GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  MASA VERDE

De unde vine expresia de „masa verde” și 10 exemple celebre din fotbalul românesc: Cazul „Bricheta”, „Minunea de la Liberec” și momentul în care s-a stins nocturna în Rapid - PSG

România - Kosovo, întrerupt în prelungiri // Foto: Cristi Preda (GSP) +26   FOTO
România - Kosovo, întrerupt în prelungiri // Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de - Publicat marti, 19 noiembrie 2024 20:55 / Actualizat marti, 19 noiembrie 2024 21:19

În ultimele zile, după deznodământul incert al partidei dintre România și Kosovo, termenul de „masă verde” a devenit laitmotiv în discursul peisajului fotbalistic intern, iar sintagma, des întâlnită în jargonul sportiv, eminamente în fotbal, are o istorie interesantă.

  • Cu doar câteva zeci de secunde rămase până la ultimul fluier al „centralului”, la scorul de 0-0, kosovarii, în frunte cu Amir Rrahmani, stoperul napoletanilor și căpitanul primei reprezentative, au părăsit suprafața de joc, acuzând un comportament rasial din partea suporterilor români.
  • După un conflict pe care Rrahmani l-a avut cu Denis Alibec, dinspre peluza „tricolorilor” a început să se audă „Serbia, Serbia”, iar trupa lui Foda a dat bir cu fugiții la vestiare, de unde nu a mai revenit ulterior.

Istoria sintagmei de „masă verde”

Expresia „masă verde” provine din practicile administrative și juridice ale secolelor trecute. La sfârșit de secol XIX sau început de secol XX, la nivel european, eminamente în Franța, mesele din instituțiile de stat, birourile administrative sau sălile de judecată erau adesea acoperite cu o pânză sau un covor de culoare verde.

Aceasta era o tradiție simbolică, culoarea verde fiind asociată cu neutralitatea, calmul și imparțialitatea, calități necesare în luarea deciziilor.

Termenul a fost preluat și de lumea sportului, cu precădere în fotbal. La fel ca și acum, descria situațiile în care rezultatele nu erau stabilite pe terenul de joc, ci în urma unor decizii ale comisiilor oficiale, asta din diferite motive. Într-o perioadă în care regulile erau mai puțin standardizate, conflictele sau litigiile sportive erau adesea rezolvate în birouri, iar imaginea de „masă verde” a devenit un simbol pentru aceste hotărâri.

Inițial, termenul a intrat treptat în limbajul uzual, mai întâi în țările vorbitoare de limba franceză și italiană, unde expresia era folosită în administrație („sur tapis vert" și „su tavolo verde"). Ulterior, a fost preluată și în alte limbi, inclusiv în română.

În România, utilizarea expresiei „masă verde” reflectă adoptarea tradițiilor administrative europene, fiind folosită încă de la începutul organizării fotbalului sub egida federațiilor locale, fiind conservată până în ziua de azi.

Alte teorii privind expresia de „masă verde”:

  • Similaritatea cu mesele de biliard - termenul ar putea proveni din aspectul meselor de biliard, acoperite cu o stofă de culoare verde, descriind o situație în care partidele nu sunt decise propriu-zis pe teren, ci la „masă”.

  • Simpla însemnătate a culorii - verdele este deseori asociat cu noțiunile de corectitudine.

  • Tratative de pace - o altă teorie susține că „verdele” ar putea surveni din culoarea câmpurilor de luptă, multe dintre acestea fiind concluzionate la o „masă” a tratativelor.

Exemple celebre de partide decise la „masa verde”, cu echipele din România în prim-plan:

  • Dinamo - Slovan Liberec 0-2, în momentul întreruperii (0-3 la „masa verde”, 20 august 2009) - În play-off-ul sezonului 2009-2010 de Europa League, Slovan Liberec avea 2-0 pe terenul lui Dinamo, moment în care mai mulți ultrași au invadat pista de atletism a arenei din Ștefan cel Mare, exacerbare venită și pe fondul unei perioade nefaste, din punct de vedere al rezultatelor. Dinamo a pierdut meciul cu 0-3 la „masa verde”, însă a întors rezultatul în Cehia, după 3-0 (Andrei Cristea, Marius Niculae x2) și 9-8 la loviturile de departajare, consemnând episodul „Minunea de la Liberec”.

+21 FOTO

  • Steaua - PSG 3-2 (3-0, la masa verde, turul 1 preliminar de Champinos League, 13 august 1997) - Trupa din Hexagon a folosit un fotbalist suspendat, Laurent Fournier, iar forurile au acordat victoria „militarilor” la comisii. În returul de la Paris, roș-albaștrii au pierdut cu 0-5.

  • Rapid - FCSB 1-0, în momentul întreruperii (0-3 la „masa verde”, 20 martie 2008). - „Cazul Bricheta”. În tentativa de reducere a ecartului față de CFR Cluj, Rapid și FCSB se înfruntau în derby-ul care avea să decidă challenger-ul ardelenilor la titlu. În minutul 68, giuleștenii au lovit. Columbianul Zapata a respins în față, iar căpitanul Săpunaru, indisponibil din cauza unei accidentări pentru derby-ul de astăzi, a reluat acrobatic. Cinci minute mai târziu, roș-albaștrii au marcat un „hat-trick”: o brichetă venită dinspre sectorul fanilor rapidiști, care l-a lovit pe „centralul” Alexandru Deaconu. Acesta, nehotărât dacă să oprească sau nu partida, a fost înduplecat și de Florin Lovin, cel mai vehement jucător al roș-albaștrilor. După partidă, Săpunaru îl critica dur pe „cavalerul” în negru: „L-a lovit o brichetă şi a plâns ca o femeie! Nu e bărbat adevărat! Mai bine venea Irina Mîrţ, sigur avea mai multă tărie!". Verdictul Comisiei de Disciplină a fost clar: 3-0 la „masa verde” pentru FCSB!

+19 FOTO

  • Rapid - Poli Timișoara 0-1 (0-3 la „masa verde”, 5 martie 2010) - Dacian Varga şi Tiberiu Bălan nu aveau drept de joc, astfel Comisia de Disciplină a FRF a acordat victoria la „masa verde” bănățenilor. Pe teren, Rapidul se impusese la limită, 1-0, gol Darjan Matic.

  • Pandurii Târgiu Jiu - Universitatea Craiova 0-3 (etapa a VII-a a Ligii 1, sezon 2010-2011) - Pandurii nu a fost programată în respectiva etapă din cauza unei sume de 550.000 euro cerută de Dinamo, pentru transferul lui Ilie Iordache, pe care Marin Condescu, conducătorul de la acea vreme, a refuzat să o achite.

  • Jiul - Rapid 1-0 (3-0, la „masa verde, 07.06.2006) - În ultima etapă a campionatului din sezonul 2005-2006, Rapid se afla la 2 puncte în spatele rivalei de la FCSB. Roș-albaștrii jucau în deplasare la Vaslui, iar în minutul 10, tabela indica deja 2-0 (4-0, la final). Rapidiștii au cedat nervilor. La Petroșani, partida a fost oprită cu un sfert de oră înainte de final, după ce trupa din Grant a avut cinci jucători eliminați: Romeo Stancu, Dănuț Coman, Daniel Niculae, cel care l-a strâns de gât pe „centralul” Antonio Heleșteanu, Vasile Maftei și Marius Constantin. După a patra eliminare, Dinu Gheorghe a vrut să scoată echipa de teren.

  • FC Brașov - Rapid 1-0, în momentul întreruperii (3-0, la „masa verde”, 18.11.2001) - George Copos, patronul giuleștenilor de la acea vreme, a retras echipa după teren, reproșându-i „centralului” Sorin Corpodean că nu a acordat Rapidului un penalty în prelungirile partidei.

  • România - Norvegia 3-0 (15.11.2020) - UEFA a decis ca România să câștige la „masa verde” meciul cu Norvegia, scor 3-0. Partida din Liga Națiunilor nu s-a disputat pentru că delegația nordicilor nu a putut pleca din țară, la lot fiind descoperit un caz de coronavirus. Decizia a fost luată de autoritățile de la Oslo. Singura partidă din istoria primei reprezentative, care a fost decisă la comisii, nu la firul ierbii.

  • FC Voluntari - FCSB 0-3 (Cupa României, 27.10.2021) - Unul dintre cele mai recente cazuri din fotbalul intern. Din cauza problemelor de lot, fie că vorbim despre jucători accidentați sau infectați cu COVID, FCSB a informat FRF că nu va putea disputa „optimea” cu FC Voluntari din Cupa României. Astfel, roș-albaștrii au pierdut la „masa verde” cu 0-3, părăsind competiția. Cu un an înainte, tot în Cupa României, în faza șaisprezecimilor, FCSB a profitat de situația sanitară de la Gloria Buzău, un focar de coronavirus, calificându-se fără a mai fi nevoită să joace.

  • Rapid - PSG 0-1, în momentul întreruperii (0-3, la „masa verde”, 25.09.2001) - La Paris, în tur, scorul fusese 0-0, manșa secundâ disputându-se în Giulești. După ce la finele celor 90 minute, tabela nu s-a modificat, disputa a mers în prelungiri. În minutul 93, parizienii au deschis scorul prin Aloisio. Zece minute mai târziu, s-a stins lumina pe stadion și în cartierul din împrejurimi, după o pană de curent. În 2015, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor, Viorel Hizo, tehnicianul Rapidului la partida cu PSG, venea cu o teorie cel puțin interesantă: George Copos ar fi fost responsabilul penei de curent.

De unde vine expresia de „masa verde” și 10 exemple celebre din fotbalul românesc: Cazul „Bricheta”, „Minunea de la Liberec” și momentul în care s-a stins nocturna în Rapid - PSG
În 2015, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor, Viorel Hizo, tehnicianul Rapidului la partida cu PSG, venea cu o teorie cel puțin interesantă
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Superliga
FCSB, o nouă problemă » Mihai Stoica: „Anul 2024 s-a încheiat pentru el”
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Superliga
Anghel Iordănescu a comis-o în direct, după ce l-a criticat pe Mircea Lucescu: „Pardon” » Ce a spus fostul selecționer
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou » În ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!
Campionate
Imagini incredibile surprinse de GSP la Camp Nou » În ce stadiu se află gigantul catalan în care se vor investi 1,5 miliarde de euro!

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează