Articol de Adrian Jitea - Publicat joi, 17 august 2023 18:27 / Actualizat joi, 17 august 2023 19:03
Campionatul Mondial de Esports este programat la Iași, în perioada 24 august - 4 septembrie 2023. Organizatorii au pregătit premii inedite, sub forma unor NFT-uri animate, inspirate din istoria României.
Iașiul devine în perioada următoarea capitala Esportului mondial. Cea mai așteptată competiție a anului va avea la start 700 de jucători din 120 de țări. Ei vor participa în finalele celor 7 jocuri: Dota 2, Tekken, CS:GO, CS:GO Female, eFootball 2023, PUBG și Mobile Legends Bang Bang.
Premieră la Campionatul Mondial de Esports de la Iași
Sportivi de renume precum Narcisa Lecușanu, Simona Gherman, Teodora Meluță și Cătălin Moroșanu vor interpreta personaje importante din istoria României, de la Peneș Curcanul la luptătoarea pașoptistă Pelaghia Roșu.
Detalii despre premiile inedite pregătite la Campionatul Mondial de Esports:
- The Giant – Tekken: „The Giant este o reprezentare fictivă a lui Gogea Mitu, animată cu mișcările lui Cătălin Moroșanu. Acesta este o înfățișare profundă a complexităților și tragediilor istoriei umane, un simbol al puterii brute și al compasiunii. Premiul este inspirat de către Gogea Mitu, un boxer profesionist român născut în 1909 ce a câștigat faima mondială datorită staturii sale enorme, Guinness Book of World Records listând-ul drept cel mai înalt boxer profesionist din toate timpurile”.
- The Amazon – Dota 2: „The Amazon este o reprezentare fictivă a Pelaghiei Roșu, animată cu mișcările Narcisei Lecușanu. Inspirat de către Pelaghia Roșu (1800-1870), curajoasă româncă din Mărișel, Cluj ce a condus femeile satului cu scopul de a-și apăra pământul în timpul Revoluției din Transilvania (1848-1849)”.
- The Soldier – Mobile Legends: „The Soldier este o reprezentare fictivă a lui Peneș Curcanul, animată cu mișcările Sabinei Gherman. Personajul arată diferența dintre eroismul istoric și jocurile video moderne. Inspirat de către Peneș Curcanul, pe numele său adevărat Constantin Țurcanu, a fost o renumită figură militară română”.
- The Striker – eFootball 2023: „The Striker este o reprezentare fictivă a lui Adalbert Deșu, animată cu mișcările Teodorei Meluța. Premiul este inspirat de fotbalistul român Adalbert Deșu, cel care a marcat primul gol pentru România la Cupa Mondială FIFA din 1930, acest gol fiind și cel mai rapid marcat, în primul minut al jocului”
- The Kid – PUBG Mobile: „The Kid este o reprezentare fictivă a lui Amilcar Săndulescu, animată cu mișcările lui Mario Lapau. Premiul reprezintă călătoria fiecărui jucător de la anonimat la recunoaștere, întruchipează sacrificiile făcute, strategiile folosite și provocările depășite în căutarea victoriei. Personajul este reprezentarea fictivă a lui Amilcar Săndulescu, copilul ce a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele ostaşului necunoscut, gest ce a simbolizat durerea colectivă a României și reverența pentru eroii săi căzuți.
- The Lady – CS:GO Female: „The Lady este o reprezentare fictivă a Anei Cumpănaș, animată cu mișcările lui Judith State. Inspirat de Ana Cumpănaș, premiul exemplifică puterea pe care femeile au deținut-o de-a lungul istoriei, indiferent dacă în anonimat, pe marele ecran sau în lumina reflectoarelor unei arene”
- The Enforcerer – CS:GO: „The Enforcer este o reprezentare fictivă a lui Eugen Alimănescu, animată cu mișcările lui Alec Secăreanu. Inspirat de către Eugen Alimănescu, comisar de poliție ce a fost trimis pe frontul de est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, premiul este un memento ce arată faptul că și pe un tărâm digital, instictele umane ies la suprafață”.
Acest proiect este un model al colaborării, aducând împreună designeri, sportivi și actori pentru a crea aceste medalii unice pentru cea de-a 15 ediție a Campionatului Mondial de Esports. Medaliile propuse în această formă dau posibilitatea pasionaților de jocuri electronice competitive ca, pe lângă călătoria lor în lumea digitală, să navigheze și prin istoria României cunoscând forța, curajul, devotamentul, dar și poveștile triste, apăsătoare sau terifiante ale unor personalități mai puțin cunoscute din istoria țării
- Dan Radu Mihai, cofondator Mocapart, prima galerie de artă NFT care pune în evidență unicitatea mișcării corpului uman