Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 18 octombrie 2016 11:12
Selecţionerul Christoph Daum a fost chemat la FRF şi a susținut astăzi o prelegere pe tema "Orientări și tendințe în fotbalul actual", în cadrul cursului pentru obținerea licențelor PRO, A şi B.
UPDATE 12:15
În discursul său către cursanţi, Daum a atins mai multe puncte împortante în activitatea antrenorilor şi le-a dat 4 sfaturi celor prezenţi în sală. Selecționerul s-a adresat în germană, iar cei din sală au primit traducerea prin căști:
1. Despre antrenamente: "Este foarte important să îi ajuţi pe jucători să îşi depăşească anumite limite, să îl depăşească pe «porcul de câine» (n.r. "schweinhund" - expresie considerată foarte ofensatoare în limba germană) din el. La un antrenament al echipei naţionale, la un antrenament intens, un jucător a spus că «pur şi simplu, nu mai pot. Nu aşa ne antrenăm la echipa de club. Risc să mă accidentez». Am avut o discuţie şi a făcut şi a patra şi a cincea repetare".
2. Despre discursul de prezentare: "Scrieţi câteva puncte de ghidaj pentru discurs. Nu ezitaţi să repetaţi în faţa oglinzii înainte să vă prezentaţi în faţa clubului sau în faţa presei. Eu făceam asta în faţa soţiei, pentru a primi feedback, chiar dacă ea nu avea pregătire fotbalistică. Nu poţi schimba niciodată prima impresie pe care o laşi".
3. Despre relaţia cu jucătorii: "Nu fiţi niciodată sarcastici şi ironici cu jucătorii. Aveţi grijă, când îi criticaţi pe jucători, să nu îi lezaţi. Dacă un jucător nu se descurcă cu mingea, nu îl întrebaţi «Ai alergie la minge?». Eu nu aş face asta niciodată. Obiectivul meu este să atrag respectul jucătorilor. Cu astfel de lucruri, nu vei reuşi asta.
Evitaţi să faceţi criticile individuale în faţa întregii echipe. Jucătorii vor fi mereu mai deschişi dacă discutaţi între patru ochi. În Turcia, dacă critici un jucător în faţa echipei, i-ai lezat onoarea".
4. Despre relaţia cu presa: "Păstraţi distanţa şi pe toţi trebuie să îi trataţi în mod egal. Nu recunoaşteţi niciodată greşeala. Dacă faceţi asta, veţi fi apreciat în momentul în care declaraţi că aţi greşit şi lumea va spune că sunteţi oneşti, dar după 3-4 zile toţi vor sări pe tine. Dacă spui că ai greşit şi peste 3-4 săptămâni spui din nou asta, vor apărea discuţii şi lumea se va întreba de ce este păstrat un astfel de antrenor, care greşeşte în mod frecvent.
Nu oferi niciodată informaţii confidenţiale unui jurnalist. Chiar dacă nu spune presei în momentul ală, va vorbi cu alţi colegi, iar informaţia va ajunge în presă. Eu 10 ani nu am dat declaraţii pentru Bild. După aceea am fumat din pipa păcii, dar nu am simţit că viaţa mea e mai bună".
Ştirea iniţială:
Printre antrenorii prezenţi se numără Daniel Opriţa, Marius Măldărăşanu, Cătălin Munteanu, Marius Bilaşo, Florin Bătrânu, Ionuţ Luţu, Cornel Cernea şi Florin Şoavă.
Acesta le-a prezentat celor din sală, în mod simbolic, o formulă matematică, scrisă în germană. Ideea a fost că golul nu poate fi explicat printr-o știință exactă.
Foto: captură DolceSport
Dacă ar fi ales să intervină, Luțu ar fi putut să-i explice lui Daum că el are o cale simplă spre succes, și anume: "Sistemul "Pă atac"! Sistemul atacului propice performanţei!". DETALII AICI