Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 29 iunie 2023 23:42 / Actualizat vineri, 30 iunie 2023 01:47
Emil Săndoi (58 de ani), antrenorul cu care România U21 s-a prezentat la Campionatul European, a avut o intervenție televizată de peste 20 de minute, în care a vorbit despre câteva dintre principalele reproșuri pe care le-a îndurat în ultimele zile. „Tineretul” a încheiat Europeanul pe ultimul loc, iar Săndoi a încercat să vină cu explicații.
Întâi de toate, selecționerul a adus în discuție problemele de efectiv care i-au dat planurile tactice peste cap.
„Să știți că ne-am confruntat cu probleme de efectiv mari de tot în anumite zone ale terenului. Faptul că nu am putut să beneficiem de Drăgușin (n.r. - folosit la naționala mare) ne-a creat mari probleme, la fel cum n-am putut beneficia de Screciu. M-am trezit la primul meci, la debutul nostru la Campionatul European, fără foarte mulți jucători.
Dacă mi se mai accidenta un fundaș central, credeți-mă că singura variantă pentru noi ar fi fost Lixandru, care tot timpul a jucat la Mioveni mijlocaș central dreapta.
(...) Ar fi fost bine să nu întâlnim Spania sau Ucraina în meciul inaugural, aveam mai multe șanse să obținem un rezultat pozitiv dacă întâlneam Croația. Știu cât de important e debutul într-o astfel de competiție”, a spus Emil Săndoi, la emisiunea „Digi Sport Special”.
Emil Săndoi, despre Borza și Mazilu: „E o diferență de forță, de experiență”
Criticat dur că a apelat prea puțin la Mazilu și Borza, doi dintre fotbaliștii pe care Hagi s-a bazat masiv în sezonul trecut la Farul, Săndoi a argumentat:
„Mazilu a intrat 20 de minute, cu prelungiri cu tot, la jocul cu Spania, apoi a intrat 15 minute la ultimul joc. Cu riscul de a mă repeta, fotbalistul român are niște probleme de ordin fizic în meciurile internaționale. Să știți că această problemă e la toate meciurile de juniori. Pe Borza și Mazilu, la ultima acțiune pe care am avut-o, i-am lăsat să se ducă la selecționata U19 pentru că ei aveau un turneu de calificare.
Ei sunt doi jucători născuți în 2005. Noi am întâlnit Spania în primul joc, o echipă cu șapte jucători născuți în 2000, trei jucători născuți în 2001 și un singur jucător născut în 2002. E o diferență de forță, de mobilitate de experiență!”.
N-am vorbit niciodată urât despre colegi de breaslă de-ai mei. Dacă pe mine m-ar ataca public vreun antrenor de la copii și juniori, să știți că eu nu i-aș răspunde. Aș oferi niște explicații pertinente. Mai mult de atât, eu n-aș avea ce să fac. (...) Să nu vă puneți niciun semn de întrebare în privința mea, niciodată n-am făcut selecțiile după vreun interes.
- Emil Săndoi
Emil Săndoi: „Nivelul de la acest turneu a fost incredibil. Știți ce mi-au spus jucătorii?”
Săndoi a făcut apoi o dezvăluire de impact din interiorul naționalei sale:
„Nivelul de la acest turneu final a fost unul incredibil. Vă spun ceva din sânul echipei.
Am stat de vorbă cu mai mulți dintre jucători, am încercat să canalizez discuțiile cu fiecare în parte. Știți ce mi-au spus? Că în campionatul nostru n-au întâlnit în zonele lor, cele pe care ei le ocupau, jucători mai valoroși decât cei peste care au dat! Vă dau cuvântul meu de om”.
Emil Săndoi, despre...
...motivele pentru care a mizat pe Ișfan în toate meciurile: „Ișfan, cât a jucat la națională, chiar și la cele două meciuri amicale avute recent, a avut constant o evoluție bună. Și-a câștigat duelurile, a avut evoluții apreciate. Nu știu dacă a fost o alegere proastă, dacă îmi puneți întrebarea asta. Nu cred că a fost o alegere proastă! În mai multe dintre momente, a demonstrat că poate avea câștig de cauză în duelurile din teren, indiferent de jucătorii pe care i-a avut în zona respectivă. Dar nu pot spune că a avut un turneu bun. Nimeni n-a făcut un turneu bun, nici eu”.
...reproșurile că ar fi fost prea „moale” pe bancă: „E posibil ca, pe parcursul jocurilor, fiecare dintre noi să avem diverse reacții. Dar să știți că, și atunci când sunt la o echipă de club, eu iau deciziile! Asta nu înseamnă că nu mă consult cu colaboratorii mei. Răzvan Rotaru și Vali Năstase au fost colaboratorii mei. Am vrut să aud și păreri de-ale lor, dar eu îmi asum întotdeauna deciziile pe care le iau”.
...viitorul său pe banca naționalei U21: „Eu sunt conștient de unele aspecte. N-o să forțez niciodată mâna cuiva. Peste tot pe unde am fost, mi-am dorit să fiu plătit fix pentru cât am muncit. Dacă cineva poate spune că am luat vreun leu fără să muncesc, atunci nu mai intru niciodată pe un teren de fotbal! ”.
România a încheiat Campionatul European pe ultimul loc!
Fără victorie, fără gol marcat și cu golaveraj inferior Croației și Germaniei, România a încheiat Campionatul European U21 pe ultimul loc!
România s-a prezentat cum nu se putea mai rău la acest turneu final, unul pe care îl găzduiește împreună cu Georgia. Dacă cealaltă țară gazdă a reușit un parcurs excepțional și a trecut de grupa din care mai făceau parte Portugalia, Belgia și Olanda, România s-a făcut de râs. Înfrângeri cu Spania (0-3) și Ucraina (0-1), egal cu Croația (0-0). Toate fără gol marcat.
Cu un singur punct acumulat și ZERO goluri înscrise, golaveraj general 0:4, România are cea mai slabă linie de clasament dintre toate cele 16 participante la turneul final.
Cum arată sferturile de finală de la Euro 2023 Under 21:
- 1 iulie: Georgia - Israel (ora 20:00, TVR 1)
- 1 iulie: Spania - Elveția (ora 22:00, TVR 1) - București, stadion Rapid
- 2 iulie: Anglia - Portugalia (ora 20:00, TVR 1)
- 2 iulie: Franța - Ucraina (ora 22:00, TVR 1) - Cluj Arena
VIDEO Concluziile lui Ștefan Tîrnovanu după prestațiile României de la Euro 2023
Citește și alte știri despre naționala U21:
A spus în direct la TV că vrea să-i ia locul lui Săndoi pe banca României U21: „Mi-ar plăcea”
Cifrele nu mint. Cele trei capitole la care „tricolorii” U21 au fost cei mai slabi de la Euro 2023