Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 06 septembrie 2019 01:10
Mirel Rădoi mai coace o minune: noua națională de tineret se pregătește în Buftea pentru încă o misiune în care ar trebui să dea peste cap calculele și să mai uimească o dată Europa. Mirel încearcă să lege perfect jucători fără nume mari și fără cote fantastice, adică repetă rețeta din Italia.
Într-o echipă națională nu prea există omogenitate, din moment ce fotbaliștii vin de la cluburi diverse și petrec doar câteva zile împreună înaintea câte unei partide. Așa că valoarea jucătorilor face diferența în meciurile internaționale, mai mult decât în întâlnirile dintre cluburi. Exercițiul acesta de logică e dat peste cap când apare câte un selecționer în stare să lege fotbaliștii cu niște fire invizibile, să-i facă să arate ca o armată hotărâtă să se sacrifice pentru un singur scop. Și să uite că la nivelul „under” cea mai mare tentație e să vrei să te remarci tu și să te transferi mai repede.
Rădoi a izbutit așa ceva cu vechea națională de tineret, semifinalistă la Euro din Italia, în vara asta. O ia de la capăt acum, cu un lot nou, în care a mai păstrat doar câteva nume din "garda italiană". Au apărut destule personaje noi: Aioani, Chindriș, Carnat, Neicuțescu. Oameni pe care lumea nu i-ar recunoaște printr-un mall sau într-un restaurant, dar cu toții ne-am putea bucura de succesele lor la fel ca pentru golurile lui Pușcaș cu Anglia și așa cum am sărbătorit paradele lui Ionuț Radu de la Euro trecut.
Până la turneul din 2021, „tricolorii” ar trebui să câștige grupa preliminară și cel dintâi adversar va fi Danemarca, într-o partidă programată marți, de la ora 19:00. Rădoi repetă în antrenamentele din Buftea rețeta pe care a folosit-o și în trecut: îi convinge pe jucători că sunt amici și-i păcălește să se antreneze sub pretextul distracției. Un antrenament ca o joacă, numai concursuri, râsete și chiote se încheie cu fotbaliștii sleiți, cu tricourile lipite de corpuri din cauza transpirației.
Mingea-păcăleală
Mirel comandă exerciții-concursuri care-i captează și-i distrează pe toți. Împarte lotul din 20 de jucători în șase grupe, care trec, pe rând, prin șase încercări diferite. Coman, Drăguș și restul trebuie să înscrie trimițând mingea peste o poartă folosită ca un zid de la loviturile libere, apoi să lovească balonul cu precizie ca să dărâme niște conuri, să-l jongleze în grupuri de trei-patru și să-l conducă într-un container, fără ca mingea să atingă pământul între timp, doar să zboare de la un fotbalist la altul ca o ștafetă menținută cu greu sub control. Fiecare grupă are la dispoziție câte un minut ca să puncteze într-un exercițiu, așa că jucătorii sunt forțați să alerge, să recupereze baloanele și să reia încercările. Efortul acesta tot pregătire fizică e! Fără mingi implicate, tinerii s-ar fi văitat ca la o tortură programată la Forban: „Ne omoară ăsta cu antrenamentele!”. Mingea funcționează ca trucul unui magician.
Antrenorul „big brother”
Cooperează în câte un grup oameni care n-au avut de-a face unul cu altul la cluburi: fecesebistul Coman lucrează alături de dinamovistul Rici Grigore și de Pașcanu, noul fundaș al CFR-ului. Rivali în campionat, aici se comportă ca și cum ar fi coechipieri zi de zi într-un club, muncesc și glumesc ca prieteni. Când Pașcanu încearcă să trimită mingea direct dincolo de linia unor portițe formate din bețe și o dă peste gard, în mașina unui om din staff, oficialul strigă pontos: „Vezi că te pun să-mi iei alta, Pașcane!”. Alex doar a râs, însă dinamovistul Grigore a avut o replică: „Lasă, bre, că are de unde!”. Pașcanu tocmai a fost achiziționat de CFR de la Leicester cu 600.000 de euro și câștigă 10.000 de euro lunar din noul contract.
Câte un om din conducere supervizează fiecare grup de jucători, doar Rădoi se plimbă de la un „atelier” la altul. Îl vede pe Velisar, fundașul stânga-revelație de la Gaz Metan, că folosește în toate execuțiile doar piciorul stâng: „Veli, dăm și cu dreptul?”. Apărătorul încearcă imediat și cu piciorul mai slab și trimite mingea corect. „Bravo, mă! Eu am crezut că dreptul era doar pentru frână!”. „Da? Păi, ar trebui să se pună două puncte golul, atunci!”, a continuat fundașul.
Rădoi provoacă glumele, participă la distracție. Vârsta, 38 de ani, îl ajută să mai arate aproape ca un fotbalist. Îmbrăcat cu șort și cu tricou, poate fi luat ușor drept antrenor-jucător, un Lucescu a cărui Hunedoară e Buftea.
Lotul României pentru meciul cu Danemarca:
Portari: Aioani (Chindia Târgoviște), I. Rus (Turnu Măgurele); Dur-Bozoancă (U Cluj)
Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal), Chindriș (FC Botoșani), Ricardo Grigore (Dinamo), Pașcanu (CFR Cluj), Constantin Dima (Astra), Boboc (Viitorul), Velisar (Gaz Metan Mediaș);
Mijlocași: Tudor Băluță (Brighton), Oaidă (FCSB), Andrei Ciobanu (Viitorul), Olaru (Gaz Metan ), Vlad Dragomir (Perugia), Carnat (Sepsi), Mihai Dobre (Bournemouth), Neicuțescu (Dinamo), Florinel Coman (FCSB);
Atacanți: Adrian Petre (Esjberg), Drăguș (Standard Liege), George Ganea (Viitorul).
Echipa probabilă pentru marți: Aioani - Boboc, Pașcanu, R. Grigore, Velisar - T. Băluță - Olaru, Oaidă, V. Dragomir, F. Coman - Ad. Petre
Programul „tricolorilor” în grupă:
- 10 septembrie 2019: Danemarca – România
- 10 octombrie 2019: România – Ucraina
- 14 octombrie 2019: România – Irlanda de Nord
- 14 noiembrie 2019: România – Finlanda
- 19 noiembrie 2019: Irlanda de Nord – România
- 31 martie 2020: România – Danemarca
- 4 septembrie 2020: Finlanda – România
- 8 septembrie 2020: Malta – România
- 9 octombrie 2020: Ucraina – România
- 13 octombrie 2020: România – Malta
La turneul Euro U21, care va fi găzduit de Ungaria și de Slovenia, se califică, alături de gazde, toate câștigătoarele celor 9 grupe din preliminarii plus cea mai bună a doua clasată. Celelalte opt poziții secunde joacă baraje și se mai califică patru. În calificări și la European pot participa fotbaliști născuți după 1 ianuarie 1998.
L-a atras și pe Constantinovici
Jocurile pe care le-a organizat Rădoi l-au prins și pe secundul Constantinovici, nu doar pe jucătorii sub 21 de ani. Constantinovici, fost mijlocaș defensiv și libero la Rapid și la Dinamo în prima parte a anilor '90, s-a implicat într-un exercițiu și a trimis mingea perfect, direct într-un con. „Daaa!”, a reacționat ca și cum ar fi marcat în vreun meci serios, într-un derby. Când avea impresia că jucătorii se mai relaxau vreun pic, Mirel îi „aprindea” cu glume-provocări. „Hai, că ați fost cei mai slabi la exercițiul ăsta!”, a aruncat către grupa în care se aflau Boboc și Băluță. „Ceee?! Am ratat doar două!”, a parat fundașul dreapta de la Viitorul.
„Fără Ianis, schimb sistemul!”
România a jucat în 4-2-3-1 și cu Isăilă, și cu Rădoi, selecționerii pe care i-a avut federația cel mai recent la lotul sub 21 de ani. Mirel anunță că schimbarea lotului impune și modificarea strategiei: „Pierderea lui Ianis Hagi mă determină să trec la alt sistem. Adevărul e că mă așteptam să dispară Ianis din lotul nostru, era previzibil ca el să treacă la naționala mare. Caut formula cea mai bună”.