GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  INVESTIȚII

EXCLUSIV / VIDEO Un fost patron din Liga 1, care și-a făcut o avere din imobiliare, susține că la noi nu s-ar prăbuși atât de multe clădiri ca în Turcia: „Noi, românii, suntem mai catolici decât papa”

Ionuț Negoiță (49 de ani), fostul patron al celor de la Dinamo, a comentat imaginile dezastrului din Turcia, acolo unde un cutremur de 7,8 pe scara Richter a făcut mii de victime. 
Foto: Imago +15   FOTO
Ionuț Negoiță (49 de ani), fostul patron al celor de la Dinamo, a comentat imaginile dezastrului din Turcia, acolo unde un cutremur de 7,8 pe scara Richter a făcut mii de victime. Foto: Imago

Articol de , - Publicat vineri, 10 februarie 2023 11:12 / Actualizat vineri, 10 februarie 2023 11:25

Ionuț Negoiță (49 de ani), fostul patron al celor de la Dinamo, a comentat imaginile dezastrului din Turcia și Siria, acolo unde două cutremure produse luni, unul  de 7,8 pe scara Richter, celălalt de 7,5 grade, au făcut zeci de mii de victime. 

Fost investitor la gruparea din „Ștefan cel Mare”, Ionuț Negoiță a intrat în lumea imobiliarelor în urmă cu peste 20 de ani și a explicat că legislația turcă în domeniu nu e adaptată la realitatea zilelor noastre, menționând că în România, în urma marelui cutremur din 1977, „normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori”. 

Atacantul din Liga 1 care îl impresionează pe „Cobra” Adrian Ilie: „Are o explozie...”
RAPID
Atacantul din Liga 1 care îl impresionează pe „Cobra” Adrian Ilie: „Are o explozie...”

Ionuț Negoiță: „Clădirile în România se fac solide după '77”

- Aveți 10.000 de locuințe ridicate cu propria firmă de construcții. Nu vă dă fiori ceea ce s-a întâmplat în urma cutremurelor din Turcia, aveți siguranța că e totul în regulă cu cine ați lucrat? 
- Ceva, acolo, cred că legislația în domeniu nu e adaptată la niște realități. În România, după cutremurul din 1977, normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori. Au devenit din ce în ce mai exigente și au mărit gradul de rezistență la seisme. Clădirile în România se fac foarte solide.

- Serios?
- Da, începând cu tot. Solul trebuie să fie pregătit, analizat bine. Aceste construcții noi, dacă s-au respectat proiectele, respectă un program complex. Și eu, fiind de meserie, am rămas mirat că în Turcia, în Bulgaria am văzut clădiri în curs de construcție cu structură mult mai simplă. I-am întrebat pe proiectanți: „De ce la bulgari, care sunt mai încolo la 100, 200 de kilometri, se poate?”. Noi, românii, suntem mai catolici decât papa, în sensul că încărcăm structura de rezistență și mai tare. Ceea ce poate fi un plus, dorința noastră de a fi mai exigenți.

Un fost patron din Liga 1, care și-a făcut o avere din imobiliare, susține că la noi nu s-ar prăbuși atât de multe clădiri ca în Turcia: „Noi, românii, suntem mai catolici decât papa”
Ionuț Negoiță, fost patron la Dinamo

- Adică?
- Se pune în plus ca să nu riscăm. Alții încearcă să optimizeze, să fie la limită. Noi mai punem 20 la sută. Ca să fie!

- Dar poate unii mai „iau” din materiale.
- Dacă nu respectă proiectul, e riscul lor! În ultimii ani, controalele și asumările implică mai multă lume. Trebuie să semneze mai mulți, și verificatorul, și dirigintele, e greu să-i găsești pe toți să accepte să nu doarmă liniștiți pe pernă...

- În Turcia au căzut și blocuri noi.
- Nu știu ce normative au avut ei acolo.

- În privința costrucțiilor dumneavoastră, dormiți liniștit noaptea că s-au respectat parametrii?
- Sunt asumate de cel puțin zece oameni de specialitate! Dacă dezvoltatorul ar spune: „Hai să mai facem o economie aici sau dincolo!”, trebuie ca restul de 9-10 oameni să riște pușcăria. Nu-i găsești! Acum 15-20 de ani, când am început, era mai simplu, nu era nevoie de atâtea semnături, probabil, unii mai făceau economie ici-colo, din ce am auzit. Sper că nu la modul periculos.

- După pandemia de coronavirus, după războiul din Ucraina, a venit cutremurul din Turcia. Ce vă produce frică, personal, în acest moment?
- Nu e nimic nou sub soare. Riscuri sunt. Războaie au fost, sunt și vor mai fi. La fel cutremurele și alte riscuri. Să facem ce ține de noi să diminuăm riscurile și să ne adaptăm la noile realități.

Eu am rămas cel puțin mirat de cum se contruiește în Spania. Aș spune că acolo se construiește cel puțin superficial. Dacă se mută în zona aia centrele seismice, nu văd bine acea zonă. La noi, în construcțiile după 1977, s-a construit solid, credeți-mă! E și vorba aia: «De când e blocul, înainte sau după '77?»

-Ionuț Negoiță

Citește și: 

Ionuț Lupescu îl critică pe liderul galeriei dinamoviste: „Are această dorință să umble pe la Săftica. De asta s-a și ajuns din Liga 1 în Liga 2”

Vlad Iacob: „Suporterii nu-și vor cere banii înapoi de la potențialii investitori” + Ce spune despre venirea lui Lupescu la Dinamo

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (24)
godot
godot  •  12 Februarie 2023, 08:13

Parcă o spune cu regret.

rOvidius
rOvidius  •  11 Februarie 2023, 23:24

Asta va fi primul care va fugi în Italia ( in cazul unui cutremur major) țara care apără *** din Romania de pușcăria meritată, vezi cazul Iorgulescu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  11 Februarie 2023, 10:34
Postat de mehigh_ms pe 11 Februarie 2023, 10:15

mansardele din sibiu au inceput la inceputul anilor 2000. deci hai sa vorbim avioane!

Se pare că stai rău cu înțelegerea unor texte. Nu-i nimic, mai încearcă!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează