GSP.RO  »  FOTBAL  »  FOTBAL

Adrian Mititelu mai aruncă o „bombă” în războiul cu FRF: „Uppercut de la ÎCCJ! A trebuit sa treacă 13 ani...”

Adrian Mititelu este convins că de data asta va pulveriza FRF
Adrian Mititelu este convins că de data asta va pulveriza FRF

Articol de - Publicat miercuri, 28 august 2024 20:06 / Actualizat miercuri, 28 august 2024 20:31

Motivarea unui nou Recurs în Interesul Legii (RIL), în urma Deciziei 10/2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul 905/1/2024, a devenit publică de astăzi.

Acest RIL a pornit de la o sesizare a Procurorului General în legătură cu art. 616.1 din Codul de procedură civilă, care se referă la dreptul ONG-urilor de a avea propria activitate instituționalizată de arbitraj.

Era nevoie de o clarificare, mai ales că instanțele interpretau diferit acest articol.

În consecință, un complet de 25 de judecători a hotărât că "în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 616 alin. (1) din Codul de procedură civilă, entităţile supuse reglementării Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, pot include în statut, ca scop şi/sau ca obiectiv, organizarea de activităţi specifice arbitrajului instituţionalizat numai dacă sunt autorizate de legiuitor să exercite arbitrajul instituţionalizat".

„FRF a primit un nou uppercut din partea ÎCCJ”

În postarea de pe pagina lui de Facebook, în care a comentat decizia, Adrian Mititelu, patronul celor de la FCU Craiova, spune că respectiva motivare este încă o victorie împotriva celor de la FRF, cu care se află în plin război public.

El acuză FRF că până în 2018, respectivul for nu avea dreptul de a avea comisii de arbitraj precum CNSL, Comisia de Disciplină, Comisia de Recurs, etc. Și, mai mult, că după 2018, entitățile fotbalistice ar fi avut dreptul să aleagă se se judece în instanțele civile.

Astfel, Mititelu consideră ca fiind cu atât mai ilegală „ecomunicarea” din fotbalul românesc a fostului său club, Fotbal Club Universitatea Craiova, în iulie 2011, de către FRF, care era atunci condusă de Mircea Sandu.

Abia în 2018 a apărut în Legea Sportului art.94.1, care permitea instituțiilor precum FRF propriile jurisdicții arbitrale

Și alte surse GSP.ro susțin că FRF, de la reorganizarea din 2001 și până în 2018 nu putea avea propriile comisii jurisdicționale. Și argumentează cu Legea 90/2018, care consființea modificările și completările la Legea Sportului (69/2000) care apăruseră prin Ordonanța de urgență 38/2017.

Astfel, Legea 90/20018 prevedea la art.11.3 posibilitatea ca organizațiile precum FRF să aibă comisii jurisdicționale, dar nu era obligatoriu ca litigiile sportive să fie judecate exclusiv de acestea. Ci lăsa deschisă posibilitatea ca prin acordul părților, acestea să poată merge și în instanțele civile.

Ce prevede Legea 90/2018

În 2018, legea 90 avea precizări clare în privința arbitrajului instituționalizat din federațiile sportive. Precizările erau formulate la articolul 11.3, care stipula că "la articolul 94 se introduce un nou articol, articolul 94.1, cu următorul cuprins:


ART. 94.1

Litigiile izvorâte din contractul individual de muncă pentru sportivi sau din contractul de activitate sportivă pot fi soluționate fie de instanțele judecătorești, fie, dacă părțile decid astfel prin contractul încheiat între ele, pe calea arbitrajului instituționalizat, în conformitate cu dispozițiile cuprinse în Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, și în statutele și regulamentele federațiilor sportive naționale".

Ce a scris Adrian Mititelu pe Facebook

Clanul FRF a primit un nou uppercut de la ICCJ.

Din motivarea deciziei nr. 10/2024 RIL rezulta clar ca asociațiile, fundațiile și, implicit, federatiile nu pot organiza activitate de arbitraj institutionalizat fără o autorizare legală.

Mai mult, arbitrajul organizat conform legii NU poate interzice accesul la justiția statală în conformitate cu art. 6 din Convenția CEDO.

In ceea ce privește FRF, aceasta a primit autorizare legală de desfășurare de arbitraj în conformitate cu legea abia în anul 2018.

Prin urmare, toată activitatea de arbitraj desfășurată de FRF și de LPF până în anul 2018 este în afara legii și toate actele sunt lovite de nulitate absolută.

Și când te gândești ca FC Universitatea Craiova, cel mai curat club de fotbal din România, a fost râs de pe fata pământului doar pentru că făcuse o acțiune în instanță împotriva unei decizii a unei comisii care acum se dovedeste ca funcționa ilegal.

Au trebuit sa treacă 13 ani ca justiția din România sa confirme oficial ca albul e alb și negrul e negru.

Au cerut revizuirea și vor 258 de milioane de euro de la FRF

În temeiul RIL de la finalul 2023, Adrian Mititelu se numără printre cei care consideră că FRF, ca și alte federații, sunt constituite și funcționează ilegal. pentru că de-a lungul timpului nu și-au înregistrat la Tribunal modificările de acte constitutive și de statute.

Clubul său a fost dezafiliat de FRF în 2011 și ulterior a pierdut gratis toți jucătorii. Patronul celor de la FCU Craiova a deschis atunci o acțiune în instanță, solicitând să fie recompaensat de forurile care conduceau fotbalul, FRF și LPF, suma de 258 de milioane de euro, cât ar fi valorat tot lotul său de jucători, în baza clauzelor de reziliere.

Înițial, Tribunalul i-a dat dreptate, dar a pierdut la Recurs, unde nu i s-a acordat nicio compensație. Iar acum, Mititelul s-a decis să acționeze iar în instanță FRF. A depus, la Tribunal, o cerere de revizuire a cazului său din 2011, privind dezafilierea și recuperarea celor 258 de milioane de euro, pentru jucătorii pierduți. Acum va cere însă și dobândă la această sumă. Primul termen este prevăzut pentru 13 septembrie.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Europa League
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”
Superliga
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (8)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  30 August 2024, 18:14
Postat de Shogun01 pe 29 August 2024, 15:11

Mititelu se refera la alt proces, iar tu vb de alt proces pt care Mititelu a facut puscarie...procesul la care face Mititelu referire a avut ca finalitate achitarea lu Sandu + Dragomir, iar piederile le-a suportat doar Mititelu

Eu fac referire la ce a zis Mititelu, că decizia judecătorilor este că avea voie să se ducă în instanțele civile.

Shogun01
Shogun01  •  29 August 2024, 15:11
Postat de CiprianBirtea_84 pe 29 August 2024, 11:22

Decizia judecătorilor contravine regulamentelor UEFA care prevăd că trebuie epuizate toate căile sportive de atac până la a se ajunge la istanțele civile. Iar jucătorii au rămas liberi după dezafiliere pentru că Mititelu nu a înscris echipa în nici o competiție oficială, ceea ce încalcă dreptul fotbaliștilor de a juca fotbal. El avea voie să înscrie echipa în competițiile organizate de AJF Dolj. FRF riscă dezafilierea de la UEFA dacă permite echipelor să se adreseze instanțelor civile înainte de a merge la TAS. Iar decizia în cazul Pițurcă era clară. De când a semnat cu Mititelu se știa că are 5.000.000 € clauză de reziliere. Plus 200.000 salariul plus 1.8000.000 € pe care i-a împrumutat lui Mititelu, în total 7 milioane. Avea sechestru pe jucători, deci nu-i putea vinde fără acordul fiscului. Clubul avea poprire pe conturi, deci Mititelu nu se putea atinge de banii încasați. Și faptul că a deschis un alt cont pentru a încasa banii pe Costea, ceea ce era clar ilegal. Dacă de pildă o persoană fizică are poprire pe cont pt. datorii la fisc, nu poate deschide un alt cont în care să primească bani din vânzarea unei mașini de exemplu. Concluzia este că Mititelu se victimizează degeaba. Clubul era înglodat în datorii și nu putea face nimic decât să-l desființeze și să o ia de la zero.

Mititelu se refera la alt proces, iar tu vb de alt proces pt care Mititelu a facut puscarie...procesul la care face Mititelu referire a avut ca finalitate achitarea lu Sandu + Dragomir, iar piederile le-a suportat doar Mititelu

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  29 August 2024, 11:22

Decizia judecătorilor contravine regulamentelor UEFA care prevăd că trebuie epuizate toate căile sportive de atac până la a se ajunge la istanțele civile. Iar jucătorii au rămas liberi după dezafiliere pentru că Mititelu nu a înscris echipa în nici o competiție oficială, ceea ce încalcă dreptul fotbaliștilor de a juca fotbal. El avea voie să înscrie echipa în competițiile organizate de AJF Dolj. FRF riscă dezafilierea de la UEFA dacă permite echipelor să se adreseze instanțelor civile înainte de a merge la TAS. Iar decizia în cazul Pițurcă era clară. De când a semnat cu Mititelu se știa că are 5.000.000 € clauză de reziliere. Plus 200.000 salariul plus 1.8000.000 € pe care i-a împrumutat lui Mititelu, în total 7 milioane. Avea sechestru pe jucători, deci nu-i putea vinde fără acordul fiscului. Clubul avea poprire pe conturi, deci Mititelu nu se putea atinge de banii încasați. Și faptul că a deschis un alt cont pentru a încasa banii pe Costea, ceea ce era clar ilegal. Dacă de pildă o persoană fizică are poprire pe cont pt. datorii la fisc, nu poate deschide un alt cont în care să primească bani din vânzarea unei mașini de exemplu. Concluzia este că Mititelu se victimizează degeaba. Clubul era înglodat în datorii și nu putea face nimic decât să-l desființeze și să o ia de la zero.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează