport și la e-mailul cu confirmarea invitației la tragere și, în cele din urmă, în a treia cameră, ți se oferă acreditarea.
Totul merge însă foarte repede. 10 minute. Blitz!
Un mare tenor, un mare violonist. Și tragerea propriu-zisă
Cum va fi ceremonia? Organizată în principala sală de concerte, va dura o oră, de la 18:00 la 19:00 (19-20 la București) și va avea momente de virtuozitate. Vom auzi vocea lui Jonas Kaufmann, 54 de ani, munchenezul considerat unul dintre marii tenori ai lumii, și vioara lui David Garrett, 43 de ani, faimos violonist născut în Aachen.
Trei orchestre vor asigura atmosfera în Elbphilarmonie. Tragerea efectivă, realizată cu ajutorul a 11 staruri care au cucerit în carieră titlul european (printre invitați, Sami Khedira, Wesley Sneijder, Miroslav Klose, Gianluigi Buffon, Steve McManaman și David Silva) are o procedură simplă.
Cele 24 de echipe (ultimele trei se vor stabili în martie, la play-off-ul din Liga Națiunilor) sunt împărțite în patru urne în funcție de rezultatele din preliminarii. „Tricolorii”, câștigătorii grupei I, vor fi în urna a doua.
Vor fi formate șase serii (A-F) de câte patru naționale, fiecare urmând să aibă câte o formație din urnele 1-4. Germania, gazda competiției, va fi automat A1.
Apoi, sunt luate toate celelalte reprezentative din urna 1, urmată de bolurile 2, 3 și 4. Se va trage la sorți și poziția fiecărei echipe în grupe (A3, B4, C1...).
Citește și:
Naționala României prin ochii unei legende a lui Lazio: „N-au avut prea mari dificultăți”