FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

4 martie 1977, ora 21:22. Noaptea pe care România nu o va uita niciodată. Povești tragice și în sport: „Nu a rămas un perete în picioare. S-a făcut ca un praf”

Articol de - Publicat sambata, 04 martie 2023 08:47 / Actualizat sambata, 04 martie 2023 08:48

Cutremurul din 1977 a început la ora 21:22. Pe 4 martie, cele 56 de secunde de coșmar au pus la pământ zeci de blocuri. 1.578 de oameni și-au pierdut viața, iar alți 11.350 au avut de suferit în urma puternicului seism.

Seismul care a lovit România în urmă cu 46 de ani a afectat și Bulgaria, iar în orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Seismul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în Nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg.

„Casa mea a fost dărâmată! Eram în cantonament la Săftica, era vineri, duminică aveam meci. Când am auzit că s-au prăbușit multe clădiri, am fugit ca un nebun spre casă, unde îi aveam pe Neli și Răzvan. Am ajuns, am văzut o parte din casă prăbușită, am intrat și un perete întreg de la camera lui Răzvan era prăvălit peste tot patul. Nu-i găseam pe nicăieri, apoi i-am văzut venind împreună pe stradă. Fuseseră la film, la Scala. Acest lucru i-a salvat!”

Relatarea îi aparține lui Mircea Lucescu, unul dintre cei mai galonați antrenori români. Lucescu avea 32 de ani în martie 1977. „Inițial, copil fiind, am crezut că face parte din film. A fost haos, urlete, țipete, fiecare fugea cum și unde putea, era panică generală. Acasă, fix în patul meu, căzuse o bucată din perete! Aș fi fost mort dacă nu plecam la film cu mama”, a rememorat și Răzvan Lucescu.

+26 FOTO

Mihai Leu: „A început să se zguduie blocul”

Cutremurul a făcut prăpăd în mai multe orașe ale României. Cele mai afectate judeţe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri au căzut. Peste 30.000 de salvatori, pompieri sau militari au căutat printre dărâmături.

„Aveam 9 ani la cutremur și eram la Hunedoara. Stăteam la etajul 8 și mă uitam la un film bulgăresc. S-a întrerupt filmul când un băiat a intrat într-o cabină să dea un telefon. A început să se zguduie blocul. Se simțea destul de tare. Am ieșit afară, în fața blocului. Era multă lumea. Doar că la Hunedoara nu a fost ca în București, unde au murit mulți oameni”, a povestit într-o intervenție la GSP Live, fostul pugilist Mihai Leu.

Marius Șumudică: „Am dormit câteva zile în mașină”

Marius Șumudică a povestit în trecut momentele de panică pe care le-a trăit la cutremurul din 1977: „Aveam 6 ani și țin minte că după, am ieșit cu toții pe stradă, era lume multă, cei mari vorbeau panicați. Mai erau chestii răsturnate, se crăpase strada, pământul. Am dormit câteva zile în mașină! Țin minte că mama, care era însărcinată cu sora mea, a căzut pur și simplu din pat. Era să piardă sarcina!”.

În urma cutremurului şi-au pierdut viaţa multe personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi ştiinţifice: Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare) sau Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

Daniel Gherasim despre cutremurul din '77: „Blocul s-a făcut un fel de praf”

„Eu am stat lângă blocul Scala. Lipit de el. Blocul lipit de noi avea 10-11 etaje și a căzut la cutremurul din '77. Nu a rămas un etaj. Nu a rămas un perete în picioare. S-a făcut ca un praf. Au vrut să mărească o cofetărie la acel bloc, probabil au demolat niște pereți de susținere și când a venit cutremurul l-a făcut praf. Am avut o colegă de clasă care s-a prăpădit în blocul ăsta.

Cutremurul a fost noaptea, pe la 21:15, cam așa. Am ieșit pe la etajul 1, pe molozul blocului căzut. Îmi aduc aminte un întuneric și un vuiet. Blocul s-a hâțâit rău. Am stat sinistrați, la căminul Agronomiei, când luau molozul se temeau să nu cadă și blocul nostru. După vreo 3 săptămâni, veneam seara spre casă. Erau lumini, se luase molozul, se pusese pământ. Lumea venea și punea lumânări.

Dar se pare că a venit o femeie și a auzit niște bătăi, sub pământ. A chemat milițianul și a auzit și ăla. Iar noi când am ajuns seara în zonă, am văzut numai lumini, încercau să scoată cu cascadorii din pământ. Pe la 22, a venit și tovarășul Ceușescu. N-au mai găsit pe nimeni. Se auzeau bătăile, când era liniște-liniște. Ori era ecoul, nu știu.. Pe C.A. Rosetti era alt bloc căzut, și acolo am avut un coleg care a murit împreună cu toată familia. Mai sus, alt bloc căzut. A fost foarte urât. Aveam 13 ani sau făceam 13”, a explicat Daniel Gherasim la GSP Live.

Emeric Ienei: „Ne-am băgat sub mese. A fost o experiență înspăimântătoare”

Pe 4 martie 1977, Emeric Ienei era antrenorul Stelei, campioană în exercițiu a României și câștigătoare a Cupei. Împreună cu fotbaliștii echipei militare, reputatul tehnician cina într-un restaurant din Mamaia, pentru că a doua zi ar fi trebuit să joace cu Farul.

„Țin minte bine acea seară. Mâncam la un local din Mamaia, când a început să ne joace pământul sub picioare. După un moment de uluială, am realizat că e cutremur și frica ne-am băgat sub mese. A fost o experiență înspăimântătoare, mai ales pentru că a durat mult, cam 60 de secunde. Din fericire, nimeni dintre noi nu a fost rănit și nu a avut rude printre victimele cutremurului. Dar sperietura a fost mare în momentul ăla și imediat după, pentru că toată lumea încerca să ia legătura cu cei dragi, însă era aproape imposibil să reușești”, spunea acesta într-un interviu pentru Libertatea.

+26 FOTO

“Liniile telefonice nu căzuseră, din ce-mi amintesc, dar erau suprasolicitate și nu mai făceau față. Eu am încercat de mai multe ori, fără succes, să vorbesc cu soția (n.r. – Ileana). În cele din urmă, am aflat de la niște prieteni că erau bine și ea, și fetița noastră (n.r. – Cristina, pe atunci în vârstă de un an și câteva luni). Vă dați seama că nici nu s-a mai pus problema ca meciul cu Farul să se joace! A doua zi ne-am întors la București, dar am făcut-o cu autocarul unei unități militare din Constanța, pentru că trenurile nu mai circulau între cele două orașe”, a mai precizat Ienei.

Florea Văteuș, experiență terifiantă în 1977: „Trebuia să fie debutul meu în Liga 1, dar a venit cutremurul”

CITEȘTE ȘI:

Un fost patron din Liga 1, care și-a făcut o avere din imobiliare, susține că la noi nu s-ar prăbuși atât de multe clădiri ca în Turcia: „Noi, românii, suntem mai catolici decât papa”
INVESTIȚII
Un fost patron din Liga 1, care și-a făcut o avere din imobiliare, susține că la noi nu s-ar prăbuși atât de multe clădiri ca în Turcia: „Noi, românii, suntem mai catolici decât papa”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Superliga
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni
Nationala
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (2)
realsteaua
realsteaua  •  04 Martie 2023, 20:06

Bocăneț ???

leu.mr
leu.mr  •  04 Martie 2023, 08:55

TOMA CARAGIU ???

Vezi toate comentariile (2)
Comentează