Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 14 septembrie 2023 14:44 / Actualizat joi, 14 septembrie 2023 21:24
Astăzi, la două zile după meciul de pe Arena Națională, câștigat de „tricolori" cu 2-0, Comisia de Disciplină a UEFA a declanșat o investigație pentru bannerul și scandările „Kosovo e Serbia" (dar și pentru „Basarabia e România”), din cauza cărora oaspeții au părăsit terenul și jocul a fost oprit 50 de minute.
UPDATE 21:20 / UEFA a deschis oficial ancheta
UEFA a confirmat deschiderea anchetei pentru 5 capete de acuzare.
Marți seară, meciul de pe Arena Națională, din preliminariile Euro 2024, a fost întrerupt la jumătatea primei reprize, după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul din cauza bannerului și a scandărilor „Kosovo e Serbia".
După 50 de minute, partida a fost reluată, dar era evident că acest scandal va avea consecințe în această toamnă. Ancheta UEFA era iminentă, după ce arbitrul francez Willy Delajod și delegatul UEFA, englezul Andrew Shaw, au depus raportul, și nu scăpăm de ce ne-am temut.
Cele 6 capete de acuzare UEFA
Astăzi, la două zile de la întâlnirea câștigată cu 2-0 de „tricolori", Comisia de Disciplină a forului de la Nyon a lansat investigația pentru cazul Kosovo. Potrivit surselor Gazetei apropiate de UEFA, șase capete de acuzare vor fi analizate în anchetă:
- Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite, nu doar ”Kosovo e Serbia”, ci și ”Basarabia e România”).
- Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (scandări ilicite).
- Comportament rasist.
- Aprinderea de torțe.
- Aruncarea de obiecte pe teren.
- Blocarea zonelor de acces publice.
Kosovarii ar fi vrut să se aplice în mod extrem articolul 14 din regulamentul UEFA și să câștige la „masa verde"
Primele trei sunt cele mai periculoase pentru noi. Dacă vom fi găsiți vinovați, riscăm să jucăm acasă cu porțile închise, fără spectatori, împotriva Andorrei, pe 15 octombrie, chiar și cu Elveția, pe 21 noiembrie, ultima partidă a campaniei pentru Europenele din Germania.
Kosovarii ar vrea să se aplice în mod extrem articolul 14 din regulamentul UEFA, legat de rasism, și să se ia în considerare ultima soluție, 0-3 la „masa verde".
Chiar dacă suntem recidiviști, nu putem pierde meciul cu Kosovo la „masa verde". Așa s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar mai fi reluat.
Kosovo, plângeri la UEFA și TAS
În acest timp, la Priștina se fac presiuni. Conform unui comunicat dat de federația locală (FFK) și preluat de cotidianul Telegrafi, FFK trimite dosare la UEFA și Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS), depunând plângere și cerând autorităților europene pedepsirea FRF.
Se amintește de „scandările naționaliste, bannerele și discursul urii pe care le-au exprimat suporterii naționalei României".
Mergim Vojvoda: „FIFA, să-ți faci treaba și să-i pui să respecte legile jocului!"
Jucătorii din Kosovo continuă protestul început imediat după partidă. Căpitanul Amir Rrahmani (Napoli) a postat pe Instagram un mesaj criptic împotriva ultrașilor Uniți sub Tricolor: „Când vedem oamenii ca oameni și nu ca cetățeni ai altei țări împlinim valorile umanității".
Fundașul dreapta Mergim Vojvoda (Torino) a fost mult mai vehement, pe InstaStory: „România, rușine pentru cum gândești!". Aluzie nu doar la ce s-a întâmplat pe stadion, ci și pentru că Bucureștiul nu recunoaște statul Kosovo. Vojvoda vrea ca și FIFA să se implice în acest caz: „FIFA, să-ți faci treaba și să-i pui să respecte legile jocului!".
Același jucător a lansat un mesaj șocant imediat după meci: "Ne așteptam la asta după egalul nostru cu Elveția. Ne-au primit fără respect. E de neînțeles cum se pot întâmpla astfel de lucruri în 2023. Să ne țină înăuntru 40 de minute e incredibil.
Ne-au insultat țara, au fost rasiști. Am greșit întorcându-ne pe teren. N-ar fi trebuit să le permitem să ne insulte țara. Am vărsat sânge pentru ea", a declarat Vojvoda. Cu o amenințare la final: „Bucurați-vă că Adem Jashari nu mai e în viață!".
Adem Jashari a fost fondatorul și comandantul Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA), organizație paramilitară care a luptat pentru independența Kosovo, văzut drept erou național al albanezilor, dar considerat criminal de război în Serbia. A fost omorât la 42 de ani.
Jucătorii kosovari vor să-i ceară demisia președintelui federației, Agim Ademi
La sfârșitul partidei, Edon Zhegrova, 24 de ani, mijlocașul lui Lille, era nervos. „Trebuie să schimbăm unele lucruri interne. Nu vreau să vorbesc mai mult, las pe altcineva mai bătrân să vorbească, căpitanul poate", a declarat Zhegrova.
Jucătorii kosovari ar vrea ca Amir Rrahmani, căpitanul lor, să-i ceară demisia președintelui federației de la Priștina, Agim Ademi. Supărați că Ademi nu ar fi reacționat suficient de dur împotriva FRF.
De altfel, acesta a acceptat înaintea meciului invitația lui Răzvan Burleanu, cei doi întâlnindu-se la un restaurant din București.
Citește și:
Thomas Tuchel s-a luat de-o altă vedetă de la Bayern: „Este prea lent, dă prea multe pase laterale”