Articol de Andreea Visu - Publicat luni, 23 septembrie 2024 15:09 / Actualizat luni, 23 septembrie 2024 17:42
Ciprian Tătărușanu a ales să se retragă din fotbal la vârsta de 38 de ani, după o carieră impresionantă în care și-a trecut în CV echipe precum Fiorentina, Nantes, Olympique Lyon și AC Milan.
Viorel Dumitrescu, ultima dată antrenor cu portarii la Gloria Buzău în mandatul lui Andrei Prepeliță, este cel care a văzut potențialul lui Ciprian Tătărușanu încă de pe vremea când era doar un junior la Juventus București.
Acesta a acordat un interviu, în exclusivitate pentru GSP.ro, și a vorbit la superlativ despre fostul portar al lui FCSB. Regretă însă retragerea sportivului și consideră că ar mai fi putut apăra măcar un an.
Viorel Dumitrescu: „Ciprian mai putea să joace!”
- Ce mai faceți? Cu ce vă ocupați timpul?
- Acasă. Aștept. Am plecat odată cu Andrei Prepeliță, am plecat tot staff-ul. Dacă am venit împreună, nu?, plecăm împreună. Așa am stabilit, așa facem. Sperăm să ne găsim de lucru cât de curând.
- Continuați alături de Andrei Prepeliță?
- Așa sper, da, așa îmi doresc. Nu știu nimic. Am vorbit cu Andrei acum câteva zile, nu avea nimic sigur. Așteptăm.
- Cum ați văzut retragerea lui Ciprian Tătărușanu?
- Nu știu, cu părere de rău așa, pentru că din punctul meu de vedere, cred că mai putea să joace un an sau doi. La felul cum îl știu eu, cum să pregătește, cum se pregătea, la felul cum arată, cât de bine își gestionează viața de zi cu zi, eu cred că un an, doi mai putea să continue. Din ceea ce știu eu, a avut o ofertă, dar a considerat că nu este atât de benefică să mai continue încă un an.
- Dar credeți că putea să continue tot așa la nivel înalt?
- Nu știu dacă la nivel înalt. Totuși, are o vârstă, nu? Era mai greu, dar din țările arabe a avut o ofertă, din câte știu eu, și a refuzat-o.
- Poate a vrut să petreacă mai mult timp cu familia...
- Absolut, absolut. Cred că și ăsta a fost un criteriu. Mai ales că copiii sunt la școală și au nevoie de educație.
„Ciprian Tătărușanu a avut steaua lui norocoasă”
- Dumneavoastră l-ați antrenat la începuturile lui, la Juventus București, nu-i așa?
- Da, țin minte că era prin 2002-2003, dacă nu mă înșel... Eu atunci eram în activitate, cred că aveam vreo 35 de ani, încă apăram. L-am văzut la juniori, l-am chemat alături de echipa mare, cu acordul domnului Marian Rusen, care în perioada aia era conducătorul clubului. Și am crescut împreună, am încercat să-l ajut. Nu eram antrenorul lui, eram mai mult colegi. Am devenit foarte buni prieteni, înainte de toate. Am stat în aceeași cameră timp de vreo doi, după care eu a trebuit să plec în altă parte, la Înainte Modelul, iar el a rămas să joace și a avut o cariera extraordinară după aceea.
- Deci încă nu erați antrenor și ați avut ochi pentru Ciprian Tătărușanu...
- Eram încă jucător, dar noi, de fapt, ne antrenam singuri, pentru că la momentul ăla nu aveam antrenor cu portarii. Încercăm singuri să ne corectăm deprinderile greșite. Și înainte de antrenamentul propriu-zis cu echipa și după antrenament mai stăteam vreo 30-40 de minute. Oricum, el era foarte hotărât. Adică se vedeau mari perspective că va reuși în acest domeniu.
- Ce ați văzut la el atunci? Ce calități avea încă de mic?
- În primul rând, înălțimea. Aveam un fizic impresionant. Într-adevăr, nu avea forță, am lucrat la asta, așa cum ne percepeam noi la momentul acela. Și citea foarte bine traiectoria mingii. Ieșea foarte bine pe centrări pentru vârsta lui. Asta m-a impresionat de la început. Iar apoi pe parcurs și-a îmbunătățit și jocul de picior și a devenit un portar complet. Poate, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai bun portari pe care i-a avut România.
- Vă așteptați să aibă parcursul ăsta la FCSB și apoi în străinitate, la un nivel înalt?
- Da, la Nantes, Fiorentina, unde a jucat titular... Ce să zic? A avut steaua lui norocoasă. La momentul ăla, nimeni nu-i dădea prea multe șanse. Eu am crezut în el de la început. De când a plecat de la Juventus București, la Gloria Bistrița, el a tot urcat. În fiecare an, el a urcat. A urcat, a urcat. De la Bistrița, s-a dus la FCSB, pe urmă a venit transferul în străinătate și tot așa, din ce în ce mai sus. Un portar cu un caracter puternic, un portar cu minte, cu foarte multă minte.
- Dacă ne referim la omul Ciprian Tătărușanu, care credeți că este cea mai importantă calitate a lui?
- Este foarte generos. Este foarte loial prietenilor, familiei. E un tip de toată isprava.
- De-a lungul timpului a fost și destul de criticat, pentru că a mai făcut și gafe. Cum ați văzut criticile venite la adresa lui?
- Nu știu, pe mine m-au deranjat. Pe el nu l-au deranjat deloc. Probabil asta este încă o calitate a lui. El niciodată nu a dat curs criticilor. Le-a lasat deoparte, au trecut pe lânga el. Deci un caracter foarte puternic. Foarte puternic. El întotdeauna și-a urmărit țelul, scopul lui. Era foarte pozitiv. Pentru că, să fim serioși, toată lumea greșește, numai că noi avem o problemă, noi scoatem în evidență toate lucrurile astea negative și nu vedem ce facem bun în general.
Ce va face Ciprian Tătărușanu după retragere
- Acum ce credeți că i s-ar potrivi să facă după retragere? Ce îl vedeți să facă?
- Am discutat cu el despre problema asta chiar înainte de a merge să dea lovitura de start la meciul lui FCSB și încă nu este hotărât. Încă se antrenează, nu specific, dar să se mențină, face mișcare în fiecare zi. Nu îl atrage ideea de a fi antrenor încă. Probabil manager. Nu știu, că are o afacere de succes și încă nu este hotărât. Probabil va trebui să mai treacă un an, doi peste el, să se gândescă ce trebuie să facă. Deocamdată, știu că are grijă de afacerile lui, de copii, de familie. Și se liniștește. Asta este problema că în sport este mult stres. Eu cred că mai repede i s-ar potrivi rolul de manager, președinte de club. Are prestanța asta. Îl recomandă.
Următorul Ciprian Tătărușanu joacă în Liga 3
- Cunoașteți și legile inferioare, cunoașteți și Liga 1. Vedeți să mai avem un viitor Tătărușanu?
- Nu știu. Am avut șansa să dau peste un copil de la Timișoara. Îl cheamă Alessandro Lăpădat, un tip cu foarte multe calități. Am lucrat vreo șase luni la Gloria Buzău, a apucat să apere un singur meci, ultimul meci la Csikszereda, unde am câștigat cu 1-0. Și a apărat fenomenal. Dar până atunci, în săptămânile în care ne-am antrenat împreună, mi-a arătat că e un tip de mare viitor. Tot așa, cu un joc de picior impresionant, cu ieșiri pe centrări impresionante. Dar momentan apăra în Liga 3, La Timișoara. Sper să revină cât mai curând. Pentru că, sincer, nu prea am văzut până acum portari tineri cu atâtea calități. Mă refer aici la joc de picior și ieșit pe centrări. Ca așa, de scoți mingi, reflexe, agilitate, mai toți au. Portarii de mici se văd dacă au ceva pentru viitor, dacă vor exploda sau nu. Au acea răutate, acea stare de spirit pe care trebuie să o aibă, cu care te naști, de fapt, pentru că asta nu dobândești la antrenamente. Să fii curajos, să citești bine jocul.Sunt lucruri cu care te naști. E adevărat că se și antrenează în timp, dar dacă nu te naști cu talentul ăsta, cu harul ăsta, nu poți să progresezi, bați pasul pe loc și devii un portar mediocru. Toți care să apucă de meseria au o nebunie, că altfel nu s-ar apuca. Adică să stai în fața unei mingi, să o aperi... Trebuie puțin curaj, nu? Dar trebuie să fii și inteligent. Trebuie să știi să citești jocul, trebuie să știi să te poziționezi, lucruri care sunt foarte importante în fotbalul de azi. N-ați văzut? Portarii se poziționează din ce în ce mai sus. De fapt, portarul e al 11-lea jucător de câmp. Nu mulți portari am văzut din România care să facă lucrul acesta. Fiecare are câte o calitate, dar nu am văzut un portar complet, care să joace sus, cum de altfel era Tătărușanu. Avem acum, prin Florin Niță, un continuator la echipa naționale, dar și el este la sfârșit de carieră.
Cine trebuie să apere poarta echipei naționale
- Referitor la echipa națională, sunt Florin Niță, Horațiu Moldovan, Ștefan Târnovanu și Laurențiu Popescu cele mai bune alegeri?
- Da, antrenorul cu portarii și antrenorul echipei naționale, ei sunt în măsură să decidă cine trebuie să vină la echipa națională. Să nu îl uităm și pe Răzvan Sava, care a fost transferat la Udinese. Este un portar de viitor. Târnovanu este ok, un portar interesant, este tânăr. Sperăm să crescă. Are un antrenor de portari foarte bun la club. Sunt sigur că o să aibă și el un cuvânt de spus pe viitor.
- În momentul de față, cel mai îndreptățit să apere este Florin Nță?
- Da, cu siguranță. Din punctul meu de vedere, este singurul portar complet, la ora actuală.
- Cum ați văzut situația lui Horațiu Moldovan? Trebuia să rămână la Rapid?
- Și eu, dacă eram în locul lui, luam aceeași decizie, să plec. Nu pot să refuzi, că viața de sportiv este imprevizibilă și scurtă. Era normal să dea curs acestei oferte impresionante. Iar faptul că a plecat la Sasuolo... părerea mea e că a fost o decizie extraordinară. Mi se pare că a fost și omul meciului în etapa trecută. Deci înseamnă că a făcut un pas bun și este foarte important că apără.
- Acum, că apără, s-ar putea îndrepta atenția asupra lui în ceea ce privește posibila titularizare la echipa națională?
- Da, cu siguranță.